Twilio – Как един продължителен фокус върху разработчиците и здравите API платформи помагат на бизнеса да изгради повече ангажиране на клиентския опит

TL; DR: Основан през 2008 г. с мисия за иновация на пространството за разработка на софтуер, Twilio дава възможност на разработчиците да интегрират безпроблемно комуникационни решения, като съобщения, глас и видео, в своите приложения повече от десетилетие. Основателите на Twilio признаха необходимостта от екипите на разработчиците да работят с по-голяма гъвкавост при изграждането на софтуер, така че запретнаха ръкави и изработиха здрави API платформи, фокусирани върху разработчиците и комуникационните приложения, които тези специалисти искат да създадат. Наскоро седнахме с вицепрезидента на продукта Patrick Malatack, който ни разказа как Twilio позволява на разработчиците и бизнеса да изграждат приложения, които осигуряват оптимален клиентски опит и голяма възвръщаемост на инвестициите.


В днешния пейзаж, зависим от софтуера, е трудно да си представим време, когато екипите за разработка не бяха в центъра на вниманието на повечето организации. Сега бизнес мисиите са изградени върху стратегии за разработка на приложения и облекчаването на процесите на изграждане на софтуер е най-важното за екзеки на ниво C.

Когато Twilio излезе на сцената през 2008 г., все още преобладаващата философия на много предприятия все още преобладаваше мисленето на стари училища за пренасочване на екипи на разработчици към задната горелка. Но, както ни каза вицепрезидентът на продукта Патрик Малатак, основателите на Twilio имаха за цел да променят това за добро.

„Доскоро на програмиста често се гледаше като на човек или момиче в тъмната стая, пиеше планинска роса, ядеше чеетата и изхвърляше код според някои бизнес спецификации“, каза той.

Патрик Малатак с главна глава и логото на Twilio

Патрик Малатак от Twilio ни каза, че целта на компанията е да помогне на разработчиците да доставят приложения на пазара с пъргавина.

Когато изпълнителният директор на Twilio и основателят Джеф Лоусън направи инвеститори, неговият екип беше смъмрян за фокусиране върху нуждите на разработчиците. Патрик ни каза, че по онова време мнозина вярвали, че на целевия пазар на Twilio липсва покупателна способност. За щастие, Джеф и неговите партньори упорито. Те знаеха, че Twilio ще успее, като даде стойност на разработчиците и техните отзиви – което от своя страна би позволило на бизнеса да доставя приложения на пазара с по-голяма скорост и гъвкавост.

Днес Twilio предлага набор от API, които позволяват на екипите на разработчиците да интегрират безпроблемно съобщения, глас и видео в своите уеб и мобилни приложения.

„Twilio беше нещо, което наистина може да бъде инструмент, който да даде възможност на разработчиците да експериментират и да бъдат разрушителни“, каза Патрик. „Сега, разработчиците са в основата на почти всеки бизнес и Twilio е постигнал голям успех като компания от разработчици, за разработчици.“

Прекъсване на оградените системи с нещо по-просто: Предпочитания на потребителите

Патрик ни каза, че докато потребителските платформи за комуникация се развиват с почти експоненциални темпове през последните 10 години, бизнесът изостава. И ограничената гъвкавост на наследените системи на големите предприятия са до голяма степен виновни.

„В Twilio си зададохме въпроса:„ Защо не е толкова лесно да общуваме с бизнес, колкото е да общуваме с нашите приятели “, каза Патрик. „Отговорът е, че систематизираните наследствени технологични системи не се интегрират с нови канали за комуникация, които потребителите предпочитат и не могат да бъдат персонализирани да обслужват нуждите на отделен бизнес. Вярваме, че предприятията, които измислят как да се адаптират, за да отговорят на тези все по-взискателни очаквания на клиентите, ще бъдат тези, които оцеляват и процъфтяват в бъдеще. “

Точно както потребителите използват платформи като Facetime, YouTube и Livestream, така и разработчиците могат да прилагат подобни технологии за бизнес приложения. С API платформите на Twilio, възможностите за съобщения, глас и видео могат да бъдат интегрирани безпроблемно в уеб и мобилни приложения.

Старият метод включваше осигуряване на инфраструктура и изграждане на архитектура, която би позволила мащабируемост и висока честота на работа. И дори след като е свършена тази работа, кодът трябва да бъде написан като основа на API, преди да е била възможна реалната работа по разработването на комуникационно приложение.

С Twilio всичко, което е извън пътя. Не е необходимо да търсите решения за мрежова връзка на оператора или да разчитате на системи, защитени от мрежа. Разпространеният софтуер на платформата осигурява мрежата, а API-тата за комуникация са готови да излязат веднага.

В резултат на това повече от 40 000 потребители – от стартиращи фирми до предприятия – са се обърнали към Twilio, за да облекчат процесите си за разработване на приложения. Независимо дали става въпрос за Coca-Cola, използваща SMS технология, за да помогне на клиентите да се свързват директно с доставчици, или Lyft и Uber, които използват вградени Twilio приложения за захранване на комуникациите с драйвери, API-та на Twilio се използват в изграждането на софтуер в редица индустрии.

Експериментирането е предпоставка за иновации

При изкуството експериментирането е от ключово значение. В Twilio изкуството на кодирането не се различава; грешките не са толкова проблем, а просто стъпка по-близо до решение.

Това, че е компания от разработчици, за разработчици означава, че Twilio насърчава своите клиенти да опитат нови неща. Патрик признава необходимостта от експерименти и вярва, че никой конкурент не предлага платформа, която да интегрира по-добре креативността и решаването на проблеми.

„Характерът на платформата и бизнес модела на Twilio е, че разработчиците могат да имат идея, да прокарате кредитна карта, за да започнете, да създадете идеята си за няколко часа за няколко долара и да я получите веднага в ръцете на клиентите“, каза той.

Патрик ни каза, че така се отстраняват препятствията за развитие. Вдъхновеното сътрудничество между предприятие и екип на разработчиците не се прекъсва от нуждата от капитал, труд или търпение. В крайна сметка този гъвкав подход се равнява на по-бързо време за предлагане на пазара с по-малко разходи.

Не често бизнесът иска да бъде прекъснат от своите клиенти, но Патрик каза, че Twilio активно търси обратна връзка от потребителите, за да се включи в собствените си стратегии за развитие на продукти. Резултатът е най-модерните инструменти, предназначени да решат точките на болка, които крайните потребители действително изпитват.

Доставяйте приложения за пазаруване с ловкост чрез ангажиращия облак

Twilio се занимава с бизнес повече от десетилетие и дълголетието на компанията е пряк резултат от успехите на своите клиенти. От създаването си Twilio даде възможност за сериозни иновации в пространството за разработка на приложения. И платформата Engagement Cloud на компанията продължава да помага на потребителите да си сътрудничат и да разработват приложения в мащаб.

Облакът за ангажиране включва набор от инструменти, включително API-та, визуален редактор и джаджи без код, разработчици и не-разработчици могат да използват за оптимизиране на работните процеси.

„Ако сте разработчик на софтуер, можете да създавате приложения и да ги предавате на бизнес операторите, за да ги повторят по-късно“, каза Патрик. „И ако сте бизнес потребител, можете да създавате работни потоци самостоятелно, без помощта на програмист предварително.“

Фирмите могат да си сътрудничат с екипи на разработчици по време на целия процес на изграждане. Заинтересованите страни могат също да се занимават с приложението, за да определят предпочитанията си, преди да въведат програмист, който да го прецизира. Това се дължи на простотата на програмите. Twilio Studio, един от компонентите на облака за ангажиране, е строител с плъзгане и пускане, който позволява на потребителите без кодиране на знания да допринасят за развитието на приложението.

В резултат на това фирмите не трябва да чакат да имат, да речем, нов интерфейс, изграден, редактиран и доставен. Платформата може да интегрира предложенията незабавно. За компания, която търси разработка на потребителски софтуер, която е достъпна, Engagement Cloud предоставя. А за разработчиците с повече практически клиенти платформата предлага гъвкав подход към разработването на софтуер, при който обратната връзка от всички заинтересовани страни може безпроблемно да бъде включена..

Философията: „Върви километър в обувките на клиента“

Патрик ни каза, че фирмената култура на Twilio отразява типа гъвкава разработка на софтуер, който продуктът улеснява. И голяма част от това включва действително да видите как работи платформата му през очите на клиента.

„Не можете да създавате ценности, но можете да ги изживеете“, каза Патрик. „Мисля, че това е нещо, което Twilio вписва в своята култура и работата, която вършим всеки ден.“

В Twilio е важно служителите да разбират хората, на които служат. Това е повече от просто мисия или някаква корпоративна култура, позираща от изпълнителния екип. Всички служители са длъжни да създадат свои собствени приложения на платформата на Twilio в рамките на първите няколко месеца от пристигането си на работа. Независимо дали са технически или нетехнически, няма изключения.

„Това е обред на преминаване и създаде много готини проекти, задвижвани от Twilio“, каза Патрик. „Но това също така поставя Twilions директно в обувките на клиента.“

Това е само един от многото начини, по които оригиналната визия при основаването на компанията и до днес информира дейността си. Twilions прекарват много време просто в разговор с клиентите си, защото те знаят колко ценна обратна връзка е да научите какво е необходимо на разработчиците, за да бъдат успешни.

„Всъщност всеки продукт на Twilio се стартира с визуализация за разработчици, което означава, че го поставяме в ръцете на разработчиците, вземаме отзивите им и повтаряме нашите продукти, преди да ги направим общодостъпни“, каза Патрик.

„Носенето на обувките на клиента“ е основен лидерски принцип в компанията. Чрез оценяването на прозрението на експертите, които ежедневно се ангажират с продуктите, предложенията на Twilio се настройват преди да излязат на пазара. И този вид R&D е безценна. При разработчиците няма въпрос, който клиентът знае най-добре.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me