Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών & Μηχανικών του UNT – Αφιερωμένο στην πραγματοποίηση προόδου στον Υπολογισμό και την τοποθέτηση θεμελίων για τα αυριανά πλεονεκτήματα πληροφορικής

TL; Δρ: Ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 50 χρόνια, όταν ο υπολογιστής ήταν ακόμη στα σπάργανα, το Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας έχει δεσμευτεί από τότε να προχωρήσει σε τομείς STEM. Το τμήμα προσφέρει μια σειρά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων με προγράμματα σπουδών που αναπτύσσονται γύρω από τα θεωρητικά και πειραματικά στοιχεία της επιστήμης των υπολογιστών. Με έντονη έμφαση στις διεπιστημονικές προσεγγίσεις στην παιδαγωγική και την έρευνα, το τμήμα δίνει στους αυριανούς επαγγελματίες πληροφορικής τα εργαλεία που χρειάζονται για να χτίσουν επιτυχημένες σταδιοδρομίες στον τομέα της τεχνολογίας και να αναπτύξουν πρωτοποριακές λύσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της πληροφορικής.


Τα θέματα STEM συγκαταλέγονται στους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς σπουδών – και για καλό λόγο. Όχι μόνο η επιστήμη, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά προσφέρουν πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία, αλλά οι καινοτομίες που προέρχονται από την έρευνα και τον πειραματισμό ωφελούν επίσης ανθρώπους και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Ως ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας (UNT) έχει από καιρό δεσμευτεί να συμβάλει στην επιστημονική βάση γνώσεων του κόσμου.

Αρκετές σημαντικές ανακαλύψεις έχουν γίνει από το UNT τα τελευταία χρόνια, όπως το ερευνητικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού του 2016, το οποίο εντόπισε μια σχέση μεταξύ μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης και θανατηφόρων τύπων καρκίνου του μαστού. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μπόρεσαν να μεταλλάξουν την πρωτεΐνη σε μια μορφή που σταματά στην πραγματικότητα την ανάπτυξη του όγκου. Αυτή η ανακάλυψη που έγινε από ένα μόνο ερευνητικό έργο θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει – και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα – πολλών ζωών.

Το κεφάλι του Barrett Bryant και το λογότυπο UNT CSE

Ο πρόεδρος του τμήματος UNT CSE, Barrett Bryant, μας είπε πώς βοηθά το πρόγραμμα να διαμορφώσει τους αυριανούς ηγέτες στον τομέα της πληροφορικής.

Όμως, η πρόοδος στην ιατρική δεν είναι ο μόνος τομέας όπου ξεχωρίζει το πανεπιστήμιο. Το Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών (ΧΑΚ) του UNT αναπτύσσει τεχνολογικές καινοτομίες και σταδιοδρομία των επαγγελματιών πληροφορικής από το 1971. Το τμήμα δεσμεύεται να βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας και της οικοδόμησης τεχνολογιών που έχουν πραγματικό αντίκτυπο, από AI και web ασφάλεια σε νέα υλικά για χρήση σε όλες τις βιομηχανίες.

“Είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες και το τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών μας έχει πάνω από 1.400 φοιτητές”, δήλωσε ο Δρ. Barrett Bryant, Πρόεδρος Τμήματος.

Το UNT προσφέρει μια ποικιλία πτυχίων και πιστοποιήσεων – συμπεριλαμβανομένου ενός εξέχοντος προγράμματος ασφάλειας ιστού – που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στη δημιουργία αυριανών τεχνολογικών εμπειρογνωμόνων.

Γέφυρα του χάσματος μεταξύ της βιομηχανίας & Ακαδημία

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανάπτυξη λογισμικού είναι μια μορφή μηχανικής, επιστήμης υπολογιστών και μηχανικής που ταιριάζουν όπως το χέρι-γάντι. Οι μηχανικοί προωθούν την καινοτομία τόσο του λογισμικού όσο και του υλικού με διάφορους τρόπους. Οι μηχανικοί λογισμικού πρέπει συνεχώς να βρουν νέους τρόπους για να κάνουν τις εφαρμογές τους να λειτουργούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ενώ περισσότεροι βιομηχανικοί μηχανικοί είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ασφαλέστερων και αποδοτικότερων υλικών για εξαρτήματα υλικού. Με τη σειρά του, η επιστήμη των υπολογιστών περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μελετών που περιλαμβάνει τεχνητή νοημοσύνη, ασφάλεια, βιοπληροφορική και αριθμητική ανάλυση.

Το τμήμα ΧΑΚ της UNT προσπαθεί να συνδυάσει ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς κλάδους για να πάρει το καλύτερο και των δύο κόσμων.

«Θα ήταν υπέροχο αν είχαμε περισσότερη αλληλεπίδραση μεταξύ ακαδημαϊκού και βιομηχανικού κλάδου, ώστε να γεφυρώσουμε αυτά τα κενά», δήλωσε ο Barrett.

Η επιστήμη των υπολογιστών δίνει στους μηχανικούς τις ιδέες και τις πληροφορίες που απαιτούνται για να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, όπως και η μηχανική οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση της επιστήμης των υπολογιστών και στην υιοθέτηση καλύτερων εργαλείων και πρακτικών. Για παράδειγμα, το πυρίτιο ήταν ένα από τα πιο σημαντικά υλικά στην καινοτομία που σχετίζεται με τον υπολογιστή, δεδομένης της εξαιρετικής του ιδιότητας ημιαγωγού.

Φωτογραφία των επικεφαλής τμημάτων του ΧΑΚ που αποδέχονται τον ορισμό του NCAE

Το πρόγραμμα ασφάλειας ιστού του τμήματος ορίστηκε ως Εθνικό Κέντρο Ακαδημαϊκής Αριστείας το 2017.

“Οι περισσότερες από τις ερευνητικές δημοσιεύσεις που βρίσκετε σε γλώσσες προγραμματισμού προέρχονται είτε από ακαδημαϊκούς είτε από πραγματικά ερευνητικά εργαστήρια”, δήλωσε ο Barrett. “Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά πρωτοποριακά πράγματα στη βιομηχανία που είναι πιο προηγμένα από αυτά που κάνουμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα.”

Ο Barrett μας είπε ότι η γεφύρωση αυτών των κενών είναι δύσκολη, καθώς το κύριο κίνητρο στη βιομηχανία είναι να αναπτύξουμε συγκεκριμένα προϊόντα για να ωφελήσουμε την εταιρεία στο πιο άμεσο μέλλον. Από την ακαδημαϊκή πλευρά, ωστόσο, το κίνητρο είναι πιο γενικό και προσανατολισμένο στο μέλλον, με προϊόντα που έχουν τη μορφή δημοσιεύσεων, έρευνας και μαθητών που θέλουν να εισέλθουν στον κλάδο αργότερα.

Παρά την πρόκληση να ξεκινήσει η συζήτηση, οι δυνατότητες είναι πολλά υποσχόμενες και στα δύο μέτωπα – οι εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν στη χορηγία πανεπιστημιακών προγραμμάτων, ενώ η UNT μπορεί να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να βελτιώσουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσω έρευνας. Οι βιομηχανίες μπορούν να επωφεληθούν από την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τις υλικές καινοτομίες του UNT, καθώς και από μια συνεχώς διαθέσιμη πηγή υψηλού μορφωτικού δυναμικού προσλήψεων, εάν αυτές οι εταιρείες σχετίζονται με το STEM.

Ενθάρρυνση των μαθητών να προσεγγίσουν το πλήρες δυναμικό τους στους τομείς τεχνολογίας

Εκτός από την ένωση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της βιομηχανίας, μία από τις βασικές ευθύνες του UNT είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Λαμβάνοντας υπόψη την ταχέως αναπτυσσόμενη φύση της πληροφορικής, οι φοιτητές που συνεχίζουν να αποκτούν μεταπτυχιακούς τίτλους έχουν μια από τις πιο υποσχόμενες προοπτικές σταδιοδρομίας στον κόσμο.

Επειδή οι θέσεις εργασίας είναι άφθονες για τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΧΑΚ, πολλοί είναι ικανοποιημένοι να παραιτηθούν από την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου με ακόμη υψηλότερες δυνατότητες απόδοσης. Ενώ τα οφέλη από την κατοχή ενός προπτυχιακού πτυχίου είναι πολλά, το UNT θέλει οι μαθητές να επιτύχουν τα καλύτερα τους, αντί να εγκατασταθούν για αρκετά καλά.

Εκτός από την παροχή στους μαθητές υψηλότερου δυναμικού εισοδήματος και ασφάλειας εργασίας, η επίτευξη του επόμενου ακαδημαϊκού επιπέδου εξασφαλίζει ένα πιο επαγγελματικό μελλοντικό εργατικό δυναμικό.

«Είναι δύσκολο για τα πανεπιστήμια γιατί χρειαζόμαστε έναν ορισμένο αριθμό μεταπτυχιακών φοιτητών για να είναι βιώσιμοι», δήλωσε ο Barrett. «Χρειαζόμαστε έναν αριθμό από αυτούς τους ανθρώπους για να μεταβούμε σε πιο ευαίσθητα εθνικά σημεία ασφαλείας όπως η NSA, η CIA και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας».

Η μεγάλη ζήτηση για επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας του διαδικτύου σημαίνει ότι οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πραγματικές επιπτώσεις.

Αντιμετωπίζοντας το περίφημο φύλο της STEM & Πρόβλημα ποικιλομορφίας

Αν και ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών των ΗΠΑ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, το κενό έχει καλυφθεί εν μέρει από φοιτητές από το εξωτερικό και το UNT δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο Μπάρετ είπε ότι σχεδόν το 67% των μηχανικών που κατέχουν πτυχίο προέρχονται από το εξωτερικό. Ενώ τα πεδία STEM έχουν γίνει πολύ πιο εθνικά διαφορετικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει το περίφημο χάσμα των φύλων, με τις γυναίκες μειονοτήτων να επηρεάζονται περισσότερο.

Σύμφωνα με το National Girls Collaborative Project, οι γυναίκες μειονοτήτων αποτελούν λιγότερο από το 10% των απασχολούμενων επιστημόνων και μηχανικών. Επιπλέον, οι γυναίκες απονέμονται στο ήμισυ των παγκόσμιων πτυχίων στις βιολογικές επιστήμες, ενώ λαμβάνουν μόνο 17,9% στις επιστήμες υπολογιστών και 19,3% στη μηχανική. Αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα των στερεοτύπων που εκχωρούν λανθασμένα ετικέτες γυναικείας και αρσενικής σε διάφορα επαγγέλματα.

Φωτογραφία μαθητών στο Grace Hopper Celebration of Women in Computing

Το τμήμα χρηματοδότησε 13 φοιτητές για να παρακολουθήσουν τη σύνοδο κορυφής Grace Hopper Celebration of Women in Computing το 2017.

Το τμήμα ΧΑΚ της UNT προσπαθεί να αναλύσει αυτούς τους ρόλους των φύλων και ενθαρρύνει τις γυναίκες να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στο STEM. Για το σκοπό αυτό, η UNT ξεκίνησε μια σειρά από καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για μαθητές του K-12 σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα κορίτσια στο STEM.

Αυτά τα στρατόπεδα προσφέρουν μια ποικιλία προγραμμάτων όπως ρομποτική, ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά και προγραμματισμό υπολογιστών.

«Ξεκινήσαμε να εστιάζουμε λίγο περισσότερο στην προσπάθεια αύξησης του αριθμού των γυναικών στη μηχανική και στη δημιουργία ενδιαφέροντος στον τομέα», δήλωσε ο David Keathly, κύριος λέκτορας και προπτυχιακός σύμβουλος.

Ο στόχος: Προώθηση του πρώιμου ενδιαφέροντος για την επιστήμη των υπολογιστών & Μηχανική

Ακόμα και με αυτήν την εστίαση, τα προγράμματα καλοκαιρινών κατασκηνώσεων του UNT συνεργάστηκαν και ήταν ανοιχτά σε μαθητές όλων των ηλικιών και φύλων.

Όχι μόνο η εκπαίδευση STEM εμπλουτίζει για αυτούς τους μαθητές, αλλά η ενίσχυση του πρώιμου ενδιαφέροντος για αυτά τα μαθήματα δημιουργεί επίσης τις δυνατότητες για περισσότερους επαγγελματίες του ΧΑΚ στο μέλλον. Ενώ οι φοιτητές έχουν ήδη αποφασίσει για μια πορεία σταδιοδρομίας, οι φοιτητές στο επίπεδο K-12 μπορεί να μην γνωρίζουν τι θέλουν να ακολουθήσουν – ή ότι αυτό που θέλουν να ακολουθήσουν μπορεί να είναι κάτι που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί με την έκθεση σε νέες ιδέες.

«Δεν υπάρχουν αρκετοί μαθητές που σπουδάζουν στην επιστήμη των υπολογιστών», είπε ο Barrett. Πολλά από αυτά είναι επειδή οι μαθητές δεν έχουν αρκετή έκθεση στο γυμνάσιο για να γνωρίζουν τι είναι η επιστήμη των υπολογιστών. Μέχρι να πάνε στο κολέγιο, έχουν ήδη αποφασίσει για κάτι άλλο. “

Η έρευνα STEM όχι μόνο δείχνει υπόσχεση για το μέλλον, αλλά συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου κόσμου στο παρόν. Από το εμπόριο, οι μηχανικοί δημιουργούν ασφαλέστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνουν σχεδόν οποιαδήποτε δραστηριότητα. Για παράδειγμα, η εφεύρεση του Kevlar από τη Stephanie Kwolek οδήγησε τελικά στην ανάπτυξη αλεξίσφαιρων γιλέκων που κρατούν τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς επιβολής του νόμου ασφαλείς από βλάβες. Στον τομέα του ΧΑΚ, αυτό μεταφράζεται σε ανάπτυξη λογισμικού που κάνει τη ζωή μας ευκολότερη και την εφαρμογή προηγμένων μέτρων ασφάλειας ιστού για τη διατήρηση των συστημάτων ασφαλών.

Επιδιώκοντας να εμπνεύσει την επόμενη γενιά τεχνολογικών καινοτόμων και επαγγελματιών, η UNT είναι αποφασισμένη να ενώσει ανθρώπους από όλα τα υπόβαθρα στη διασταύρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της βιομηχανίας, μια συμβιωτική σχέση που προωθεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Προωθώντας την ανάπτυξη σε κάθε επίπεδο – από παιδιά σε σχολικούς και φοιτητές σε επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και οργανισμούς – το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας χτίζει ένα φωτεινότερο αύριο.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me