Web Wiz предлага решения за Windows и облачен хостинг, базирани във Великобритания, които са едновременно еко-и разработчици

TL; DR: Работейки с екологичната етика, Web Wiz предоставя експертни познания в хостинг и уеб приложенията в продължение на почти две десетилетия. Опитът на компанията в разработването на уеб приложения за платформата на уеб сървъра на Windows спечели доверието на разработчиците, които искат да хостват базирани на бази данни, критични за мисията уебсайтове, подкрепени от информирана подкрепа. Брус Коркхил, управляващ директор на Web Wiz, наскоро ни попълни как компанията прави вълни в технологиите, като същевременно проправя пътя към по-устойчиво бъдеще.


Спомнете си кога форумите бяха нашите интернет пространства за избор – местата, които търсихме, по конец, за отговори на най-належащите ни въпроси? Хората зад Web Wiz със сигурност го правят. Още през 2001 г. стартирането беше съсредоточено върху уеб приложенията и основният му софтуер, Web Wiz Forums, стартира.

„Софтуерът на форума се справи много добре, като продаде на Microsoft, Sony – много други големи компании като това“, казва Брус Коркхил, управляващ директор на Web Wiz. Но тръпката беше краткотрайна. „Тогава се появи Facebook, който доста уби убитите форуми“, добави той.

Екранна снимка на началната страница на Web Wiz

Мисията на Web Wiz е да помага на бизнеса да комуникира, измерва и подкрепя своите операции онлайн.

За щастие, компанията също се занимава с уеб хостинг и знае точно как да върти.

„По принцип се адаптирахме от там и страната на уеб хостинга на нещата пое като основен бизнес“, каза Брус.

Въпреки че Web Wiz Forums все още е на разположение за захранване на онлайн общности (безплатно), нулирането на хостинг се оказа успешно. Днес Web Wiz предлага производителност, стойност и надеждност на клиентите в повече от 100 страни чрез широк спектър от удобни за разработчиците центрове за данни и хостинг решения, създадени да дадат на бизнеса – както и околната среда – шанс да процъфтяват..

Персонализирани, енергоефективни сървъри, подкрепени от въглеродни компенсации

Web Wiz е посветен на разрастването на своя бизнес, като в същото време свежда до минимум въглеродния си отпечатък. В индустрия, известна с консумацията на енергия, компанията има за цел да намали потреблението на енергия на своите офиси, сървъри и център за данни, като същевременно рециклира поне 70% от офисните отпадъци.

„Винаги съм изграждал вътрешни сървъри, използвайки процесори с ниско напрежение“, каза Брус. „Всички наши сървъри използват възможно най-малко мощност, а ние използваме този подход и с нашия център за данни. Вместо да имаме мръсни дизелови генератори, всъщност имаме резервни генератори с природен газ. “

Снимка на функциите на облачния сървър на Web Wiz

Web Wiz доставя самостоятелно и напълно управлявани облачни сървъри на клиенти, които се нуждаят от по-бързи и надеждни хостинг решения.

Компанията също така има планове да захранва своя център за данни с енергия от слънцето.

„Тъй като бих могъл да избера сградата там, където се намира – изправена е на слънце – мога да поставя слънчеви панели на покрива“, каза Брус. „Следващият ни проект към края на годината или началото на следващата година е да поставим много панели на покрива и да се надяваме да достигнем почти 100% възобновяема енергия.“

Реално, разбира се, всички въглеродни емисии не могат да бъдат елиминирани – факт, който Web Wiz признава напълно. Като решение домакинът си партнира с World Land Trust, международна благотворителна благотворителна организация, която защитава местообитанията чрез своята програма за балансиран въглерод. Програмата, която има за цел да компенсира емисиите на парникови газове, се фокусира върху защитата на застрашени местообитания на дивата природа в тропиците.

Гама от сигурни хостинг услуги, съобразени с нуждите на програмистите

От Windows и облачен хостинг до управлявани сървъри и уеб приложения, Web Wiz е изграден с ясно разбиране на нуждите на разработчиците.

„Има толкова много уеб хостове там и понеже софтуерът на нашия форум е написан в Microsoft ASP за Windows сървъри на Windows, ние продължихме с повече пазарна ниша“, каза Брус. “Вместо да правим – както всички – много и много Linux хостинг, ние се фокусираме върху Windows.”

Екранна снимка на динамичната архитектура на центъра за данни на Web Wiz

Динамичната архитектура на центровете за данни на Web Wiz е създадена, за да гарантира висока сигурност и оптимални нива на ефективност.

Това означава осигуряване на най-новите версии на ASP.NET Core, ASP.NET, класически ASP, PHP, SQL Server и MySQL – както и използване на изолирани пулове от приложения за повишаване на сигурността, бързината и надеждността. Web Wiz също се стреми да осигури по-високо ниво на поддръжка за своите технически клиенти, отколкото е достъпно чрез някои хостове.

„Съсредоточен съм върху хостинг за разработчици, а не за начинаещи потребители, които могат да отидат на Wix за безплатни уебсайтове“, заяви Брус. „Ние им предлагаме повече техническа поддръжка.“

Надежден, напълно управляван облачен хостинг с Microsoft Hyper-V

В допълнение към облачните уеб хостинг и реселърски пакети от бизнес клас, Web Wiz предлага Windows Hyper-V Cloud Server хостинг, който предоставя възможностите на специализиран сървър с гъвкавост за добавяне на памет, процесор и съхранение без прекомерно престой. Всеки облачен сървър Hyper-V е изолиран от други облачни сървъри със специална операционна система, памет и Intel SSD съхранение.

Опцията осигурява предимство пред традиционните специализирани сървъри, тъй като сървърите могат да бъдат непрекъснато копирани в резервни възли, осигурявайки решение за автоматично отказване.

Снимка на Web Wiz сървър

Пакетните облачни сървърни пакети за Windows Hyper-V на Web Wiz осигуряват гъвкавост, здрав процесор и съхранение и високи скорости на ъптайм.

Налични са също така и напълно управлявани пакети за облачни сървъри на Windows Hyper-V.

„Ние всъщност сядаме с клиента и установяваме какво точно искат в сървъра – какъв софтуер и услуги и всичко останало, което искат, да се съхраняват на сървър – и по принцип прекарваме няколко дни, настройвайки този сървър специално за тях“, Брус казах. „Те са по-скоро поръчана услуга, а не просто извън пазара. И след това ние продължаваме това управление всеки месец, независимо дали той поставя пачове, преконфигурира софтуер или инсталира нов софтуер. “

Предоставяне на персонализирана поддръжка на щастливи клиенти от 2001 г.

Самоописаната „дружелюбна хостинг компания, която всъщност комуникира с клиентите“, обслужването на клиентите на Web Wiz е нейният приоритет №1. Брус ни каза, че компанията отделя допълнително време за своята система за издаване на билети, за да намери корена на проблемите с клиентите, преди да разработи задоволително решение.

„Чувате от клиенти, които казват, че пускат билети за поддръжка на друга компания и те буквално просто получават отговор за копиране и поставяне, което за тях абсолютно не е полезно“, каза той. „Или получавате отговор от някой, който няма представа какво правят. Като има предвид, че когато някой пусне билет за поддръжка тук, ние сме достатъчно малки, за да можем да скочим на сървъра, да погледнем какъв е проблемът, да го отстраним и да се върнем към тях, вместо да ги караме да преминат през това първи ред за поддръжка. “

Брус каза, че Web Wiz се гордее с това, че клиентите са доволни – а ако не са, компанията предлага гаранция за връщане на парите. Поради фокуса на компанията върху обслужването на клиенти, маркетингът от уста на уста е направил чудеса за бизнеса – както се вижда от отзиви от щастливи разработчици.

„Поради нашия опит в развитието, ние сме в състояние директно да помогнем на клиентите от техническата страна на нещата“, казва Брус.

И докато предложенията за поддръжка на компанията се предлагат в голямо разнообразие от вкусове, Брус потвърждава простотата на билета за поддръжка.

„Доста често е всъщност по-бързо да потърсите билет за поддръжка, тъй като това ви дава малко време за копаене, за да разберете всички проблемни области, да отстраните проблема за клиента и след това да се върнете към тях с решение ,” той каза. “Обикновено намирам, че всъщност става по-бързо от това да се опитваме да го правим по телефона, така че доста често можем да решим проблема за 10 до 15 минути.”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me