Η ισχύς του Linux σε ένα φιλικό προς το χρήστη πακέτο: Το Zorin OS θέτει ασφάλεια, απόρρητο και προσαρμογή εντός μιας προσέγγισης για μια ευρύτερη βάση καταναλωτών

TL; Δρ: Το Zorin OS, ένα διαισθητικό, λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα για αρχάριους Linux, σχεδιάστηκε με έμφαση στην απλότητα και την οικειότητα. Η ισχυρή εναλλακτική λύση για τα Microsoft Windows και το macOS αποσκοπεί στη βελτίωση της ταχύτητας, στην ενίσχυση της ισχύος και στην ενίσχυση της ασφάλειας. Με την εισαγωγή του Zorin OS 15 και τα σχέδια για περαιτέρω επέκταση, η εταιρεία συνεχίζει την αποστολή της να εισαγάγει νέους χρήστες στο σύστημα υπολογιστή που βασίζεται στο Linux όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα.


Κοιτάξτε προσεκτικά και θα δείτε ότι η ιστορία πίσω από το Zorin OS είναι ουσιαστικά μια ιστορία που έρχεται στην εποχή της νέας τεχνολογικής εποχής μας. Ξεκινά το καλοκαίρι του 2008, όταν τα νεαρά αδέρφια Artyom και Kyrill Zorin έπαιζαν με το Linux – όπως κάνουν οι έφηβοι.

«Όταν συναντήσαμε για πρώτη φορά το Ubuntu 7.10, πιστεύαμε ότι ήταν καταπληκτικό – ειδικά σε σύγκριση με τα λειτουργικά συστήματα που προσφέρουν τα Windows και Mac», δήλωσε ο Artyom. “Ήταν πιο προσαρμόσιμο, έκανε τον υπολογιστή να τρέχει πιο γρήγορα, ήταν ευέλικτο και δεν είχε ιούς.”

Λογότυπο Zorin OS

Όπως οι τροχοί εκπαίδευσης για Linux: Το Zorin OS έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους χρήστες να μεταβαίνουν σε ένα ισχυρό σύστημα υπολογιστών που βασίζεται σε Linux.

Τα αδέλφια, μόλις 12 και 14 χρονών, ήταν σοκαρισμένοι που περισσότεροι άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονταν το λειτουργικό σύστημα – έως ότου το παρουσίασαν στον πατέρα τους. “Συνειδητοποιήσαμε αμέσως ότι δεν ήταν φιλικό προς το χρήστη για νέα και άπειρα άτομα”, δήλωσε ο Artyom.

Παρά τις μικρές ηλικίες τους και την πλήρη απουσία δεξιοτήτων ανάπτυξης, τα αδέλφια εμπνεύστηκαν από την εμπειρία που άνοιξε τα μάτια και αποφάσισαν να αναλάβουν την πρόκληση που θα ακολουθούσε. Έτσι, στο πλαίσιο ενός προγράμματος σχολικής επιστήμης, άρχισαν να αναπτύσσουν ένα φιλικό προς το χρήστη λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε Linux, ενώ διδάσκονταν ταυτόχρονα προγραμματισμό.

Η Artyom και ο Kyrill κέρδισαν σύντομα βραβεία στην επιστημονική έκθεση, αλλά το ταξίδι τους δεν είχε τελειώσει. Τελικά, μετά από μήνες περαιτέρω ανάπτυξης, το ζευγάρι έστειλε επίσημα το Zorin OS 1.0 την 1η Ιουλίου 2009. «Αυξήθηκε γρήγορα από εκεί», δήλωσε ο Artyom.

Σήμερα, μια δεκαετία αργότερα, η διαισθητική εναλλακτική λύση ανοιχτού κώδικα σε Windows και macOS φέρνει τη δύναμη του Linux σε χρήστες όλων των επιπέδων δεξιοτήτων. Διατηρώντας την εστίαση στην απλότητα και την οικειότητα, το Zorin OS δίνει τη δυνατότητα σε αμέτρητα άτομα να έχουν πρόσβαση σε μια ταχύτερη, πιο ισχυρή και εξαιρετικά ασφαλή εμπειρία υπολογιστών. Τώρα, με σχέδια για περαιτέρω επέκταση καθώς και την κυκλοφορία του Zorin OS 15, η εταιρεία συνεχίζει να εισάγει νέους χρήστες στο σύστημα που βασίζεται στο Linux.

Μια διαισθητική λύση ανοιχτού κώδικα

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, το Zorin OS 12 είχε ληφθεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο φορές – και το 60% αυτών των λήψεων προέρχονταν από χρήστες Windows και Mac. Η Artyom το αποδίδει εν μέρει στα φιλικά προς το χρήστη εργαλεία της εταιρείας και σε μια πελατοκεντρική προσέγγιση.

«Σχεδιάσαμε το Zorin OS για να έχουμε το τέλειο μείγμα ισχύος και χρηστικότητας για όλους», είπε. “Το Zorin OS δημιουργήθηκε για να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολο, οπότε δεν θα χρειαστεί να μάθετε κάτι για να ξεκινήσετε χάρη στο οικείο περιβάλλον εργασίας του.”

Zorin OS σε δύο συσκευές

Το λειτουργικό σύστημα καθιστά τον υπολογιστή σας – ή φορητό υπολογιστή – γρήγορο, ισχυρό και ασφαλές.

Η Artyom είπε ότι η εταιρεία αντιμετώπισε πρώιμες προκλήσεις καθιστώντας το έργο πιο ελκυστικό στην αγορά, ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση σε εφαρμογές. “Πολλοί άνθρωποι άρεσαν πολύ τα συστήματά μας, αλλά φοβόταν να αλλάξουν εντελώς από κάτι σαν τα Windows, απλώς και μόνο επειδή δεν μπορούσαν να εκτελέσουν όλες τις εφαρμογές τους στο Zorin OS”, είπε.

Ωστόσο, η μετάβαση προς εφαρμογές που φιλοξενούνται στο cloud τα τελευταία 10 χρόνια βοήθησε να αλλάξει αυτό. «Οι σύγχρονοι προγραμματιστές ιστού θέλουν οι εφαρμογές τους να λειτουργούν σε μεγάλες πλατφόρμες, καθώς και σε smartphone, tablet και άλλες συσκευές», δήλωσε ο Artyom. “Αλλά θα χρειαζόταν πολλή δουλειά για τη δημιουργία εγγενών εφαρμογών για καθεμία από αυτές συγκεκριμένα – οπότε άρχισαν να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης ιστού ως διεπαφή.”

Σύμφωνα με τον Artyom, αυτή η μετατόπιση της βιομηχανίας έχει διευκολύνει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν παραδοσιακές πλατφόρμες να κάνουν το άλμα σε εναλλακτικές.

Ενσωματωμένες εφαρμογές και οικείο περιβάλλον εργασίας χρήστη

Το Zorin OS έρχεται προφορτωμένο με μια πλήρη σειρά ισχυρών επαγγελματικών εφαρμογών που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στους χρήστες να περιηγούνται, να εργάζονται, να παίζουν και να αντιμετωπίζουν όλα τα ενδιάμεσα. Εκτός αυτού, το λογισμικό περιλαμβάνει μια πλήρη σουίτα γραφείου, επαγγελματικό λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών και ενσωματωμένα εργαλεία τείχους προστασίας.

Εκτός από ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Zorin κάνει τους χρήστες να νιώθουν σαν στο σπίτι τους στο νέο λειτουργικό τους σύστημα, επιτρέποντάς τους να αλλάξουν την επιφάνεια εργασίας ώστε να μοιάζουν με γνωστές οθόνες σε λειτουργικά συστήματα Windows, macOS και Linux. Όσον αφορά την προσβασιμότητα, το Zorin OS έχει επίσης μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες και έχει προφορτωθεί με υποστηρικτικές τεχνολογίες. Αυτές οι προσθήκες θέτουν μια ισχυρή υπολογιστική εμπειρία για μια μεγαλύτερη ομάδα χρηστών, ενώ επιτρέπει μια απρόσκοπτη, χωρίς απογοήτευση μετάβαση.

Εφαρμογές για το Zorin OS

Το Zorin OS έρχεται προφορτωμένο με μια σειρά εφαρμογών για επαγγελματική, εκπαιδευτική και προσωπική χρήση.

Η εταιρεία προσφέρει ξεχωριστές εκδόσεις του Zorin OS στις οποίες οι ομαδοποιημένες εφαρμογές διαφέρουν. Τα σχέδια ξεκινούν με το Zorin OS Core, το οποίο περιλαμβάνει τις βασικές δυνατότητες που χρειάζεστε για να περιηγηθείτε στον Ιστό, να εργαστείτε σε έγγραφα γραφείου ή να συνομιλήσετε με φίλους.

Το Zorin OS Ultimate, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει τα πάντα στο επιχειρηματικό σχέδιο, καθώς και περισσότερα από 20 παιχνίδια, ταπετσαρίες βίντεο, πρόσθετες εφαρμογές για επιχειρήσεις και πολυμέσα, πρόσθετες διατάξεις για επιτραπέζιους υπολογιστές και πρόσβαση σε άμεση υποστήριξη από την εξειδικευμένη ομάδα εξυπηρέτησης πελατών της Zorin. Άλλα σχέδια, όπως το Zorin OS Education και το Zorin OS Lite, είναι επίσης διαθέσιμα για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης.

Γρήγορη, αξιόπιστη, ευέλικτη και ασφαλής τεχνολογία

Όσον αφορά τη συνεχή ανάπτυξη, η διαδικασία λήψης αποφάσεων της ομάδας Zorin OS ενημερώνεται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία των αρχάριων χρηστών. «Εάν υπάρχουν δυνατότητες που οι χρήστες μας προτείνουν ότι θα ήταν πραγματικά επωφελείς για τον νέο χρήστη, συνήθως τους βάζουμε στον χάρτη πορείας μας», δήλωσε ο Artyom. “Σε γενικές γραμμές, ρωτάμε αν η νέα λειτουργία είναι τόσο χρήσιμη όσο και φιλική προς τον χρήστη, προτού σκεφτούμε να προσθέσουμε κάτι νέο.”

Τελικά, ο βασικός στόχος της εταιρείας είναι να κάνει το Linux απλό για χρήστες όπως ο Artyom και ο πατέρας του Kyrill, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την ταχύτητα, την ασφάλεια και την ευελιξία του λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα, αλλά μπορεί να μην είναι άνετα με μια σκληρή μετάβαση.

«Στόχος μας είναι η απλότητα σε κάθε βήμα», είπε ο Artyom. «Εξετάζουμε λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εισάγονται στο λειτουργικό σύστημα, όπου βρίσκονται τα πλεονεκτήματα, πώς εγκαθιστούν το λειτουργικό σύστημα κ.λπ. – αντί να ελκύουν τους ενθουσιώδεις και τους μηχανικούς».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το σύστημα καθιστά απλή τη χρήση του Wine και του PlayOnLinux, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να εκτελούν τα προγράμματα υπολογιστή και τα παιχνίδια των Windows που έχουν συνηθίσει στο Zorin OS. Εάν αναζητάτε περισσότερες λύσεις, απλώς επισκεφτείτε το κατάστημα λογισμικού Zorin OS για επιπλέον εφαρμογές και παιχνίδια.

«Ορισμένες εφαρμογές που αγαπούν οι άνθρωποι είναι διαθέσιμες μόνο για Windows, οι οποίες μας ενέπνευσαν να υποστηρίζουμε ενεργά τις εφαρμογές των Windows μέσω του Wine», δήλωσε ο Artyom. “Συμπεριλαμβάνουμε συνεχώς τη νεότερη έκδοση του Wine στο αποθετήριο μας για να διασφαλίσουμε τη συμβατότητα.”

Παρουσιάζουμε το Zorin OS 15, Now in Beta

Μετά από έναν μακρύ κύκλο ανάπτυξης, η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα την επόμενη μεγάλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος, το Zorin OS 15, στο Beta. Με αυτήν την κυκλοφορία, η εταιρεία συνεχίζει να επικεντρώνεται στην εξασφάλιση μιας διαισθητικής εμπειρίας χρήστη από την αρχή έως το τέλος.

“Έχουμε λάβει πολύ καλά σχόλια από το Beta μέχρι στιγμής”, δήλωσε ο Artyom.

Το Zorin OS 15 θα διαθέτει ισχυρά εργαλεία για συγχρονισμό και μετάβαση μεταξύ συσκευών, βελτιστοποιήσεις απόδοσης, ένα πιο φιλόξενο θέμα για επιτραπέζιους υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων λειτουργιών φωτός και σκοτεινού, μια διεπαφή προσαρμοσμένη ειδικά για οθόνες αφής, επανασχεδιασμένες εφαρμογές LibreOffice, υποστήριξη έγχρωμων emoji και αρκετές επιπλέον βελτιώσεις.

Για τους Artyom και Kyrill, οι οποίοι εξακολουθούν να λειτουργούν μαζί, το Zorin OS 15 είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα αυτού που το ζευγάρι εργάζεται για να δημιουργήσει για περισσότερο από μια δεκαετία: Ένα λειτουργικό σύστημα που θέτει πραγματικά τη δύναμη του Linux προσιτό για μη τεχνικούς χρήστες μέσω φιλικό προς τον χρήστη σχεδιασμό.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me