Ublažavanje cenzure tipkom Shift: Peer-to-peer decentralizirana platforma za hosting u oblaku koja omogućuje krajnjim korisnicima nepromjenljivo pohranjivanje podataka

TL; DR: Shift je decentralizirana web hosting platforma utemeljena na softveru otvorenog koda koji omogućava korisnicima da upravljaju svojim digitalnim dobrima na potpuno novi način. Djeluje na sjecištu blockchaina i distribuirane datoteke za pohranu datoteka kao jedinstveni tehnološki paket koji se koristi za hosting sadržaja na decentralizirani način. Uz pogodnosti koje uključuju veliku redundantnost, brzu isporuku sadržaja i enkripciju na strani klijenta, Shift želi utjecati na decentralizaciju u izgradnji boljeg oblaka bez cenzure..


Nekad bezgranična zona slobodnog govora, Internet je sada pod sve većom kontrolom zbog nacionalizma, politike, religije i drugih globalnih interesa. Nalazimo se u trenutku kada je takozvana cyber-balkanizacija – u kojoj internet postaje fragmentiran na manje i često neprijateljske jedinice – možda već započela.

Od Velikog kineskog vatrozida do potpunog zatvaranja interneta u Egiptu, Libiji i Siriji tijekom Arapskog proljeća, ekstremna cenzura postaje sve češća. No, otkriveno je da čak i zemlje poznate po slobodi govora blokiraju sadržaj.

U 2014. godini Reporteri bez granica označili su razne agencije – uključujući američku Agenciju za nacionalnu sigurnost, sjedište vlade za komunikacije Ujedinjenog Kraljevstva i indijski Centar za razvoj telematike – zbog nametanja prekomjerne razine internetske cenzure i nadzora..

Shift logotip

Shift sprečava cenzuru izgradnjom decentralizirane platforme za hosting.

Srećom, inovatori koji stoje iza Shifta, decentralizirane platforme za web hosting utemeljene na softveru otvorenog koda, pružaju način da se povuku. „Cilj je od početka bio izgraditi hosting rješenje za cenzuru“, rekao je Ralf S., predsjednik i vodeći programer u tvrtki Shift. “Postoje dijelovi svijeta u kojima je vrlo teško čuti, a mi gradimo našu tehnologiju za te ljude.”

Shift koristi kombinaciju blockchaina i distribuirane datoteke za pohranu datoteka, stvarajući jedinstven tehnološki paket koji se koristi za hosting sadržaja na decentralizirani način koji omogućava korisnicima da upravljaju svojim digitalnim resursima na potpuno novi način. Uz pogodnosti poput velike redundantnosti, brze isporuke sadržaja i enkripcije na strani klijenta, Shift želi stvoriti bolji oblak bez cenzure.

Web 3.0 metoda za upravljanje digitalnom imovinom

World Wide Web često je segmentiran na tri generacije. Sve je počelo s Web 1.0, erom statičnih web stranica koje su rijetko ažurirane, samo za čitanje. Generacija Web 2.0 u kojoj trenutno živimo stvorila je interaktivne web stranice sa sadržajem koji je stvorio korisnik.

Web 3.0 – budućnost interneta – često se definira kao semantički ili podatkovni web. Ova nova granica, za koju neki vjeruju da polako ulazimo, postavljena je da poremeti tehnologiju kakvu poznajemo kroz decentralizaciju infrastrukture, protokola, upravljanja i aplikacija..

Ralf nam je rekao da je Shift dizajniran tako da olakša decentralizaciju interneta, pružajući poboljšanu privatnost, digitalna prava i slobodu od nepotrebne cenzure. Kombinacijom tehnologije tvrtka radi na zamjeni osnova naše trenutne tehnologije web hostinga metodom upravljanja digitalnom imovinom temeljenom na Web 3.0..

Shift osmišljava hosting za oblake s peer-to-peer mrežom, ekonomijom tokena i potvrdom potvrde skladištenja.

Kao decentralizirana platforma za hosting u oblaku, Shift će svakome omogućiti iznajmljivanje neiskorištenog prostora za pohranu na tvrdom disku ili korištenje prostora za pohranu drugih. Sve se transakcije odvijaju na mreži peer-to-peer sa svim radnjama zabilježenim u Shift blockchain-u, nepromjenjivoj javnoj knjizi..

Shift također koristi InterPlanetary File File (IPFS), peer-to-peer protokol i mrežu za pohranu i dijeljenje medija u distribuiranom datotečnom sustavu temeljenom na hash, umjesto Hypertext Transfer Protocol (HTTP), koji koristi pohranu zasnovanu na lokaciji.

“IPFS je napredna tehnologija, ali ima i nedostatke – ne nudi jednostavan ili pouzdan način dodjele i repliciranja prikvačivanja podataka na više čvorova na grupi IPFS demona”, rekao je. “Dakle, stvorili smo Phoenix, samostalnu aplikaciju koja komunicira s blockchainom, istovremeno olakšavajući dodjelu i očuvanje putem replikacije podataka u klasteru skladišnih čvorova.”

Bolje od pametnih ugovora: Tehnologija zaključavanja tokena bez rizika

Shift potiče sudjelovanje putem tokena Shift, koji predstavlja raspodijeljeni prostor za pohranu. Korisnici lako mogu dobiti takav prostor pomoću mehanizma koji se naziva i zaključavanje tokena. Umjesto stvaranja pametnog ugovora, zaključavanje tokena uključuje određivanje željene količine prostora, potvrdu potrebnih žetona i traženje prostora za pohranu za vašu osobnu upotrebu.

Tim koji stoji iza Shift-a tvrdi da dokaz o udjelu vođen tokenom nudi veću sigurnost od korištenja pametnih ugovora (samoizvršujući uvjeti sporazuma upisani u kodne retke na blockchainu). Iako pametni ugovori djeluju kao pouzdan posrednik između dviju strana, tehnologija je još uvijek u povojima. Stoga je složenost ugovora ograničena, što može stvoriti probleme prilikom obrade sofisticiranih transakcija.

Nadalje, budući da su pametni ugovori obično zapisani u računalnom kodu, Ralf je rekao da će se mnogi korisnici morati pouzdati u davatelje usluga treće strane kako bi stvorili sigurne ugovore i provjerili svoje uvjete. Kao i svaka tehnologija zasnovana na kodu, to znači da i oni podliježu slučajnim i zlonamjernim pogreškama. Nadalje, Ralf je rekao da su pametni ugovori udaljeni desetak godina od masovnog usvajanja, zbog čega ljudi oklijevaju da ih koriste.

“Prosječni korisnik želi samo kupiti tokene i početi koristiti uslugu, a zaključavanje tokena olakšava postupak”, rekao je. “Uz Shift, postupak nije ništa više od pojedinačne transakcije pomoću lako razumljive formule.”

Velika redukcija, brza isporuka sadržaja i enkripcija na strani klijenta

Platforma Shift također je poznata po značajkama prilagođenim programerima, poput velike zalihe, brze isporuke sadržaja i enkripcije na strani klijenta. Datoteke su trajno pohranjene na tri različita čvora u mreži, čime se osigurava jednostavna replikacija u slučaju da se domaćin čvor spusti.

Da bi se osigurala brza brzina isporuke, sadržaj se automatski isporučuje od vršnjaka najbližeg mjesta dohvaćanja. Vršnjaci koji često primaju zahtjeve za sadržajem čuvaju podatke u svojoj predmemoriji, smanjujući ukupnu potrošnju propusne mreže mreže i povećavajući brzinu isporuke..

Shift je unificirani tehnološki paket koji se koristi za hosting sadržaja na decentralizirani način.

Sustav također osigurava lak pristup sadržaju. Korisnici se mogu izravno povezati s Shiftinim decentraliziranim webom ili koristiti standardne preglednike i DNS pristupnike. Izdavači imaju mogućnost korištenja Shiftovog službenog portala ili postavljanja pojedinih pristupnika pomoću IP adresa mrežnih vršnjaka.

Ralf je rekao da je ponosan na to što je tvrtka do sada izgradila. Krećući se naprijed, Shift radi na mogućnostima da korisnici zarade žetone za pružanje javnih ulaznih točaka koje se lako koriste. Tvrtka također radi na olakšanju pružateljima povezivanja svojih osobnih poslužitelja sa Shift ekosustavom.

„Naš je cilj olakšati korisnicima da se pridruže našoj rastućoj mreži i doprinijeti boljem internetu za sve“, rekao je.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me