Управляваната облачна платформа на Tapatalk за ангажиране с първа общност за мобилни устройства засилва връзката на организациите с клиентите

TL; DR: Възползвайки се от потребителска база с размера на Twitter и приблизително същия брой показвания на страници като Reddit, Tapatalk е сравнително непознатата технологична централа зад стотици хиляди форуми на общността. Базираната в Санта Моника компания, първоначално известна със софтуера, който въвежда преживявания от местни мобилни приложения на уеб-базирани форуми, наскоро пусна цялостна платформа, която предоставя управляван облачен хостинг, общностен софтуер и оптимизация на рекламната мрежа, която дава възможност на организациите да увеличат ангажираността на потребителите, съдържанието създаване и приходи.


Онлайн форумите и таблата за съобщения съществуват от началото на интернет, но в технологиите и интерфейсите исторически не се забелязва малко иновации за привличане на мобилни аудитории и генериране на приходи.

В ерата на социалните медии само 15% от интернет потребителите четат или коментират форуми – но ние знаем, че ангажираността на общността е ключов фактор в отношенията на марката с клиентите и способността й да управлява продажбите.

Отбелязвайки пропуските в достъпността и модернизацията на форума, основателят на Tapatalk и изпълнителният директор Winter Wong реинжинерира онлайн взаимодействията с мобилни и облачни решения, които помагат на групите да се свързват лесно с аудиторията и подобряват потребителското изживяване. Резултатите са впечатляващи – според Winter, форумите, които се придвижват към платформите на Tapatalk от самостоятелно хостван софтуер, обикновено виждат с 20 до 30% повече показвания на страници и нови приноси за съдържание.

„Само като преминем към нашата платформа, ние гарантираме, че ще спечелите повече пари от преди и ще имате повече членове, които дават своя принос за вашата общност“, каза той. „Можете да инвестирате по-голямата част от времето си в подхранването на страхотно съдържание, вместо да се притеснявате за базата данни, сървъра, инфраструктурата или всичко друго.“

Популяризиране на безпроблемно мобилно преживяване за потребителите на форума

Tapatalk стартира през 2012 г., като се съсредоточи върху въвеждането на унифициран мобилен достъп през форумите на общността. Приложението Tapatalk Mobile лежи върху съществуващия софтуер, за да осигури централизирана, последователна точка за достъп, която оптимизира потребителския интерфейс. Някои ключови характеристики включват:

  • Незабавни известия за натискане: Членовете на общността могат да получават сигнали, когато някой хареса или отговори на публикацията им или когато е налице нова актуализация.
  • Лесно споделяне на снимки: Свържете се с ролката на камерата на телефона си, за да публикувате свързани изображения или прикачени файлове. Приложението също поддържа Google Drive и iCloud Drive, което позволява на потребителите да качват PDF файлове и други формати.
  • Бързи отговори: Комуникациите приличат на текстови съобщения, така че членовете могат незабавно да отговарят на теми на форума или на лични съобщения.
  • Подобрени, персонализирани дизайни: Администраторите могат да персонализират цветовата схема на общностния форум, снимката на корицата и логото, за да покажат марката си. Потребителският интерфейс може да зарежда страници и публикации автоматично или да поддържа проста навигация.

Тъй като Tapatalk Mobile е съвместим с харесванията на vBulletin, phpBB, xenForo и други платформи, потребителите на приложения могат да открият допълнителни форуми в мрежата на Tapatalk. Приложението стартира с 22 форума и бързо се разширява, за да обхване повече от 200 000.

„Нашата цел е винаги да помогнем на форумите да подобрят ангажираността си с членовете си“, казва Уинтър, споменавайки, че засилените взаимодействия често водят до повече приходи и създаване на съдържание. „Нашата мисия е:„ Как да им улесним достъпа до общностите, които харесват? “

Групи на Tapatalk: Платформа на общността, управлявана от всичко в едно

Имайки стабилен успех в мобилната сфера, лидерите на Tapatalk започнаха да търсят миналата година за следващото предизвикателство, което би могло да реши за собствениците на форуми и участниците в общността.

Графика на логото на Tapatalk на различни устройства

Tapatalk групи предлага цялостно решение за форум на различни устройства и връзки.

„Имаме много добро проникване в мобилните приложения, но това е само малка част от членството“, каза Уинтър. „Искахме да сме сигурни, че можем да предоставим същото преживяване и на уеб потребителите.“

Tapatalk Group представя множество функции за премиум в цялостната платформа, включително възможности за социално вписване, предотвратяване на спам, съмнително откриване на съдържание и възможност за приемане на дарения на членове или създаване на премиум абонаменти.

Когато изграждаше решението, Уинтър каза, че екипът на Tapatalk се фокусира върху наследената подкрепа и стабилност. Вместо да изобретява колелото, компанията създаде клон на open-source powerhouse phpBB.

„Има повече от 15 години кодиране и потребителска база, така че платформата е наистина стабилна“, каза той. „Подобрихме го и го модернизирахме, така че да има смисъл за потребителите от това поколение. Опитваме се да ги улесним. “

Здравият облачен хостинг осигурява почти 100% продължаване, каза Winter и предпазва от DDoS атаки. Понастоящем Tapatalk Group овладява над 50 000 общности, които достигат 15 милиона до 20 милиона активни потребители всеки месец.

“Можем да предоставим нещо повече от просто хостинг”, каза той. „Ние можем да предоставим по-добър софтуер за форум и можем да предоставим по-управляван опит на собственика на общността, така че те да могат да се съсредоточат върху създаването на страхотно съдържание и нищо друго.“

Как общностите на Tapatalk приемат Reddit и социалните медии

В стремежа на екипа да подсили форумите на общността, Winter ни каза, че индустрията вижда най-голяма конкуренция от платформи като Reddit и Facebook групи. Например, новите потребители на Twitter могат да създадат първия си туит много по-бързо и по-лесно, отколкото първият принос на член на форума.

„Това са по-централизирани мрежи“, каза той. „Те са страхотни, защото са толкова по-лесни за използване. Младите хора го обичат, защото това е просто по-лесно и не е нужно да посещават различни уебсайтове. Те могат да влизат и да публикуват всеки subreddit. “

Изображения на функциите на Tapatalk

Tapatalk предоставя разширени функции за дарения за членство, персонализиране на платформата и анализи.

Таблата за съобщения обаче са собственост на различни потребители и организации, често хоствани в различни страни и следват различни закони по отношение на защитата и регулирането на данните.

„Мисля, че има предизвикателство за форумите наистина да се конкурират с тези централизирани мрежи“, каза Уинтър. „Това, което можем да направим, е да им улесним използването, да подобрят ангажираността и да запазят по-добре членовете.“

Между Tapatalk Mobile и Tapatalk Group, компанията достига до над 400 милиона регистрирани потребители – приблизително в същия размер като Twitter. По отношение на изгледите на страници, компанията вижда толкова трафик, колкото Reddit.

“Това е огромно и искаме да разгърнем този потенциал”, каза Уинтър. „Ако можем да подобрим ангажираността с 20%, приходите на цялата индустрия могат да се увеличат. Все още сме много уверени в индустрията на форумите, но тя трябва да има повече иновации и платформиран подход за решаване на проблема, а не просто да продава софтуерна програма. “

Успешно балансиране на нуждите на крайните потребители и собствениците на форуми

В технологичната индустрия и извън нея компаниите, които пренебрегват отзивите на клиентите в полза на вътрешното развитие, обикновено не успяват. Tapatalk е изправен пред още по-голямо предизвикателство в това, че служи и трябва да изслушва две отделни аудитории – членове на форума и тези, които притежават или управляват общността.

„Не можете да слушате потребители“, каза Уинтър. „Нашите различни типове потребители не непременно подравняват непрекъснато и всъщност си противоречат един на друг доста често.“

Тъй като индустрията на дъската за съобщения и свързаните с нея технологии съществуват повече от две десетилетия, Уинтър каза, че всички необходими функции и персонализиране са създадени до голяма степен.

„За нас всъщност става въпрос за изваждане на това, което не се използва или потенциално се злоупотребява“, каза той. „Как можем да извадим нещо, което да го направи по-малко объркващо за потребителите, но в същото време собствениците няма да се оплакват? Как можем да изградим нещо гъвкаво за собствениците на форума, но в същото време да не объркаме потребителите, когато форумът премине към друга платформа за доставчици? “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me