Услуга с усмивка и Bearglecorn: Name.com Получава клиенти на имена на домейни, докато фирмената култура и личности блестят

TL; DR: Name.com, компания за услуги за имена на домейни с отношение, се стреми да подобри начина, по който хората се представят онлайн. Като прави лесно намирането, създаването и поддържането на уебсайт, Name.com свързва клиентите с аудиторията си лесно. От „инженерите полудяха“ до преработения и модернизиран уебсайт, забавният екип на Name.com, създаващ YouTube, създаде видеоклипове е регистрирал около два милиона уебсайта – понякога благодарение на промоция в домейн в щастлив час.


Name.com не говори само за това колко бързо и лесно правят купуването на име на домейн. Те са готови да рискуват живота си и да не се показват.

Джаред, общностният евангелист на Name.com, изкара ярко жълт стол и бюро в главна кръстовище в Денвър по време на пик и взе назаем wifi на магазин за закупуване на домейн за времето, през което можеше да седне в пешеходната алея. Всъщност Name.com провеждаше разпродажба и той изскочи от кръстовището с два домейна вдясно, когато светлината пожълтя.

За екипа на Name.com имената на домейни са повече от онлайн адрес – те са възможност за самоизразяване или търговия. Чрез пакета от домейни, уеб хостинг и лесен за използване строител на уебсайтове, хората могат да откриват, регистрират, използват и осигуряват приходи от името на домейна си от едно и също място.

Фирма Култура създава другарство

Всичко, което Шанън Браун искаше от следващата си работа, беше готино място за работа в Денвър, което не изискваше много пътувания. Нейният опит е в корпоративния софтуер, така че тя беше свикнала да работи с малък брой сметки с много големи бюджети. Name.com обаче имаше няколкостотин хиляди клиенти, които купуват сравнително евтини имена на домейни.

Също така, Name.com не разполагаше с продуктов екип – „това беше просто гама инженери и това беше по въпроса“, каза тя. Въпреки че изглежда, че напасването не изглеждаше смислено на хартия, Шанън влезе за интервюто си.

„Точно от прилепа възникна въпрос:„ Как се чувстваш към бирата? Защото имаме буре – каза тя през смях. „Веднага разбрах, че съм намерил супер забавно място за работа.“

Гуфи картина на служителите на Name.com

Никой не може да каже, че служителите на Name.com не се забавляват, докато работят.

След пет години като директор на Name.com за управление на проекти и продукти, Shannon създаде екип за продукти и UX и наблюдава, че маркетинговите специалисти и представителите на поддръжката на клиенти се стичат в централата на Name.com в Денвър. С нарастването на екипа така нараства и неговата личност.

Бира, колоездене и бизнес: Служителите на Name.com остават активни заедно

С млад и атлетичен персонал, живеещ в близост до планината, се срещат общи лични интереси като ски, сноуборд, туризъм и къмпинг. Name.com дори създаде програма за работа с велосипед, за да възстанови на служителите разходите за велосипед, ако го използват за работа поне определен брой пъти през лятото.

Има и ежегоден лов на чистач, „който винаги е смешен“, каза Шанън. Победителите от годината преди да планират лов и „основно изпращат хора на гонене на дива гъска из целия Денвър“.

Всеки петък около 16:00 ч. Всички служители празнуват Бирен петък и се събират около бурето, за да говорят за плановете за уикенда.

“Направих няколко наистина добри приятели, работещи тук, хора, които обикновено не бих познавал”, каза Шанън. “Ние правим много, защото се харесваме, така че е лесно да си сътрудничим.”

Офисното пространство с отворено оформление на Name.com също се поддава на сътрудничество. Шанън каза, че няма никакво притеснение да ходи по офиса, за да зададе въпрос на високотехнически инженер.

„Изведнъж шест души допринасят за разговор, за който дори не сме имали идея“, каза тя. „Ще измислим нещо след 10 минути, което ще отнеме 30 имейла напред и назад, за да се разбере.“

Глупаво, социално и успешно: Name.com поставя личността в компания

Забавните личности блестят в уебсайта на Name.com и социалните медии.

Талисманът на Name.com, the bearglecorn, е комбинация от мечка, и орел, и еднорог.

Ето: мечката.

В допълнение към представянето на всички 35 или повече служители, страницата на компанията включва осем кучета със заглавия, вариращи от водещо куче до чудо мопс и номер едно намигване.

Уебсайтът и блогът на Name.com са обсипани с абсурдни видеоклипове като този, който тества колко бързо можете да закупите домейн. Има почит към танцовата аеробика от 80-те. По-рано този месец Name.com трагично се заключи от акаунта си в Instagram (не се притеснявайте, те го върнаха седмица по-късно). И не забравяйте страницата им 404, на която е талисманът на Name.com – Bearglecorn, хибрид мечка-орел-еднорог и жив поток от техните домашни риби, Kanye, плуващи в неговия аквариум.

Основател и инженери изграждат компания, където служителите искат да останат

В допълнение към представянето на личност на компания и излагането на клиентите си на хората зад продукта, Шанън каза, че културата на Name.com продължава да привлича хората и води до много нисък процент на оборот.

Служителката балансира лаптоп на главата си, докато мъжкият служител показва фланелката на Name.com

Процъфтяващата фирмена култура е една от причините служителите на Name.com да са склонни да се задържат.

„В други среди може да имате нещо, където някой да стане на скорост и след това просто да си тръгне, а това просто не се случва тук“, каза тя. „Хората влизат и те просто като:„ Готино съм, тук съм и оставам завинаги “.

Първи стъпки: Основателят прави регистрирането на домейн личен

Бил Мушкин основава Name.com през 2003 г., година след като купи регистратора на Domainsite.com. Без персонал или инженерен екип, той се съсредоточи върху това да направи процеса на регистрация, за да придобие име на домейн и да създаде уебсайт възможно най-лесно..

Освен опростяването на процеса, Шанън каза, че Бил иска да демонстрира ясна образователна полза за Name.com, така че клиентите да се придържат и да гледат на компанията като на ценен, надежден ресурс.

„Голяма част от това се влива в начина, по който общуваме с нашите клиенти от страна на поддръжката на нещата“, каза Шанън. „Ще отстраним проблема, но също така им показваме как сами да направят промените, за да го направят точно както искат.“

Ранни дни: Даване на възможност на инженерите да работят Amok & Опитайте ръцете им в потребителския интерфейс

Старшият директор на софтуерното инженерство Дейв Маккрийн стартира в Name.com през първата година, когато компанията управлява само 20 000 домейна (те вече са до 2 милиона или повече). Тъй като Name.com успешно помогна на своята ниша от малки регистрации на домейни, Дейв каза, че компанията е започнала да прилага същите стойности и услуги към по-големи клиенти.

„Мисля, че този сайт работи много добре за хора, които имат един домейн в наши дни, но също така работи много добре за мащабните портфейли с имена на домейни“, каза той.

Инженер седи в iMac, докато членовете на екипа се срещат в конферентна зала

Основателят Бил Мушкин стартира Name.com със силен акцент върху технологиите и развитието.

С такъв акцент върху развитието в ранните дни, Дейв каза, че Name.com по принцип е “инженери полудяха.” Проектите не са имали ясни цели и често са били затворени, преди да бъдат наистина завършени. Уебсайтът нямаше глобална таблица със стилове или някой търсеше потребителски интерфейс.

“Това беше просто куп инженери, които се опитват да правят потребителски интерфейс, но те не харесват потребителския интерфейс”, каза той. „В първите дни имахме толкова малко инженерни ресурси, че изграждах действителните сървъри, на които Name.com работи и след това изграждах резервната кодова база и изграждах кодовата база на фронтенда, а след това и изграждахме нашата хостинг инфраструктура. Всъщност изградих една от оригиналните ни хостинг среди от нулата, която не препоръчвам на никого. Ние бяхме един вид джак на всички сделки и за съжаление се показа на много места. “

Да се ​​уредим: Инженерите поставят основата на успеха

Дейв и неговият екип започнаха с LAMP стека и се добавиха през годините, използвайки Java за едновременност и играейки с Go. Той изчисли, че 90% от кодовата база на Name.com е написана в PHP.

“Винаги сме казвали, че PHP ви дава достатъчно въже, за да се закачите”, каза той. „Много беше противно, когато започнахме, но честно казано, той е узрял много като език.“

През първите дни на възприемане на обектно-ориентирано програмиране, включването на MVC рамки, тъй като стана популярно, направи голяма промяна за сайта и гарантира, че функционалността не е дублирана в кодовата база.

„Установихме, че след като поставим тази първоначална основа, всичко просто се изгражда над нея добре“, каза Дейв.

Екипи за обслужване на продукти и клиенти създават жива общност

Когато Шанън се присъедини към екипа на Name.com през 2011 г., тя беше първият мениджър на продукти и проекти. След като мина през уебсайта, тя знаеше, че първият ѝ проект е да популяризира последователно потребителско изживяване на уебсайта.

Портрет на служителите на Name.com и местата около офиса

С офисите в Денвър екипът на Name.com се разраства, като включва екипи за дизайн и поддръжка.

„Беше ясно, че те наистина не харесват потребителския интерфейс“, каза тя през смях, оценявайки, че Name.com включва седем различни стила на таблици и девет различни стила на бутони. „Сайтът варира толкова много от страница на страница, че почти се основава на това как сте попаднали там; наистина не бяхте сигурни дали сте на същия сайт или не. “

Новият уебсайт предоставя сплотено клиентско преживяване

Докато Шанън бавно изграждаше екипа си, те използваха Bootstrap, за да направят всичко на уебсайта последователно и отзивчиво. С течение на времето Name.com премина от система за имена на домейни, затрудняваща развитието, към уебсайт за електронна търговия и високо функционално уеб приложение.

„Беше наистина страхотно да видим развитието на сайта“, каза тя. „Видях, че преминава от 100% към нещата от приложението до това да е цялостно потребителско изживяване.“

Шанън очакваше известна съпротива от инженерите, но тя и Дейв се съгласиха, че всички са развълнувани, че най-накрая има екип, който да изчисти бъркотията си и да придаде стойност на работата на инженерите..

Новите служители изграждат марка и култура на сътрудничество

Откакто Шанън се появи на борда, екипът на Name.com се разраства, като включва шепа мениджъри на проекти, потребителски интерфейси, маркетинг екип и десетина представители на обслужването на клиенти.

„Не е един екип да расте бързо, докато друг не“, каза тя. „Постепенно бихме добавили хората, тъй като възникнаха нуждите.“

Със сравнително малък екип от 35 служители, Дейв каза, че харесва, че всеки може да участва във всичко.

„Получавате много излагане на пълния цикъл на развитие и на всички отделни екипи“, каза той. „Dev работи много тясно с продукта и много тясно с маркетинга и поддръжката, така че самото гледане на сайта или нашата продуктова линия с течение на времето беше много вълнуващо.“

Придобиването не е краят на пътя (но ето, почти е)

Demand Media, която притежава име на домейн и хостинг гигант eNom, както и услуга за търг на домейни NameJet, изразходва 18 милиона долара, за да придобие Name.com в началото на 2013 г. Около година по-късно Demand превърна компаниите за услуги за домейни в отделна компания, наречена Rightide , която стана публично достояние около 18 месеца по-късно и се търгува под символа на отметка NAME.

С повече от 320 000 клиенти, Name.com контролира приблизително два милиона от 16,5 милиона имена на домейни на Rightide.

Небрежна групова снимка на служителите на Name.com

Корпоративната собственост не е поставила амортисьор на Name.com.

Когато думата за придобиването се разпространи, служителите се притесняват как корпоративните им собственици могат да изсмучат културата от Name.com. С известно време за размисъл обаче, Шанън и нейните колеги виждат само позитиви. Вместо малка компания, която работи неистово, за да поддържа светлините, екипът на Name.com може да разчита на по-голяма мрежа за поддръжка и екип от експерти.

„Придобиването беше наистина страхотно за нас, защото има много ресурси“, каза тя. „Можете да говорите с хора, които се занимават с някои от тези неща, колкото и ние. Те познават отрасъла много добре и също са били наистина готови да инвестират в нас, защото се разрастваме. “

The Bearglecorn разпространява заразната личност на Name.com

След като оцелява в неговия трюк за купуване на домейни, убиващ смъртта, Джаред от общността евангелист продължава да разпространява евангелието на Name.com. Изненадващо, той не отведе Bearglecorn на годишното 420 рали на Денвър, където той разговаря с хората за имена на домейни (и им носеше закуски, „защото не сме тъпи“).

От момента на придобиването, Name.com насади част от тази енергична, луда култура в по-консервативната корпоративна централа в Киркланд, Вашингтон. Връзката започна с добронамерената и ефективна бизнес комуникация, но сега включва „нелепи имейли за имейл, където хората прикачват GIF файлове“, каза Шанън. „Те бяха толкова ентусиазирани и развълнувани от Name.com, че голяма част от нещата, които правим или неща, които оценяваме като компания, бяха влезли в техния офис.“

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me