5 koraka za premještanje web lokacije na novo ime domene (Vodič za 2020. godinu)

Premještanje web lokacije na novo ime domene je baš kao i svi oni otežavajući potezi u 20-ima prije nego što se nastanite. Bez obzira koliko stvari posjedujete, uvijek je bol. Morate dobiti sve u kutijama, u nadi da je sve savršeno zaštićeno i sigurno. Preusmjeravanje svega do vašeg novog prebivališta samo je dio borbe – slijedi raspakiranje i postavljanje vašeg novog doma. Stvari se neizbježno izgube, razbiju ili gurnu u ormar i zaborave do sljedećeg poteza.


Kada želite web lokaciju premjestiti na novu domenu, nažalost, digitalni potez često može sadržavati mnoge iste glavobolje. Ali barem možete preskočiti ručni rad u korist nekoliko pažljivih koraka koji će umanjiti ometanje korisnika i vašeg najnovijeg niza..

Od sigurnosne kopije baze podataka do DNS zapisa, postavili smo pet jednostavnih koraka – zajedno s praktičnom prečicom – za pomicanje vaše web stranice bez štete vašem SEO-u. Nastavite čitati da biste saznali više ili preskočite unaprijed da biste saznali više o procesu.

1. Pronađite domaćina koji će vam pomoći kod migracije

Zašto se boriti kroz sav posao premještanja web mjesta na novo ime domene ako možete pronaći pouzdanu organizaciju punu stručnjaka koji će to učiniti za vas? Naravno, možda vam se svidio vaš trenutni pružatelj usluga hostinga i stvarno želite samo prebaciti domene – ali kada ste posljednji put uspoređivali cijene, značajke i performanse domaćina?

Prije nego što registrirate svoje novo ime domene, pogledajte tržnicu hostinga. Premještanje web stranice može biti naporan proces koji se ne događa često, tako da je sada savršena prilika da pregledate svoju internetsku prisutnost i učinite poboljšanja bilo gdje.

Pogledajte ovaj potez kao priliku za proljetno čišćenje. Osim ažuriranja stare verzije WordPress instalacije ili konačno konfiguriranja vašeg besplatnog SSL certifikata, trebali biste razmotriti i ostale performanse i sigurnosne nadogradnje koje su mogle postati dostupne otkako ste prvotno pokrenuli web mjesto. Potražite domaćine s visokozmogljivim SSD uređajem, na primjer, ili besplatnom integracijom mreže za isporuku sadržaja Cloudflare.

Iznenađujući broj domaćina besplatno će prenijeti vaše web mjesto kada se prijavite za novi plan. Još bolje, oni će uključiti besplatna registracija domena. Ovaj prečac prijave s novim domaćinom i da tvrtka premjesti vašu web lokaciju na novu domenu pomoći će vam da ubijete dvije ptice jednim izvanredno povoljnim kamenom bez ikakvih problema. Bez obzira na vrstu hostinga koja vam je potrebna, evo pregleda najboljih domaćina koji nude jednostavna rješenja za nazive domena i migracije web stranica.

Najbolji jeftini domaćin s besplatnim prijenosom

Početnici i vlasnici web lokacija koji su prvi put postali su posebno osjetljivi na komplikacije prilikom prijenosa web stranice. Spajanje neiskustva s malim proračunom može biti opasno za korisnike koji žele uštedjeti nekoliko dolara i sami premjestiti na novi host ili naziv domene.

Iako neke jeftine usluge web hostinga bilježe značajne značajke za korisničku podršku, to nije uvijek slučaj. Pažljivim kupnjama možete pronaći pouzdane pružatelje usluga hostinga koji će vas držati za ruku tijekom procesa kretanja i ne probijati proračun u tom procesu. Naš najdraži domaćin za vrijednost, naveden u nastavku, ističe se u ovome:

Pogledajte ostale najpovoljnije domaćine »

Najbolji WordPress domaćin s besplatnim prijenosom

Uglavnom, premještanje WordPress web stranice slijedi iste osnovne korake kao i premještanje web lokacije koja ne koristi popularni sustav za upravljanje sadržajem: preuzmite sigurnosne kopije web stranice, prenesite datoteke, posvuda ažurirajte URL-ove i voila. Međutim, struktura datoteka platforme i oslanjanje na baze podataka mogu malo otežati taj potez.

Prema WordPress Codexu, sveobuhvatna pretraga i zamjena za ažuriranje imena domene u vašoj bazi podataka potencijalno može uzrokovati probleme sa serializacijom podataka, vezama i prikazom tema. WordPress pruža različite metode za izbjegavanje problema, ali neke uključuju složene tehničke zahtjeve poput administracije baze podataka ili poznavanja sučelja naredbenog retka. Naš omiljeni domaćin WordPress pobrinut će se za sve to za vas bez ikakvih glavobolja:

Pogledajte ostale vrhunske WordPress domaćine »

Najbolji VPS domaćin s besplatnim prijenosom

Kako se krećemo na više razine web hostinga, mnogi će pružatelji usluge očekivati ​​da će kupci znati puno više o održavanju i upravljanju poslužiteljem. Oni s virtualnim privatnim poslužiteljima, pristupom root ili drugim administrativnim ulogama, vjerojatno se suočavaju s većim udjelima od onih s osobnim računima ili blogovima za dijeljenje. Budući da su performanse i sigurnost od presudnog značaja za internetsko poslovanje, VPS kupci će se možda radije osloniti na stručnjake za premještanje njihovih stranica. Te vrste upravljanih usluga uklanjaju stres u pokretu i jamče da će svi prekidi biti minimalni.

Vjerojatno će vam trebati VPS domaćin koji pruža neki oblik upravljanih usluga za premještanje vaše web stranice, jer neupravljani planovi ponekad nalikuju Divljem zapadu – sve ide. Upravljane usluge i korisnička podrška ključni su za uspješna iskustva s VPS-om ili hostingom u oblaku, a ovaj domaćin je jedan od najboljih u spajanju moderne infrastrukture s korisnom uslugom:

Pogledajte ostale vrhunske domaćine VPS-a »

Najbolji namjenski domaćin s besplatnim prijenosom

Jasno je da radite nešto ispravno da biste prilagodili web mjesto razinama prometa i konverzije kako bi opravdali namjenski poslužitelj. Možete čak i puhati kroz konfiguraciju poslužitelja, održavanje i implementaciju sigurnosnih zakrpa – ali što ako niste majstor za optimizaciju tražilice ili zapise sustava naziva domena? Kao i kod polu ili u potpunosti upravljanih VPS planovima, korisnička je podrška bitna i sa namjenskim hostingom poslužitelja.

Pronađite stručnjake koji se bave više od samo strojeva i vjerujte im da ispunjavaju detalje u koje niste sigurni. Domaćin kojeg smo pregledali u nastavku jedan je od svih najboljih u optimizaciji doživljaja hostinga s izuzetno korisnim ljudima i vrhunskim hardverom:

Pogledajte ostale vrhunske namjenske poslužitelje »

2. Izradite sigurnosnu kopiju datoteka web stranica (i baze podataka za WordPress web lokacije)

Ako na kraju nemate davatelja hostinga za vaše web mjesto premjestite, nikad se ne bojte. Ovdje smo da vas vodimo kroz postupak i trebali biste biti u mogućnosti to ostvariti bez većih poteškoća. Međutim, za svaki slučaj, prvi je korak toliko važan da preporučamo dva puta.

U svakom trenutku kad se zabrljate s važnim dijelovima vaše web stranice, bit će vam pri ruci nedavna izrada sigurnosnih kopija za slučaj da nešto pođe po zlu. Preporučujemo da pri ruci imate dvije sigurnosne kopije: jednu za stvarni prijenos i jednu kao “za svaki slučaj”. Za one koji koriste sustav za upravljanje sadržajem poput WordPressa, obavezno nabavite sigurnosne kopije i baze podataka i statičkih datoteka (ne brinite, pomoći ćemo vam u oba).

Snimak ekrana čarobnjaka za izradu sigurnosnih kopija cPanela

Čarobnjak za izradu sigurnosnih kopija cPanela, standardni dio većine planova za hosting, provodi korisnike kroz postupak spremanja kopije njihove web stranice.

Ovisno o tome koliko ste upravljačkog nakaza ili koliko se želite uključiti, postoji nekoliko opcija kako napraviti kopiju svoje web stranice. Od najjednostavnijeg do najtežeg:

  • Upotrijebite dodatak: WordPress programeri će učiniti sve kako bi pojednostavili uobičajene zadatke poput sigurnosnih kopija, a mnogi programi pomoći će u drugim koracima u migraciji. Preporučujemo Migraciju Updraft Plus, Duplicator ili All-in-One WP Migration.
  • Stvaranje sigurnosnih kopija u cPanelu: Većina najboljih domaćina uključuje pristup upravljačkoj ploči cPanel koja nudi jednostavne alate za izradu sigurnosne kopije vaše web stranice. Unutar sučelja pronađite i kliknite ili Backup ili Backup Wizard program. Možda zvuči kontratuktivno, ali morat ćete napraviti djelomičnu sigurnosnu kopiju umjesto čitave arhive. Trebat ćete preuzeti kopije kućnog direktorija i MySQL baze podataka.
  • Sve napravite ručno: Nije previše komplicirano, samo malo napornije. Na svom cPanelu (ili drugoj upravljačkoj ploči) koristite phpMyAdmin za odabir i izvoz baze podataka. Izrada sigurnosnih kopija statičkih datoteka može se obaviti pomoću upravitelja datoteka cPanela ili korištenjem FTP klijenta po vašem izboru (sviđa nam se FileZilla, Cyberduck i WinSCP). Detaljnije upute o tome kako ručno izraditi sigurnosnu kopiju web stranice možete pronaći ovdje.

Nakon što se sakupe i spakiraju datoteke vaše web stranice, osigurajmo da je novi dom – e. Naziv domene – adekvatno pripremljen za pokretni kamion pun kutija..

3. Prenesite datoteke u novo ime domene

Dakle, imate grupiranu web stranicu i novo ime domene – kako ih spajati? Prvo provjerite je li vaša nova domena sve spremna i spremna za hosting vašeg web mjesta. To podrazumijeva provjeru postavki sustava naziva domene ili DNS-a kod vašeg registrara. Vaš se registrator domene može ili ne mora razlikovati od vašeg web-domaćina; DNS poslužitelji govore vašem registratoru gdje se nalaze datoteke web mjesta domene. Vaše DNS adrese dolazit će od vašeg davatelja web hostinga, dok ćete te podatke morati dodati kod svog registrara (opet, možda je to ista tvrtka). Promjene vašeg DNS-a mogu nastupiti do 24 sata, tako da budu strpljivi.

Nakon postavljanja nove domene vrijeme je da postavite prostor u kojem će vaše datoteke stajati. Upotrijebite komponente MySQL baze podataka ili čarobnjaka MySQL baze podataka na upravljačkoj ploči da biste stvorili novu bazu podataka. Korisnici WordPressa trebali bi biti oprezni upisati ime svoje baze podataka, identifikaciju korisnika i lozinku – sljedeći korak za njih bit će ažuriranje wp-config.php datoteke u jednoj od sigurnosnih kopija s tim novim informacijama.

Snimka zaslona upravitelja baze podataka cPanel

Prije nego što možete učitati podatke u bazu podataka, morate stvoriti novu praznu bazu podataka u cPanelu.

Odavde imate tri mogućnosti koje sliče onome na što ste naišli u prethodnom koraku. Napokon, kad je sve spakirano, mora se raspakirati, zar ne? (Barem, osim onog neizbježnog okvira ili dvije stvari koje vam zapravo ne trebaju, ali bilo vam je loše zbog izbacivanja … ali odustajemo od toga.) U svakom slučaju, vaš izbor za prijenos vaše baze podataka i statičkih sigurnosnih kopija datoteka u njihov novi dom:

  • Upotrijebite dodatak: Trebat ćete instalirati novu verziju WordPress-a na novu domenu (nikad se ne bojte, naši omiljeni domaćini nude instalacije jednim klikom) i vaš odabrani dodatak, koji će vas voditi kroz obnavljanje sigurnosne kopije. Dodaci mogu čak ažurirati i vaš wp-config.php.
  • Vrati putem cPanela: Vratite se na aplikacije sigurnosnih kopija ili čarobnjaka za sigurnosno kopiranje u cPanelu da biste prenijeli i vratili kućni direktorij i sigurnosne kopije baze podataka.
  • Prenesite sve ručno: To je isti posao kao i prije: koristite FTP klijent (pazite, vjerojatno ćete imati različite podatke za prijavu za novu domenu) za učitavanje statičkih datoteka u mapu public_html vaše domene, a zatim se obratite phpMyAdminu kako biste uvezli tablice baze podataka u nova stranica.

Briga o statičkim datotekama i vašoj bazi podataka kritično je važna za miran, učinkovit potez. Samo premještanjem kućnog imenika dobit ćete praznu WordPress instalaciju bez ikakvih stranica ili postova, dok je sama baza podataka zbirka vašeg sadržaja bez ikakvog načina objavljivanja.

4. Popravite prekinute veze i stvorite 301 preusmjeravanja

Pokretači su otišli, kutije su vam otpakirane … sada je vrijeme da se vratite i uživate u svom novom domu, zar ne? Nope! Vaša bi web lokacija trebala izgledati kao da je to sve u redu, ali postoji još nekoliko izmjena prije nego što je nova domena spremna za dijeljenje sa svijetom.

Za početak, poželjet ćete provesti neko vrijeme pregledavajući vašu web lokaciju i potencijalno WordPress podupirač kako biste bili sigurni da stvari djeluju manje ili više normalno. Tvoja izgleda i postavke trebaju biti isti, ali mogu se dogoditi nesnosne stvari.

Na vašoj web stranici također možete biti pregršt starih, neispravnih veza, pa idite na besplatnu provjeru prekida veze poput Dr. Link Check-a, unesite svoje novo ime domene i popravite otkrivene probleme. Interno sve vaše veze i dalje upućuju na staru domenu. Ručno popravljanje mogu trajati zauvijek, ali WordPress korisnici mogu upotrebljavati dodatak poput Velvet Blues Update URL-ova – samo budite izuzetno oprezni pri unosu imena svojih domena. Obratite pažnju na http ili https, www ili ne, slijedeće crte i slično.

Snimak ekrana Dr Link Check

Dodaci ili besplatni mrežni alati mogu brzo indeksirati vašu web lokaciju i prepoznati sve prekinute veze.

Napokon, vaša bi nova stranica trebala biti u potpunosti funkcionalna. Ali da vaše korisničko iskustvo i SEO ne trpe, htjeli bismo postaviti 301 preusmjeravanja koja automatski šalju posjetitelje na vašu staru domenu, a zatim u vaš novi dom – mislite o tome kao prosljeđivanje pošte. Za razliku od drugih vrsta preusmjeravanja, 301s obavijesti korisnike i tražilice da su određene web stranice ili stranice trajno premještene na novo mjesto i nastavljaju uglavnom prolaziti kroz sve SEO ulične kredite koje ste izgradili na svojoj staroj domeni.

U idealnom slučaju, možete preusmjeriti cijelu web lokaciju, što znači da će URL-ovi i dalje ostati isti (osim nove domene, naravno). Povežite se s računom hostinga stare domene putem FTP-a i pronađite svoju .htaccess datoteku. Možda je skriven, pa provjerite vidite li sve datoteke. Korisnici WordPressa pronaći će datoteku u mapi wp-include ili wp-admin. Otvorite ga u uređivaču teksta i na vrh umetnite sljedeći kôd:

1
2
3

#Options + FollowSymLinks

Prepiši ponovo

RewriteRule ^ (. *) $ Http://www.newdomain.com/$1 [R = 301, L]

Ako ste promijenili strukturu web lokacije ili promijenili neke URL-ove, morat ćete preusmjeriti svaku stranicu pojedinačno:

1 Preusmjeravanje 301 /olddomain.com/page http://www.newdomain.com/page

Naravno da ćete htjeti zamijeniti olddomain.com i newdomain.com stvarnim podacima. Nakon što spremite i prenesete svoje ažuriranje u .htaccess, posjetite staro ime domene; automatski bi vas trebao preusmjeriti na novu web lokaciju.

5. Obavijestite Google o vašoj novoj adresi

U REDU. Premjestili ste i raspakirali sve svoje stvari, postavili prosljeđivanje pošte, živjeli na novoj web lokaciji u punom radnom vremenu i spremni ste uključiti ključeve na staro mjesto. Vjerojatno čak želite organizirati zabavu na kojoj se radi o novopađenim izvorima kako biste obavijestili svijet o svojim novim iskopinama.

Ako pretpostavimo da već koristite Google Analytics i Google Search Console (ovdje je dobar vodič ako niste), pomoću korisnog alata za promjenu adresa tražilice možete obavijestiti tvrtku o promjeni. Otvorite račun svoje stare domene i slijedite korake, uključujući potvrdu 301 preusmjeravanja i metode provjere.

Snimke zaslona Google Webmaster Tools za novu adresu i Sitemapove

Google Webmaster Tools pruža alate za obavještavanje tražilice o vašem novom imenu domene i Sitemapu.

Također ćete htjeti izraditi i prenijeti novi XML Sitemap u Googleove alate za webmastere. Da, to zvuči komplicirano, tehnički i dugotrajno – ali obećavamo da nije previše loše. Sitemapovi, koji su u osnovi tablica sadržaja, alatima za indeksiranje olakšavaju uvid u ono što se nalazi na vašoj web lokaciji i kada je posljednji put ažuriran i indeksiraju ih za rezultate pretraživanja. Korisnici WordPressa mogu neočekivano koristiti dodatak za stvaranje mape web stranica ili postoji nekoliko besplatnih alata koji će stvoriti jedan za vas.

Phew … gotovo je, obećavamo. Vaš posljednji komad slagalice za SEO i organizaciju web mjesta jest osigurati praćenje vaše nove domene putem usluge Google Analytics. Napravit ćete novi entitet i na svoju web lokaciju dodati kôd za praćenje isti kao i prije; to ne utječe izravno na vaš SEO, ali pružit će nevjerojatan uvid u to kako vaši korisnici percipiraju, pronalaze i navigiraju novo ime domene.

Možete li prenijeti svoje ime domene drugom hostu?

Kao što smo ranije aludirali, naziv vaše domene može se nalaziti negdje drugačije od vašeg web hostinga i datoteka web mjesta. Recimo da ste se savjetovali u 1. koraku, odlučili ste se prijaviti za novi plan hostinga i neka stručnjaci za podršku tvrtke poduzmu potez. Svoju novu domenu ste registrirali kod domaćina – ali želite sve svoje mrežne entitete objediniti u jedan račun. Što se događa s vašim starim nazivom domene?

Baš kao i na vašoj web lokaciji, možete premještati domene s jednog hosta na drugi. Stručnjaci radije drže domene odvojene od računa za hosting, ali favoriziramo jednostavnost i praktičnost toga da sve ima pod jednim krovom.

U skladu s tim, visoko regulirana industrija imena domena znači da je manje vjerovatno da ćete imati razloga za premještanje imena vaše domene iz jednog registratora u drugog. Davatelji web hosting usluga mogu uznemiriti kupce novim pravilima, cijenama i potresnom podrškom, što čini mnogo nestabilnije iskustvo. Ako vaše domene budu odvojene od web hostinga, možete zaštititi vaše vlasništvo u slučaju kršenja podataka ili neočekivanog isteka.

Također, poput vaše web stranice, premještanje domene novom davatelju usluga može biti neugodno, zbunjujuće i komplicirano. Proces se može dodatno pogoršati ako domenu koristite i za hosting e-pošte, ali to je i dalje sasvim izvedivo. Ovaj će vam vodič pokazati osnovne korake ili možete slijediti prijedloge iz 1. koraka, prijaviti se s jednim od najboljih domaćina domena, navedenim u nastavku, i omogućiti vam da vaše domene prenose umjesto vas:

Mogu li promijeniti domaćina i zadržati ime moje domene?

I vaš pružatelj web hosting usluga i registar vašeg domena su izmjenjivi. Oni mogu biti ista tvrtka ili različiti, a mogu se i u osnovi promijeniti kad god želite. Promjena web-domaćina obično je puno lakša nego premještanje naziva vaše domene.

Registracije domena obično su dobre najmanje godinu dana, a zatim trebate obnoviti i osigurati točnost svojih WHOIS podataka. Na početku i na kraju registracije vaše domene nalazi se prozor u kojem možda nećete moći prenijeti svoju domenu drugom registratoru, ali u suprotnom je domena vaša. Budući da se domena kupuje odvojeno od web hostinga, vaša je sve dok nastavite plaćati naknade za registraciju.

Ilustracija različitih proširenja domene

Bez obzira na kog davatelja web hostinga premjestite, uvijek možete zadržati naziv svoje domene.

Možete pogledati naš vodič o tome kako zamijeniti web hostove, a zatim pogledajte naš sljedeći FAQ za više informacija o održavanju vaše domene. Ažuriranje imena vaše domene tako da korisnik i dalje šalje korisnike na vašu web stranicu traje samo nekoliko klikova.

Kako usmjeriti svoju domenu na web lokaciju negdje drugdje?

Još jednom s osjećajem! Vaš web hosting i naziv domene dvije su zasebne cjeline koje djeluju nekako neovisno. No, unatoč tome koliko proces može biti premještanje jednog ili drugog na drugog davatelja usluga, izuzetno je jednostavno osigurati da dvije komponente vaše web lokacije rade zajedno.

Za to će vam trebati znati poslužitelji imena vašeg web-domaćina. Slabo govoreći, poslužitelji imena govore web preglednicima vaših posjetitelja gdje mogu pronaći datoteke vaše web lokacije. Poslužitelji imena, dio DNS-a koji smo ranije spomenuli, prevode humano ime domene poput hostingadvice.com u IP adresu poslužitelja na kojem se nalazi vaša web lokacija..

Vaš web domaćin vjerojatno vam je poslao podatke na poslužiteljima imena prilikom prvog prijavljivanja za usluge, ali trebalo bi biti prilično jednostavno pronaći drugačije. Poslužitelji imena obično slijede format ns1.hostname.com i ns2.hostname.com. Oba će vam trebati imati pri ruci.

Prijavite se na svoj račun za registraciju domene i potražite alate za upravljanje DNS-om. Postavke za vaše servere imena trebale bi biti istaknute, tako da nastavite i unesite sve i sve poslužitelje imena koji su vam isporučeni; svaki djeluje kao sigurnosna kopija u slučaju da onaj prije njega ne uspije. Jednom kada to učinite, samo morate pričekati – nekoliko dana može potrajati nekoliko računala na svijetu da obavijeste o promjeni.

Utječe li prijenos domene na moju web stranicu?

Čak i ako sve pođe dobro, prijenos domene (ili premještanje web lokacije na novu domenu) još uvijek može doći do privremenih posljedica. Srećom, sve se može upravljati i ublažiti prilično lako.

Ukratko smo aludirali na SEO utjecaj koji će nova domena imati na vašu ljestvicu. To je normalno i događa se na svim web lokacijama koje prolaze isti postupak. Preusmjeravanje 301 ogromnu većinu vašeg SEO presjeka prebacuje na novu adresu, ali morat ćete biti sigurni da vaše novo ime domene neće biti kažnjeno zahvaljujući prethodnim vlasnicima.

Riječ oblak SEO pojmova

Koliko god se drastično moglo osjetiti promjena domaćina ili domene, SEO učinci su minimalni ako se prijenos vrši ispravno.

Oni koji koriste svoje ime domene kao dio adrese e-pošte, također mogu doživjeti blagi prekid u usluzi. Na one koji pokreću e-poštu putem aplikacija trećih strana poput Gmail-a ne bi trebalo utjecati, ali ćete možda vidjeti neke štucanje u izvedbi web pošte i web lokacije dok se DNS ažuriranja šire..

Kako izbjeći glavobolje prilikom migriranja web mjesta

Phew … znači, jesi li još prezadovoljan? Kao što vidite, premještanje web mjesta na novo ime domene ili web host može potrajati puno rada i strpljenja. Međutim, ne trebate duboko tehničko znanje da biste mogli povući potez. Naravno, ima puno koraka, ali nijedan od njih nije stvarno kompliciran za početnike.

Da biste osigurali uspješan prijelaz, odvojite vrijeme i budite precizni. Brzo kroz nešto recept je za katastrofu, a ovo je postupak u kojem jednostavna pogreška pri pogrešnom uklanjanju može učiniti vašu web lokaciju beskorisnom..

Ne nagađajte nešto ako ne znate sljedeći korak. Provjerite resurse u našem gornjem vodiču, potražite odgovor putem interneta ili se obratite timovima za korisničku podršku na vašem web domaćinu ili registraciji.

Iako postupak može izgledati zastrašujuće, poprilično je totemski polič izazovnih problema s kojima se možete susresti. Tretirajte svaki korak pažljivo i učinit ćete dobro. Ne bojte se koristiti pouzdane dodatke kako biste olakšali bol!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me