XnView: Как безплатният софтуер за редактиране на снимки, организация и конверсии насърчава онлайн присъствие на професионалисти

TL; DR: Дизайнерите и разработчиците, които се нуждаят от лек, ефикасен и достъпен инструмент за манипулиране и редактиране на основни изображения, могат бързо да бъдат затрупани от сложните функции на Photoshop и огромната цена. XnView обаче е безплатен ресурс за четене, преглед и обработка на повече от 500 различни формати на изображения. Основателят Pierre-Emmanuel Gougelet създаде повече от дузина програми за настолни и мобилни устройства, за да помогне на потребителите ефективно да организират, редактират и конвертират изображения – и той все още дебне на форумите с продукти, за да предлага поддръжка и да слуша доклади за грешки и заявки за функции.


Уеб разработката и дизайна са свързани с ефективността – лек код, мощни сървъри и автоматизирана инфраструктура. Бизнесът и отделните разработчици максимизират печалбите, като премахват ненужните процеси и разходи и оптимизират работните процеси.

Ето къде идва XnView. Колекцията от безплатни софтуерни програми създава облекчено, удобно за потребителя пространство за преглед, редактиране и организиране на изображения.

Издаден през 1998 г., XnView предоставя надежден и ефективен инструмент без излишни функции – и висок ценник – на алтернативи като Adobe Photoshop. Дизайнерите и разработчиците могат бързо да намерят, изрязват, преоразмеряват и тонизират изображения, които усилват визуалното въздействие на уебсайта, без да се затъват.

Близо 20 години XnView: Безплатни, универсални програми за десктоп

Основателят на XnView Пиер-Емануел Гугелет, започна да играе с кода на компютър Atari в средата на 90-те години, търсейки прост и гъвкав зрител и конвертор на изображения. Няколко програми, съществували по това време, поддържаха само шест файлови формати.

С акцент върху използваемостта и адаптивността, Пиер публично пусна XnView няколко години по-късно и направи програмата безплатна за частни, образователни и нестопански потребители. Търговските потребители са помолени да закупят лиценз, който струва по-малко от 30 долара.

1. XnView: Софтуер само за Windows за четене и обработка на изображения

Оригиналната програма, написана на C, може да чете повече от 500 файлови формата и да запише до повече от 150 разширения. Удобният и лесен за използване интерфейс работи подобно на Windows Explorer, когато потребителите разглеждат и навигират през папки и файлове.

Екранна снимка на XnView

От 1998 г. XnView предоставя удобен за потребителите начин да организирате, редактирате и споделяте снимки.

Редакторът на изображения предлага всички стандартни, често използвани процеси, включително настройки за яркост, контраст, цветова палитра и размер. Автоматизирани инструменти, като корекция на червените очи и пакетния процесор, опростяват досадни корекции, докато потребителите на енергия могат да разширят XnView с плъгини Photoshop, за да въведат по-тежките функции.

„Опитвам се да поддържам XnView възможно най-прост с толкова много функции“, каза Пиер.

2. XnView MP: Презареждащият се приемник поддържа множество операционни системи

Пиер пренаписа XnView кода, за да въведе поддръжка за множество операционни системи. Вече се предлага за 32- и 64-битови версии на Windows, macOS и Linux, XnView MP (MP означава многоплатформа) включва подобрени версии на функции и модул за пакетно преобразуване.

В допълнение към преработен интерфейс и поддръжка на Unicode, XnView MP дебютира през 2013 г. с оптимизирано за скорост зареждане, подобрено кеширане и многоядрена обработка за повишаване на производителността.

XnView MP също така въведе няколко нови функции, като например възможността за преглед и качване на албуми в Picasa и Flickr. Инструментът за уеб захващане дава възможност на потребителите да правят екранна снимка на сайтове, без да използват уеб браузър, а обновеният софтуер включва функция за редактиране на прожектори, за да подчертае конкретни елементи от изображението.

3. XnConvert: Партидният процесор на изображения оптимизира работните процеси

Две години преди дебюта на XnView MP, Pierre създаде самостоятелна програма, насочена единствено към пакетните конверсии и обработката. XnConvert, също наличен за Windows, macOS и Linux, позволява на потребителите да избират от повече от 80 операции, които да се прилагат към големи групи снимки.

Снимка на екрана на XnConvert

Фокусиран върху конвертирането и редактирането на групи изображения, XnConvert спестява време на потребителите, като автоматизира процесите.

Захранвайки пакетния модул за обработка на изображения на XnView MP, XnConvert позволява редактиране на метаданни и добавяне на филтри и ефекти, както и регулиране на яркостта, контраста, размерите на изображението и други общи техники за редактиране.

Редактиране и споделяне на снимки в движение с мобилни приложения

Pierre също е преопаковал XnView функции в масив от мобилни приложения, което позволява на потребителите да добавят филтри и ефекти, да създават GIF и да споделят изображения в социални медии или имейл от телефони и таблети. Приложенията включват:

 • XnView PhotoFx (iOS)
 • Gif Me! (iOS, Android, Windows)
 • PixaGram (iOS)
 • XnRetro (iOS, Android, Windows)
 • XnSketch (iOS, Android, Windows)
 • BlackCam (iOS, Android)
 • InstaCam (iOS, Windows)
 • XnShape (iOS)
 • XnBooth (iOS, Android)
 • XnExpress (Android)
 • Преоразмерете ме! (Android)

Приложенията варират от специфични функции, като добавяне на реколта или анимационни ефекти, до по-всеобхватни инструменти, които създават лента за фото кабина, въвеждат нов интерфейс на камерата или конвертират изображения в мозайки.

Утилита за команден ред помага на разработчиците да поддържат всички формати на изображения

В допълнение към самостоятелните софтуерни програми, разработчиците могат да изтеглят и използват NConvert, пакетен процесор за изображения, подобен на XnConvert, разположен в полезност на командния ред, вместо графичен потребителски интерфейс.

Повече от 80 команди ще помогнат на потребителите да оправят и запаметяват изображения, просто като въвеждат ред текст. Освен това, разработчиците могат да пишат скриптове, да ги запишат като текстови файлове и да накарат NConvert да изпълни скрипта, за да изпълнява множество процеси на множество набори от файлове.

За да избегнат кодирането или да изпробват желаните редакции преди обработката на изображения, потребителите могат да преглеждат промените в XnView или XnView MP и да експортират скрипта за автоматизирано преобразуване за NConvert.

Форуми насърчават общността, поддръжката и сътрудничеството с основателя

Сякаш кодирането, актуализирането и поддържането на повече от 15 програми не са били достатъчни, Pierre редовно публикува на продуктови форуми на XnView. Всяка страница от уебсайта XnView насърчава посетителите и потребителите да изпращат отчети за грешки или заявки за функции директно на Pierre.

Снимка на екрана на XnView форуми

Потребителите на XnView могат да получават поддръжка и да предлагат нови функции във форумите, където Pierre често публикува.

„Винаги подобрявам XnView след заявките на потребителите“, каза той. „XnView винаги се разработва.“

Повечето продукти имат отделни форуми за поддръжка, предложения, проследяване на проблеми и общи съобщения или въпроси. Повече от 15 000 регистрирани членове са написали повече от 124 000 публикации в близо 24 000 теми – Пиер сам брои повече от 27 000 публикации.

„Бих искал да предложа най-добрите изображения на потребителите на десктоп и мобилни устройства“, каза той. „Не е необходимо да стартирате голямо приложение като Photoshop, което да конвертира файлове или да прави слайдшоу. Инструментите са предназначени да помогнат на всички потребители на файлове с изображения. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me