Kako instalirati WordPress temu (putem direktorija tema, učitavanja ili FTP-a)

Naučiti kako instalirati WordPress temu jedna je od onih jednostavnih vještina koja otključava svijet potencijala. Gdje god pronađete dizajn svog sna, vaša će web stranica uvijek izgledati svježe i profesionalno.


Predlošci web stranica ili teme ove su rijetke pojave koje imaju koristi i prvo vlasnicima web mjesta i iskusnim programerima – pružajući im svaku priliku da uštede vrijeme, novac i glavobolju na dizajnu web stranice. To je istina! Dok moja majka voli ideju da mogu usmjeriti i kliknuti da isprobam sheme boja i klizajuće fotografije, moji freelance dev prijatelji vole da ne moraju početi ispočetka svaki put kada klijent zatraži novi dizajn web mjesta.

Kvalitetne WordPress teme dizajnirane su da olakšaju život ljudi, ali nekima je najspretniji dio instalacija i rad. Ovdje ćemo pokriti različite načine instaliranja teme za vaš najnoviji web projekt.

Prvo, trebat će vam tema & Domaćin

Trebat će vam web domaćin prije svega, a ako ste posebno zainteresirani za WordPress hosting, preporučujemo odabir jednog od najboljih domaćina s WordPress paketima prilagođenima. Možete koristiti službenu instalacijsku dokumentaciju za ručnu instalaciju WordPressa, ali najbolji WP domaćini pojednostavljuju stvari instalacijama u jednom kliku ili predinstalacijama softvera:

Pogledajte još WordPress domaćina »

Nakon što postavite instalaciju svog računala i WordPressa, spremni ste za zabavni dio. Idite na službenu web stranicu WordPress-a ili idite na “Izgled”, a zatim “Teme” u dodatku WordPress-a i započnite pretraživanje. Možete filtrirati tisuće dizajna prema popularnosti, datumu, strukturi izgleda i komercijalnim ili istaknutim proizvodima.

Nekoliko savjeta pri pretraživanju teme:

 • Koristite riječi kao što su minimalno, portfelj, trgovina, posao, umjetnik, mreža itd.
 • Provjerite odgovara li tema pa lijepo djeluje na sve veličine zaslona.
 • Ako vam treba višejezično web mjesto, provjerite može li tema podržati to iz pokretanja.
 • Odaberite temu koja je dobro održavana i ne previše složena za prilagođavanje vašem cilju.

Možete instalirati više tema, a kasnije svaku detaljnije aktivirati i procijeniti. Ako ne pronađete nijednu besplatnu temu koja vas privlači, možete isprobati komercijalnu temu (sjajne opcije od 25 do 75 dolara) ili posjetiti web mjesto treće strane. Ispod su neki od najboljih ponuđača tema (besplatni i komercijalni):

 • ThemeForest
 • FabThemes
 • ThemeCircle
 • ElegantThemes
 • AtThemes
 • GitHub WP tema pretraživanja

Nakon što ste pronašli temu svojih snova, možete odabrati jednu od tri opcije za instalaciju: WordPress direktorij, ZIP datoteku ili (S) FTP. Dalje ćemo proći kroz svaku opciju.

1. mogućnost: preuzimanje & Instalacija iz Službenog imenika

Ovo je, do sada, najlakši način za instaliranje WordPress teme. Nakon što odaberete predložak dizajna, imajte na umu da možete pregledati izgled i izgled svog web mjesta.

Oprez: Ako pritisnete SAVE tijekom pregleda teme, automatski ćete ažurirati web mjesto!

Snimak ekrana za pregled i instalaciju funkcije programa WordPress

Možete pregledati i instalirati WordPress temu izravno iz pomoćnog programa WordPress.

Da biste instalirali temu izravno iz imenika tema u pozadini, kliknite gumb Instaliraj na pločici teme. Nakon uspješne instalacije, možete aktivirati temu za svoju web stranicu!

2. opcija: ručno unesite temu .ZIP datoteku

Alternativno, možete ručno preuzeti i instalirati komprimirane arhive koje sadrže sve datoteke potrebne za provedbu teme (.ZIP datoteke). Ako ste svoju temu pronašli na web mjestu treće strane, možda će biti potrebna ova opcija instalacije; međutim, teme na web mjestu WordPress mogu se preuzeti i ručno.

Prije instaliranja bilo koje WordPress teme .ZIP datoteke, uvijek biste trebali uzeti u obzir sljedeće:

 • Procijenite vjerujete li doista pružatelju tema (ako to nije službena stranica WordPressa).
 • Pogledajte recenzije teme i određenog davatelja tema.
 • Provjerite je li datoteka uistinu .ZIP datoteka nakon preuzimanja: Prvo možete desnim klikom miša kliknuti datoteku, a zatim dvostrukim klikom kliknuti (što može izvršiti nepoznatu izvršnu datoteku!).

Sada, za instalaciju .ZIP datoteke teme, idite na izbornik bočne trake izgleda i pritisnite “Teme” u pozadini. Novo učitana stranica trebala bi sadržavati gumb Dodaj novo. Klik! Zatim će se pojaviti gumb Tema za prijenos. Klik! Tada će se prikazati gumb Odaberi datoteku koji vam omogućuje da odaberete preuzetu .ZIP datoteku prije nego što kliknete gumb Instaliraj sada. voila!

Snimka zaslona za prijenos ZIP teme

Na bočnoj traci podupirača WordPressa na izborniku Izgled možete se kretati kako biste dodali novu temu.

Nakon što je instalacija dovršena, možete kliknuti na “Aktiviraj”, a tema će biti aktivna na vašoj web lokaciji.

Opcija 3: Instalirajte temu putem FTP-a

(S) FTP pristup alternativno je sredstvo za ručno učitavanje teme. Hoćete li koristiti obični FTP ili, sigurniji, SFTP, ovisi o vašoj web hosting usluzi. Sam proces prenošenja je isti.

Napomena: Način prijenosa (S) FTP-a možda će biti potreban ako imate pristup svom web poslužitelju putem (S) FTP-a bez izravnog pristupa samom datotečnom sustavu web poslužitelja.

Snimka zaslona vjerodajnica FTP-a

Možete koristiti FTP ili SFTP za učitavanje svoje WordPress teme – postupak instalacije je identičan za obje.

Da biste instalirali temu putem (S) FTP-a:

 • Preuzmite temu .ZIP datoteke s tematskog mjesta.
 • Lokalno izdvojite .ZIP datoteku.
 • Za pristup vašem web poslužitelju putem FTP koristite FTP klijent (npr. FileZilla).
  • Odaberite direktorij izvučenih datoteka u lijevom oknu.
  • Odaberite ciljni direktorij, “wp-content / themes”, na vašem web poslužitelju u desnom oknu.
  • Prenesite datoteke na vaš web poslužitelj tako da ih kliknete desnom tipkom miša i odaberete “Prijenos” na lijevoj strani.

Sada će vaša WordPress instalacija pokupiti ovu novu temu. Kad sada prijeđete na karticu Izgled, moći ćete je vidjeti i aktivirati.

Sada ste spremni za izmjenu & lansiranje!

Neka započne prilagodba! Bez obzira da li dizajnirate za sebe, klijenta ili prijatelja, naći ćete da WordPress teme mogu biti neprocjenjiva ušteda vremena. Uz to, možete eksperimentirati s nekim nevjerojatno kreativnim radovima drugih web stručnjaka.

Za početnike koji čitaju, morat ćete se upoznati s osnovnim trikovima za prilagođavanje WordPress web mjesta, a dokumentaciju vaše određene teme također je vrijedno pogledati. Dokumenti će objasniti kako prilagoditi predložak na najopustiviji način.

Konačno, pogledajte 50.000-ak neobičnih WordPress dodataka za punu širinu funkcionalnosti vaše web stranice i održavajte redovne sigurnosne kopije u slučaju da se najgore dogodi. Sretno dizajniranje!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me