13 prednosti web hosting usluga – i 9 nedostataka (2020)

Uz mogućnost emitiranja vašeg branda ili poruke milionima čitatelja i potencijalnih kupaca širom svijeta, prednosti web hosting usluga su iskusne – ali gnjavaža pri postavljanju te web stranice može vas dovesti u pitanje da li pažnja uopće vrijedi.


Započeti s točno ispravnim hosterskim planom nalik je pronalaženju savršenog para hlača – usko izrađenog izgleda koji je udoban, ali ostavlja prostora za rast. Želite pronaći veliku količinu vremena, a da ne potrošite mnogo vremena na kupovinu, isprobavate stvari i možda ih morate vratiti.

Preveliki plan hostinga oporezat će vaš proračun i razum, dok nešto premalo negativno utječe na sposobnost vaše web lokacije da raste i radi po zamisli. Prođimo kroz razne prednosti web hosting usluga, zajedno s padovima koji mogu utjecati na vašu odluku.

Prednosti & Nedostaci hostinga u zajednici

Većina vlasnika web mjesta ulaze u svijet web hostinga prijavom za zajednički plan hostinga. Na ovoj razini, stotine ili čak tisuće kupaca dijele skladišni prostor i računalne resurse jednog poslužitelja. Ultrapopularna usluga osobito je dobrodošla početnicima i malim tvrtkama zbog visoke razine korisničke podrške, jednostavnih alata i sveobuhvatnih opcija.

Pružatelji usluga hostinga brinu se za sve tehničke aspekte infrastrukture web mjesta, rukovanje sigurnosnom infrastrukturom, ažuriranjima i drugim održavanjem. Korisnici se samo moraju usredotočiti na izgradnju internetskog predstavnika za svoju marku ili poslovne ciljeve, jer većina osnovnih planova dijeljenja hostinga uključuje besplatnu registraciju imena domene, neograničene račune e-pošte, funkcionalnost e-trgovine, izradu web lokacija s povlačenjem i ispuštanjem i stotine instalacije jednim klikom za popularne softverske programe poput WordPressa, Joomla i Drupal.

Kako toliko web stranica postoji na istom poslužitelju, postoji zajednička odgovornost za sigurnost i stabilnost. Susjedne web stranice mogu negativno utjecati na rad ili dostupnost poslužitelja zahtijevajući nepravedan udio procesijske snage, slanje neželjene pošte ili pad žrtve sigurnosne ranjivosti.

POGODNOST:

 • Vrlo pristupačne cijene
 • Lako za početnike za učenje i upravljanje
 • Tone besplatnih dodataka

nedostaci:

 • Ograničeni resursi
 • Manje kontrole nad sigurnošću i performansama

Unatoč nedostacima zajedničkog hostinga, usluga ostaje vrhunski uvod u dizajn i upravljanje web stranicama. Čitav niz kupaca, od iskusnih programera do prvotnih blogera, može se istaknuti u zajedničkom hosting okruženju. Ovi planovi dobro djeluju za profesionalne portfelje, web stranice za male tvrtke, internetske trgovine, osobne blogove i još mnogo toga.

Kada tražite davatelja usluga dijeljenog hostinga, pazite na neograničene resurse kao što su pohrana, propusnost, baze podataka i e-poruke. Perkovi poput besplatnih SSL certifikata i pristupa mreži za dostavu sadržaja ili graditelju web stranica dodatno osiguravaju vašu web lokaciju, pomažu u bržem učitavanju i izgledaju vizualno privlačnije. U nastavku smo pregledali i nabrojali naša tri omiljena pružatelja usluga hostinga, pokazujući njihovu nadograđenu infrastrukturu, personaliziranu podršku i vrhunsku pristupačnost. Kliknite na pregled da biste saznali više o tome kako određeni domaćin može zadovoljiti potrebe vaše web lokacije.

Pogledajte ostale najbolje dijeljene domaćine »

Prednosti & Nedostaci hostinga “Cloud”

Kako vaša web lokacija stekne privlačnost i izgradi sljedeće, budite spremni nadograditi na novu uslugu – nemojte biti potrošač s dijeljenim hostingom čija uspješna web stranica nadvladava server i utječe na ostale kupce. Na sreću, većina pružatelja usluga sretno će prenijeti vaše web mjesto i datoteke na planove višeg sloja koji dodaju više prostora za pohranu, propusnost i preciznu kontrolu. Diplomanti zajedničkog web hostinga obično imaju dvije mogućnosti – oblačno ili virtualno privatno posluživanje poslužitelja – a obje uvode koncept koji se naziva virtualizacija.

Pomoću hostinga u oblaku datoteke vašeg web mjesta širit će se na mrežu više poslužitelja. Uz toliko poslužitelja koji dijele opterećenje, vaša će se web lokacija brzo učitavati bez obzira na promet. Računalni resursi brzo se povećavaju i povećavaju kako bi se prilagodili ulasku i protoku posjetitelja, a suvišni hardver znači da se web mjesto neće spustiti ako se jedan server sruši..

Slika poslužiteljske sobe s grafikom u oblaku

Cloud hosting, na kojem mnogi poslužitelji dijele radno opterećenje, ima visoku razinu suvišnosti i skalabilnosti.

Međutim, kako skalirate redove web hostinga, od vlasnika web stranica očekuje se sve više i više. Iako kupci često mogu kupiti upravljane usluge u kojima se pružatelj brine o osnovnom hardveru i sigurnosti održavanja, oni imaju veću kontrolu u načinu funkcioniranja njihove web lokacije i reagiranja na različite scenarije.

POGODNOST:

 • Automatska i skalabilna raspodjela resursa
 • Poboljšane performanse i pouzdanost
 • Struktura cijena uz naplatu

nedostaci:

 • Složenije upravljanje
 • Troškove je teže predvidjeti

Cloud hosting može poprimiti različite oblike, od prilično jednostavnih i bezbolnih usluga, poput onih koje smo naveli u nastavku, do složenijih platformi dostupnih putem Amazon Web Services, Microsoft Azure i Google Cloud Platform. Bez obzira na put kojim se krećete ovisi o vašem prometu, ciljevima, tehničkom iskustvu i budžetu.

Veće tvrtke s iskusnim programerima ili administratorima sustava dobro će se snaći s AWS-om, no skloni smo preporučiti većini organizacija olakšati prijelaz s zajedničkog hostinga pronalaženjem pružatelja usluga hostinga u oblaku koji zadržava neke korisničke značajke dijeljenih hosting hostinga. Tvrtke navedene u nastavku daju vlasnicima web lokacija skalabilnost i fleksibilnost oblaka istodobno pojednostavljujući zamorne i tehničke procese konfiguracije, raspoređivanja i upravljanja.

Pogledajte ostale hostove glavnih oblaka »

Prednosti & Nedostaci hostinga “VPS”

Iako hosting u oblaku predstavlja manji korak od zajedničkog web hostinga, virtualni privatni poslužitelji najčešće se smatraju najučinkovitijim mostom između zajedničkog hostinga i namjenskih poslužitelja. Umjesto da poslužitelj podijele s tisućama drugih vlasnika web mjesta (ili da podignu ogroman račun za posjedovanje čitavog poslužitelja), virtualni resursi privatnog poslužitelja raspodjeljuju se samo nekoliko desetaka klijenata.

Iako VPS-ovi kupci dijele isti hardver, sloj virtualizacije učinkovito stvara zasebne strojeve koji mogu pokrenuti vlastiti operativni sustav. To znači da korisnici imaju krajnju kontrolu, inače poznatu kao korijenski pristup, nad softverskim programima i sigurnosnim konfiguracijama koje napajaju njihovu web lokaciju. Računalni resursi posvećeni su svakom virtualnom stroju, što znači da ćete moći računati na određenu količinu prostora za pohranu i propusnu širinu radi isporuke vaše web lokacije.

Slika ruku koji rade na poslužitelju

Usluge kojima se upravlja, gdje domaćin pomaže u održavanju i ažuriranju okruženja, ključni su adut mnogih VPS planova.

Nadalje, možete dodati ili ukloniti procesorsku snagu da biste skalirali publiku svoje web lokacije. S velikom snagom, međutim, dolazi do velike odgovornosti. S obzirom na infrastrukturu, VPS konfiguracije nisu tako brzo skalabilne kao hosting u oblaku. Iako korijenski pristup omogućuje iskusnim korisnicima da kreiraju okoliš kako bi se točno podudarali sa njihovim ciljevima performansi, sigurnosti i pouzdanosti, oni koji nemaju tehničke odabranike brzo se mogu naći u svijetu povrijeđenih.

POGODNOST:

 • Potpuna kontrola nad vašim okolišem
 • Namjenski resursi po pristojnoj cijeni
 • Fino podešeni rad i sigurnost
 • Usluge upravljanja obuhvaćaju tehničke stvari

nedostaci:

 • Potrebno je više održavanja i održavanja
 • Upravljanje uslugama može biti skupo
 • Još uvijek na milosti zajedničkog poslužitelja

Srećom, mnogi pružatelji VPS-a pružaju kupcima mogućnost zapošljavanja vlastitih tehničara poslužitelja za upravljanje zamornim aspektima virtualnih poslužitelja, poput ažuriranja operativnog sustava i sigurnosnih zakrpa. Obično uz dodatnu naknadu upravljane usluge omogućuju vam da se usredotočite na izgradnju web stranice ili internetske trgovine svojih snova, a da se pritom ne zagušite u softverske instalacije ili sučelje naredbenog retka..

Kada tražite vrhunski VPS hosting, svakako pronađite domaćina koji nudi snažan hardver koji će napajati te namjenske resurse. Solid-state pogoni ili SSD diskovi, na primjer, čitaju i pišu podatke do 20 puta brže od tradicionalnih pogona tvrdog diska. Pružatelji usluga koji su u nastavku naši su favoriti za VPS hosting i savršeno spajaju računarstvo visokih performansi sa širokim rasponom softverskih opcija i korisne podrške kako bi prijelaz na VPS hosting bio lak.

Pogledajte ostale vrhunske domaćine VPS-a »

Prednosti & Nedostaci hostinga “Namjenski poslužitelj”

Iako VPS-ovi kupci uživaju u namjenskim resursima, i dalje mogu biti pod utjecajem bučnih susjeda koji utječu na fizički poslužitelj putem neželjene pošte, izloženih sigurnosnih ranjivosti ili velikog broja dodijeljenih resursa. Za one koji ne žele dijeliti, namjenski poslužitelji nalaze se na vrhu hrpe web hostinga.

Posvećeni poslužitelj upravo je to što zvuči – jedan poslužitelj potpuno posvećen jednoj web stranici ili aplikaciji. To znači 100% kontrolu nad propusnom širinom, prostorom za pohranu i IP adresom, plus svim komponentama koje se odnose na sigurnost, performanse, pouzdanost i softver. Kao rezultat toga, namjenski poslužitelji predstavljaju osnovnu ponudu hosting usluga. Vlasnici web mjesta ili programeri aplikacija mogu savršeno konfigurirati uređaj prema njihovim točno određenim zahtjevima i specifikacijama.

Slika poslužitelja u datacentru

Namjenski poslužitelji pružaju vlasnicima web mjesta slobodu da konfiguriraju i zaštite svoje okruženje u skladu s njihovim točno određenim zahtjevima.

Naravno, imati cijeli stroj za sebe dolazi s ogromnom cijenom (iako postoje jeftini namjenski poslužitelji). A sva odgovornost za konfiguriranje i održavanje pridruženih komponenti poslužitelja zahtijeva mnogo iskustva. Slično kao kod VPS hostinga, vjerojatno možete platiti za upravljane usluge kako biste lakše upravljali radnim opterećenjem, ali taj dodatan trošak može biti dovoljan da konačno slomite proračun.

POGODNOST:

 • Ekskluzivni pristup resursima poslužitelja
 • Bolja sigurnost, performanse i pouzdanost
 • Neograničena prilagođavanja i kontrola

nedostaci:

 • Najskuplja opcija za hosting
 • Potrebno tehničko iskustvo

Unatoč troškovima i potencijalnim glavoboljama u upravljanju poslužiteljem, namjenski hosting i dalje pobjeđuje hosting vašeg vlastitog web mjesta. Dobivate utjecaj na suvišne zalihe napajanja i globalne mreže vašeg davatelja usluga hostinga, kao i svakodnevnu korisničku podršku. Nadalje, mnogi domaćini pomoći će vam u osnovnom postavljanju i održavanju poslužitelja i lako dodati druge usluge podrške.

Dok pregledavate namjenske poslužitelje poslužitelja, obratite pažnju i na hardverske konfiguracije i na dodane usluge poput migracija, sigurnosnih kopija, nadzora i podrške. Budući da ćete imati cijeli stroj za sebe, poželjet ćete da cijela infrastruktura modernizira internetsku prisutnost vaše organizacije i pruži vrhunske performanse, sigurnost i pouzdanost. U nastavku potražite naša tri omiljena pružatelja usluga i kliknite na recenzije da biste saznali više.

Pogledajte ostale vrhunske namjenske poslužitelje »

Iskoristite prednost profesionalnog web hostinga za rast vašeg poslovanja

Nadamo se da do sada imate osjećaj vrste web hosting usluga koji će najbolje raditi za vaše web mjesto ili mrežno poslovanje. Razumijevanje vrste konfiguracije poslužitelja (zajedničko, oblačno, virtualno ili namjenski) veliki je prvi korak, sličan poznavanju veličine hlača. Pronalaženje pravog davatelja usluga i plana reprezentativnije je pronalaženje prodavaonice, marke ili pojasa koji izgled čini ispravnim.

Pružatelji web hosting usluga postoje u raznim tkaninama, bojama i stilovima, pa svakako pronađite poznatu i cijenjenu marku koja će vam pružiti kritičnu uslugu kao što je web hosting. Odabirom domaćina profesionalne klase veća je vjerojatnost da ćete pronaći dodatne funkcije i alate kako bi vam iskustvo učinili ugodnijim; tko ne voli dodatne džepove?

Znate li kako se nogomet obično opisuje kao igra centimetara? Pa, rast vašeg poslovanja na mreži na pretrpanom tržištu tvrtki za web hosting je igra od milisekundi. Prema Googleu, kašnjenje u trajanju od pola sekunde u učitavanju rezultata rezultira padom prometa od 20%, a vrijeme učitavanja stranica samo 400 milisekundi sporije može rezultirati milijunima napuštenih sesija svaki mjesec.

Skriveni dragulji postoje na svim razinama konfiguracije hostinga. Na primjer, zajednički bi poslužitelji trebali biti dobro zaokruženi planovi koji pružaju sve što je potrebno za početak i rast. Cloud i VPS opcije trebaju imati skalabilnost i pristup potreban da bi se poboljšala učinkovitost i sigurnost, dok se planovi za namjenski hosting poslužitelj oslanjaju na impresivne brzine mreže. Svaka razina hostinga dolazi s raznim pogodnostima i nedostacima – što vam najviše odgovara?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me