Το Δίκτυο Open Invention: Μια εταιρεία πνευματικής ιδιοκτησίας που χρησιμοποιεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την καινοτομία ανοιχτού κώδικα

TL; Δρ: Το Open Invention Network (OIN), που ιδρύθηκε το 2005, είναι μια εταιρεία πνευματικής ιδιοκτησίας που προωθεί την τεχνολογία ανοιχτού κώδικα μέσω μιας κοινότητας μη επιθετικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η ομάδα που υποστηρίζεται από τη βιομηχανία εργάζεται για να προωθήσει την καινοτομία αφαιρώντας τον κίνδυνο και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία στο οικοσύστημα Linux. Με μελλοντική εστίαση στην επέκταση του αμυντικού πεδίου της εταιρείας ενάντια σε μη ασκούμενους φορείς, το OIN είναι έτοιμο να βοηθήσει την κοινότητα ανοιχτού κώδικα να συνεχίσει να ευδοκιμεί, ωφελώντας τους καταναλωτές, τους επενδυτές, τους προμηθευτές λογισμικού και τις αναδυόμενες αγορές.


Με την πρώτη ματιά, ο όρος συναγωνισμός – ένας συνδυασμός συνεργασίας και ανταγωνισμού – δεν φαίνεται τίποτα περισσότερο από ένα οξύμορρο. Αλλά στον κόσμο του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, περιγράφει μια προσέγγιση που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία.

Επειδή το αποκεντρωμένο μοντέλο ανάπτυξης λογισμικού υποστηρίζεται από ομότιμη παραγωγή, οι καινοτομίες μιας οντότητας ανοιχτού κώδικα ωφελούν το σύνολο. Αυτές οι καινοτομίες μπορούν στη συνέχεια να ενταχθούν στην αγορά και να αξιοποιηθούν σε ανταγωνιστικό χαρακτήρα.

Η αποστολή του OIN είναι να ενεργοποιήσει το Linux

Το OIN είναι σε αποστολή να αφαιρέσει τον κίνδυνο που σχετίζεται με το Linux μέσω άδειας μη επιθετικότητας χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Το Open Invention Network (OIN), μια εταιρεία πνευματικής ιδιοκτησίας που ιδρύθηκε το 2005, παρέχει μια ελεύθερη δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χωρίς επιθετικότητα στα συστήματα Linux που καθιστά νομικά δυνατή τη συνεργασία στον κλάδο.

«Ο συναγωνισμός είναι μια έννοια θεωρίας παιχνιδιών στην οποία συνεργαζόμαστε ώστε να μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Keith Bergelt, Διευθύνων Σύμβουλος της OIN. «Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που ανήκουν στην OIN είναι διαθέσιμα δωρεάν σε οποιονδήποτε υπογράφει την άδεια. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να επενδύουν στο Linux χωρίς να ανησυχούν για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τροφοδοτώντας την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη. “

Στα 14 χρόνια από την ίδρυσή του, το OIN έλαβε σημαντική υποστήριξη από ηγέτες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ μελών χρηματοδότησης: Google, IBM, NEC, Philips, Red Hat, Sony, SUSE και Toyota. Σήμερα, είναι ο μεγαλύτερος μη επιθετικός οργανισμός που υπάρχει.

Με μελλοντική εστίαση στην επέκταση του αμυντικού πεδίου της εταιρείας έναντι μη ασκούμενων οντοτήτων, η OIN προωθεί τη δέσμευσή της να οδηγήσει την καινοτομία μέσω της συλλογικής νοημοσύνης μιας παγκόσμιας κοινότητας.

Μια κοινότητα μη επιθετικότητας που βασίζεται σε Linux

Ο Keith μας είπε ότι το OIN είναι μέρος ενός πιο ουσιαστικού κοινωνικού μετασχηματισμού στον οποίο η συνεργατική καινοτομία ξεπερνά τους περιορισμούς των παραδοσιακών, σιωπηλών περιβαλλόντων. Όταν η συμμαχία δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2005, η κύρια πρόκληση ήταν να ξεπεραστεί η αντίσταση που σχετίζεται με αυτήν την αλλαγή.

«Ιδρυθήκαμε πριν από 14 χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την απειλή που θέτουν οι μεγάλες εταιρείες εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που ήταν ανταγωνιστικές στο Linux και ανοιχτού κώδικα εκείνη την εποχή», είπε. “Πολλοί δεν κατάλαβαν την αξία και τη χρησιμότητά του και δεν ήταν ικανοί συναισθηματικά ή διανοητικά να ενσωματώσουν τον ανοιχτό κώδικα σε ένα τυπικά ιδιόκτητο περιβάλλον.”

Αυτές οι εταιρείες θα αναλάβουν νομική δράση σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν άλλους από την υιοθέτηση κώδικα ανοιχτού κώδικα και να συμμετέχουν σε σχετικά έργα. Ο Keith είπε ότι ο τύπος απειλής έχει πλέον υποχωρήσει, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο κρυμμένη μορφή κινδύνου.

«Είναι μια πιο διαδεδομένη απειλή τώρα, που προέρχεται από εταιρείες που ζουν σε λάθος πλευρά της ιστορίας, καθώς και από μη ασκούμενους φορείς που κατέχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας τα οποία προηγουμένως ανήκαν σε μεγάλες λειτουργικές εταιρείες που επιδιώκουν τη δημιουργία εσόδων».

Η αποστολή του OIN είναι να ενεργοποιήσει το Linux

Ξεκίνησε το 2005, το OIN ανοίγει το δρόμο για διακλαδική καινοτομία μέσω λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Συνολικά, ο Keith είπε ότι οι εταιρείες αναγνωρίζουν και αποδέχονται τη διττότητα μεταξύ συνεργασίας και ανταγωνισμού που είναι εγγενής στο μοντέλο ανοιχτού κώδικα. «Είμαστε ο θεματοφύλακας ενός τρόπου δημιουργίας αξίας και το αποτέλεσμα αυτού είναι η καινοτομία στο λογισμικό», είπε.

Τον Οκτώβριο του 2018, η Microsoft προσχώρησε στην κοινότητα OIN, υπογραμμίζοντας τη σημασία του λογισμικού ανοιχτού κώδικα για τη μελλοντική ανάπτυξή της. Ο Keith μας είπε ότι ανέμενε αυτή την κίνηση ως αναπόφευκτη πριν από δεκαετίες – αν και πολλοί χλευάζονταν την ιδέα εκείνη την εποχή.

«Η συμμετοχή της Microsoft στο OIN προσθέτει στην ισχυρή κοινότητά μας, η οποία, μέσω του εύρους και του βάθους της, έχει μειώσει τον κίνδυνο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε βασικές τεχνολογίες και σαφώς σηματοδοτεί για όλες τις εταιρείες που χρησιμοποιούν OSS αλλά δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει στο OIN ότι η δοκιμασία litmus για αυθεντική συμπεριφορά στην κοινότητα OSS περιλαμβάνεται η συμμετοχή OIN », δήλωσε ο Keith σε δελτίο τύπου.

Προώθηση ενός περιβάλλοντος ώριμου με την καινοτομία του Linux

Με τα χρόνια, το Linux έχει αποδειχθεί ως μια αξιόπιστη, επεκτάσιμη, προσιτή λύση που επιτρέπει σε επιχειρήσεις κάθε είδους να αναπτύξουν λογισμικό υψηλής απόδοσης με λειτουργικότητα που προηγουμένως περιοριζόταν σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Καθώς κατέστη σαφές ότι η πορεία προς την καινοτομία ανοίχθηκε με το Linux, η μη επιθετικότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας άρχισε να οδηγεί νέες λύσεις λογισμικού σε μια σειρά βιομηχανιών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, για παράδειγμα, αξιοποιούν τώρα το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) για να παρέχουν περισσότερη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο μέσα από οχήματα.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η Groupe Renault προσχώρησε στην OIN, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της να χρησιμοποιεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα κατά την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων οχημάτων. Η εταιρεία ακολουθεί τα βήματα μιας αυξανόμενης ομάδας αυτοκινητοβιομηχανιών που έχουν αγκαλιάσει την κοινοπραξία τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Ford, GM, Hyundai, Kia, Mazda, Subaru και Toyota. Πολλές από αυτές τις εταιρείες ασχολούνται επίσης με το Automotive Grade Linux, μια προσπάθεια του The Linux Foundation να τυποποιήσει μια στοίβα λογισμικού ανοιχτού κώδικα για σύγχρονα αυτοκίνητα.

Η αποστολή του OIN είναι να ενεργοποιήσει το Linux

Το OIN θεσπίζει έναν κώδικα συμπεριφοράς για τη χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε έναν κόσμο με κεντρική εστία ανοιχτού κώδικα.

Ο Keith είπε ότι το Ίδρυμα Linux και το OIN έχουν διατηρήσει στενή σχέση καθώς οι δύο οργανισμοί εργάζονται για την επίτευξη κοινών στόχων. «Το OIN έχει γίνει ένας φυσικός συνεργάτης με το Ίδρυμα Linux καθώς δημιουργεί νέα έργα και έφερε δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τη συνεργατική ανάπτυξη με την πάροδο των ετών», είπε.

Από την πλευρά των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η Fintech – ένα κύμα νέας τεχνολογίας που στοχεύει να διαταράξει τις παραδοσιακές προσεγγίσεις στον τομέα – συνεχίζει να αντιμετωπίζει αργή υιοθέτηση. «Έχουμε πολλές κοινότητες που ιστορικά είχαν μόνο ένα δάχτυλο στο νερό όταν πρόκειται για ανοιχτού κώδικα, όπως χρηματοδότηση και τραπεζικές συναλλαγές», δήλωσε ο Keith.

Ορισμένες εταιρείες χρηματοδότησης έχουν ενταχθεί στο OIN, αλλά λίγες τράπεζες έχουν κάνει το άλμα. Εν τω μεταξύ, η OIN παρακολουθεί έργα όπως το Hyperledger, μια παγκόσμια συνεργασία ανοιχτού κώδικα που ξεκίνησε από το Ίδρυμα Linux τον Δεκέμβριο του 2015 για την υποστήριξη της ανάπτυξης τεχνολογιών blockchain.

Ο οργανισμός αναμένει επίσης ότι οι εξελίξεις σε περιβάλλοντα IoT θα αυξήσουν τα μέλη, καθώς η πλειονότητα των εφαρμογών IoT και Industrial Internet of Things (IIoT) βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο Linux. Τον Ιούλιο, η OIN καλωσόρισε τον οργανισμό Moxa, έναν κορυφαίο πάροχο βιομηχανικών λύσεων συνδεσιμότητας edge-to-cloud, ανοίγοντας το δρόμο για άλλες πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα βιομηχανικής ποιότητας.

On the Horizon: Αυξανόμενη συμμετοχή και επέκταση των αμυντικών προσπαθειών

Προχωρώντας προς τα εμπρός, το OIN θα επικεντρωθεί στην υποδοχή μιας επίθεσης εταιρειών που έχουν ανοίξει τα μάτια τους στην ανάγκη εισαγωγής λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην ταχέως αναπτυσσόμενη κοινότητά του.

«Έχουμε χιλιάδες εταιρείες για να προσφέρουμε – το λογισμικό είναι ένας σημαντικός διαφοροποιητής μεταξύ των βιομηχανιών, όχι μόνο στον χώρο της πληροφορικής», δήλωσε ο Keith. «Ταυτόχρονα, το OIN θα επικεντρωθεί στην επέκταση του αμυντικού του πεδίου εναντίον μη ασκούμενων οντοτήτων».

Η κοινοπραξία εξετάζει επίσης τρόπους με τους οποίους μπορεί να διευκολύνει τις εταιρείες να πάρουν το μοντέλο OIN και να το χρησιμοποιήσουν στο επίπεδο εφαρμογών, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο στη στοίβα τεχνολογίας από ό, τι όπου λειτουργεί το OIN.

«Η Google το έκανε ουσιαστικά με ένα μοντέλο« ελαφρού »OIN, περιορίζοντας ουσιαστικά τον κίνδυνο, συμφωνώντας με μια διασταυρούμενη άδεια στον χώρο εφαρμογής που σχετίζεται με το Android και το Chrome», δήλωσε ο Keith. «Έτσι, εδώ και εκεί, θα συμμετάσχουμε στη βοήθεια των εταιρειών να γίνουν πιο αποτελεσματικές σε συμπληρωματικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ευρεσιτεχνίας».

Τέλος, το OIN θα συνεχίσει να συμβάλλει στη μετατόπιση της γενικής νοοτροπίας γύρω από τη δύναμη του Linux και άλλου λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην προώθηση της καινοτομίας.

«Λίγες εταιρείες πρόκειται να επιβιώσουν από πέντε έως 10 χρόνια από τώρα, εάν ορίζονται από το υλικό τους – το λογισμικό είναι ο πραγματικός διαφοροποιητής», δήλωσε ο Keith. “Τελικά, το ανοιχτού κώδικα πρέπει να ενσωματωθεί στον ιστό των προϊόντων μιας εταιρείας, προκειμένου να καινοτομήσει στα επίπεδα που είναι απαραίτητα για να διατηρήσει τους πελάτες.”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me