Το απλό αλλά ισχυρό λογισμικό ανοιχτού κώδικα του DokuWiki επιτρέπει σε άτομα, ομάδες και επιχειρήσεις να δημιουργούν, να τεκμηριώνουν και να συνεργάζονται

TL; Δρ: Δημιουργήθηκε με γνώμονα τη δύναμη της απλότητας, το DokuWiki έχει γίνει μια δημοφιλής λύση λογισμικού ανοιχτού κώδικα για άτομα και επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα που βασίζεται σε PHP, η οποία δεν απαιτεί βάση δεδομένων, είναι τόσο χαμηλής συντήρησης όσο και ευέλικτη. Με επιλογές προσαρμογής μέσω μιας ποικιλίας προσθηκών και την υποστήριξη μιας ενεργοποιημένης κοινότητας ανοιχτού κώδικα, το DokuWiki δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν και να επεξεργάζονται συλλογικά περιεχόμενο – δωρεάν.


Όπως το “ukulele” και το “lanai”, το “wiki” είναι μια λέξη-κλειδί: χρησιμοποιείται στην αγγλική γλώσσα αλλά έχει κλαπεί από μια άλλη – σε αυτήν την περίπτωση, της Χαβάης.

Το 1994, ο Ward Cunningham έκανε ένα ταξίδι στη Χονολουλού, όπου οδήγησε το Wiki Wiki Shuttle όταν έφτασε στο τοπικό αεροδρόμιο. Η λέξη, που σημαίνει «γρήγορη» στα Χαβάης, τον ενέπνευσε να ονομάσει τη νέα του διαδικτυακή πλατφόρμα «WikiWikiWeb».

Ο όρος «wiki» έγινε σύντομα πανταχού παρών, περιγράφοντας έναν ιστότοπο που επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν και να τροποποιούν περιεχόμενο μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού. Σήμερα, τα wikis έρχονται σε πολλές γεύσεις, που αναπτύχθηκαν σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού με άδειες που κυμαίνονται από ανοιχτού κώδικα έως ιδιόκτητες.

Το DokuWiki, για παράδειγμα, είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, βασισμένη σε PHP που δεν απαιτεί βάση δεδομένων, καθιστώντας την εύκολη στη χρήση με χαμηλές απαιτήσεις συστήματος.

DokuWiki Ιδρυτής Ιδρυτής Andreas Gohr και λογότυπο εταιρείας

Ο ιδρυτής Andreas Gohr δημιούργησε το DokuWiki για προσωπική χρήση, αλλά τώρα έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη μιας ενεργού κοινότητας.

Η ετικέτα του DokuWiki, “Είναι καλύτερα όταν είναι απλή”, τα λέει όλα – το λογισμικό είναι εύκολο στην εγκατάσταση, τη χρήση και τη συντήρηση.

Αλλά το απλό δεν σημαίνει περιορισμένο. Το DokuWiki είναι δημοφιλές σε άτομα, μικρές ομάδες και επιχειρήσεις, με ενσωματωμένα χειριστήρια πρόσβασης και μια ποικιλία δωρεάν προσθηκών που επεκτείνουν χαρακτηριστικά για μια σειρά από περιπτώσεις χρήσης. Με ένα συμβατό προς τα πίσω σύστημα και μια ενεργή κοινότητα που είναι πρόθυμη να απαντήσει σε ερωτήσεις και να μοιραστεί τις εμπειρίες της, το DokuWiki είναι ένα απλό αλλά ισχυρό εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να επεξεργάζονται συλλογικά σελίδες χωρίς κόστος.

Ένα ευέλικτο Wiki χαμηλής συντήρησης που δεν απαιτεί βάση δεδομένων

Ο ιδρυτής Andreas Gohr δημιούργησε το λογισμικό ως τρόπο τεκμηρίωσης της δουλειάς του ως sysadmin. «Χρειαζόμουν κάτι που δεν θα απαιτούσε μια βάση δεδομένων και θα ήθελα να έχω πρόσβαση στην τεκμηρίωσή μου, ακόμα κι αν έπρεπε να το βγάλω από ένα αντίγραφο ασφαλείας της κασέτας», είπε. «Υπήρχαν ήδη μερικά wiki ανοιχτού κώδικα, κυρίως MediaWiki, αλλά όλοι απαιτούσαν μια βάση δεδομένων.»

Ο Ανδρέας αρχικά έπαιξε με ένα σύστημα βασισμένο στη γλώσσα προγραμματισμού AWK και το σενάριο shell πριν αποφασίσει να πάει με την PHP. «Τελικά αποφάσισα να γράψω το δικό μου σύστημα στην PHP και το πρώτο τραχύ πρωτότυπο έγινε σε ένα σαββατοκύριακο», είπε.

Στιγμιότυπο οθόνης του ιστότοπου DokuWiki

Κρατώντας το απλό: Το DokuWiki δημιουργήθηκε με γνώμονα τη λειτουργικότητα και τη χρηστικότητα.

Λειτουργίες όπως το ιστορικό σελίδων, η υποστήριξη πολλών χρηστών και οι λίστες ελέγχου πρόσβασης ήρθαν αργότερα. Όταν ανέπτυξε αρχικά το DokuWiki, ο Ανδρέας μας είπε ότι πρωταρχικός στόχος του ήταν να δημιουργήσει κάτι απλό για εγκατάσταση και χρήση.

«Αυτό σημαίνει ότι η βασική εγκατάσταση θα πρέπει να εκτελείται σε οποιονδήποτε τυπικό κεντρικό υπολογιστή Ιστού χωρίς την ανάγκη για κάτι ιδιαίτερο», είπε. “Εάν έχει PHP, το DokuWiki θα τρέξει σε αυτό. το χαρακτηριστικό που δεν χρειάζεται βάση δεδομένων παίζει καλά σε αυτό. “

Κατά την εγκατάσταση, το λογισμικό περιέχει όλες τις τυπικές δυνατότητες wiki καθώς και λογικές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Ο Αντρέας είπε ότι χρειάζονται μόλις μισή ώρα για να ξεκινήσουν οι περισσότεροι χρήστες. «Είναι πολύ πιο εύκολο και πιο γρήγορο να ξεκινήσετε με ένα DokuWiki από ό, τι με πολλές από τις άλλες λύσεις wiki εκεί έξω», είπε.

Για να το αποδείξετε, ο Andreas σας προτείνει να δοκιμάσετε το λογισμικό μόνοι σας – τελικά, είναι δωρεάν, γρήγορο και εύχρηστο.

Επικεντρώθηκε στην συμβατότητα προς τα πίσω και σε μια προσέγγιση ανθεκτική στις τάσεις

Τα Wikis έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή την τελευταία δεκαετία. Έχουν συνηθίσει να επικοινωνούν, να μοιράζονται γνώσεις και δεδομένα και να ενισχύουν τη συνεργασία με ελάχιστο ή μη σχετικό κόστος. «Η ιδέα του wiki έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πολύ αποτελεσματικός μηχανισμός συλλογικής συλλογής πληροφοριών και το DokuWiki είναι μια εξαιρετική εφαρμογή αυτού», δήλωσε ο Ανδρέας..

Ιδρύθηκε το 2004, το DokuWiki ήταν επίσης μια δοκιμασμένη και αληθινή αναπαράσταση αυτής της έννοιας. Στα 14 χρόνια από τότε που ο Ανδρέας κυκλοφόρησε το λογισμικό, παρατήρησε ότι περισσότερες από μερικές μηχανές wiki και εταιρείες με βάση το wiki έρχονται και φεύγουν.

«Σήμερα, πολύ λίγοι από αυτούς τους κινητήρες και εταιρείες εξακολουθούν να υπάρχουν – αλλά το DokuWiki εξακολουθεί να υπάρχει, επειδή στόχος του δεν ήταν ποτέ να ακολουθήσει τάσεις, αλλά να λύσει ένα πρόβλημα και να το λύσει καλά, ανεξάρτητα από το αν τα wiki ήταν ισχίο ή όχι», δήλωσε ο Ανδρέας.

Η αποστολή πίσω από το DokuWiki είναι να παρέχει μια ποιοτική πλατφόρμα βελτιστοποιημένη για απόδοση. Αντί να κυνηγάει τις τάσεις, ο Ανδρέας παρακολουθεί το μεταβαλλόμενο τοπίο της PHP. «Με το PHP7, η γλώσσα έγινε πολύ πιο σύγχρονη και γρήγορη», είπε. «Η προσαρμογή της βάσης κώδικα στα σύγχρονα πρότυπα είναι μια μακρά και συνεχής διαδικασία.»

Η συμβατότητα προς τα πίσω ή η διασφάλιση της συμβατότητας του λογισμικού με παλαιότερες εκδόσεις του προϊόντος, αποτελεί σημαντική ανησυχία για τον Andreas. «Χιλιάδες άνθρωποι βασίζονται στο DokuWiki κάθε μέρα, οπότε στοχεύουμε να διατηρούμε τις αναβαθμίσεις όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες», είπε. “Ένα μεγάλο κομμάτι κώδικα σε κάθε νέα κυκλοφορία στην πραγματικότητα αναδιαμορφώνεται και καθαρίζεται αλλά είναι αόρατο για τον τελικό χρήστη.”

Εκτεταμένες δυνατότητες μέσω συνεισφορών σε ένα ισχυρό σύστημα προσθηκών

Ο Αντρέας είπε ότι οι χρήστες του DokuWiki εκτελούν τη γκάμα, από προγραμματιστές και διαχειριστές ιστότοπων έως επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το δωρεάν λογισμικό για τη δημιουργία βάσεων γνώσεων και συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου. Οι ενσωματωμένοι μηχανισμοί ελέγχου πρόσβασης επιτρέπουν στους χρήστες να περιορίζουν μη αυτόματα την πρόσβαση σε συγκεκριμένες σελίδες και χώρους ονομάτων, ένα χαρακτηριστικό που ο Αντρέας είπε ότι οι επιχειρήσεις συνήθως βρίσκουν ελκυστικές.

Με ένα όνομα όπως το DokuWiki, είναι επίσης λογικό ότι διάφορες ομάδες ανοιχτού κώδικα και εμπορικά έργα εξαρτώνται από το λογισμικό για δημόσια τεκμηρίωση. Ο Αντρέας είπε ότι τα wiki είναι χρήσιμα για σκοπούς τεκμηρίωσης γενικά, αλλά πιστεύει ότι το DokuWiki κάνει καλύτερη δουλειά από τα περισσότερα.

Οι φιλικές προς την τεκμηρίωση λειτουργίες της πλατφόρμας περιλαμβάνουν επεξεργασία ενοτήτων. ένας διαισθητικός αλλά ισχυρός διαχειριστής διαμόρφωσης. εξελιγμένοι αλλά εύκολα ελεγχόμενοι έλεγχοι. και αυτόματες υπηρεσίες, όπως εσωτερική ευρετηρίαση, backlinks και πίνακας περιεχομένων που δημιουργούνται για κάθε σελίδα.

Εικονίδια που αντιπροσωπεύουν πρόσθετα DokuWiki

Τα πρόσθετα DokuWiki επιτρέπουν στους χρήστες να επεκτείνουν τις δυνατότητες της πλατφόρμας, διατηρώντας ταυτόχρονα το ίδιο το wiki όσο το δυνατόν πιο απλό.

«Η ευελιξία είναι πιθανώς το # 1 όφελος που έρχεται στο μυαλό», είπε. “Στο τέλος, πιστεύω στη φιλοσοφία της χρήσης του σωστού εργαλείου για την εργασία – και το DokuWiki μπορεί να είναι το σωστό εργαλείο για πολλές εργασίες.”

Ένα ισχυρό σύστημα προσθηκών που δημιουργήθηκε από τη ζωντανή κοινότητα του DokuWiki επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων χρήσης πέρα ​​από ένα παραδοσιακό wiki. Ο Αντρέας μάς είπε ότι αποφεύγει τη λειτουργία ερπυσμού – μια τάση να προσθέτουμε όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά, τελικά υπερπλέξιμο ενός προϊόντος.

«Οι νέες κυκλοφορίες σπάνια έρχονται με νέες δυνατότητες. Αντ ‘αυτού, εστιάζουμε στη βελτίωση του περιεχομένου και προσφέρουμε στους συντάκτες πρόσθετων έλεγχο περισσότερο σε όλες τις πτυχές του wiki », είπε. “Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επιλέξετε τις βελτιωμένες δυνατότητες που χρειάζεστε πραγματικά εγκαθιστώντας τα σωστά πρόσθετα.”

Μια δυναμική κοινότητα με υποστήριξη για περισσότερες από 50 γλώσσες

Επειδή το λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα, οι προγραμματιστές του DokuWiki προέρχονται από όλο τον κόσμο και απασχολούνται σε εθελοντική βάση. Η διεπαφή της πλατφόρμας είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 50 γλώσσες και περιλαμβάνει υποστήριξη για υπολογιστές από δεξιά προς τα αριστερά.

“Περιλάβαμε αυτές τις δυνατότητες πολύ νωρίς, και νομίζω ότι βοήθησε στη δημιουργία μιας πολύ διεθνούς βάσης χρηστών”, δήλωσε ο Ανδρέας.

Όπως με πολλές πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα, ένα πνεύμα γειτονίας είναι ζωντανό και καλά μέσα στην κοινότητα DokuWiki. “Έχουμε ένα πολύ ενεργό φόρουμ χρηστών – γενικά, όλες οι συζητήσεις και οι αποφάσεις είναι δημόσιες, ώστε οι χρήστες να μπορούν να συμμετέχουν ανά πάσα στιγμή και να ακουστούν.”

Τα μέλη της κοινότητας συχνά βοηθούν το ένα το άλλο σε εργασίες όπως «wiki κηπουρική», που περιλαμβάνει διόρθωση ορθογραφικών λαθών, μετάφραση σελίδων σε τοπικές γλώσσες και ενημέρωση σελίδων τεκμηρίωσης. Άλλοι βοηθούν απαντώντας σε ερωτήσεις φόρουμ, μοιράζοντας εμπειρίες μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ή γράφοντας για το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας. Οι χρήστες με εμπειρία ανάπτυξης μπορούν να δοκιμάσουν προσθήκες, να διορθώσουν σφάλματα, να καθαρίσουν τον κώδικα ή να βοηθήσουν στην εφαρμογή νέων λειτουργιών.

«Οι άνθρωποι είναι φιλικοί και εξυπηρετικοί ο ένας στον άλλο, και είναι εκπληκτικό να βλέπουμε τι είδους πράγματα δημιουργούν οι άνθρωποι με το DokuWiki», δήλωσε ο Ανδρέας. «Και, φυσικά, μια μεγάλη φωνή απευθύνεται σε εκατοντάδες συγγραφείς plugin που εφάρμοσαν τις δικές τους ιδέες πάνω από το DokuWiki και το καθιστούν διαθέσιμο σε όλους».

Το “Wiki” μπορεί να σημαίνει “γρήγορο” στα Χαβάης, αλλά είναι σαφές ότι οι χρήστες είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν άφθονο χρόνο στη βελτίωση της πλατφόρμας.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me