Творецът Майкъл Куран разказва историята на достъпа до NV – Как подходът с отворен код към софтуера за четене на екрана прави интернет достъпна за всички

TL; DR: От 2007 г. NV Access дава възможност на слепите и хората с увредено зрение в повече от 120 страни да имат достъп до информация в интернет чрез своя безплатен четец на NVDA екран. Наскоро признахме страстта на австралийската организация да направи мрежата достъпна за всички чрез отворен код, невизуална технология и представихме NV Access с наградата на нашия Developers ‘Choice ™. Нестопанската цел се стреми да бъде в крак с бързите технологични промени, а нейният базиран на Windows инструмент вече е подкрепен от съвместимост с много браузъри, консултантски услуги и здрава поддръжка на клиенти. И, като си сътрудничи с големите софтуерни компании, NV Access продължава мисията си да иноватира подходи за подобряване на уеб инклюзивността по целия свят..


Когато Майкъл Куран беше само на 15, зрителното му увреждане прогресира до пълна слепота. Все пак Майкъл се смяташе за щастлив. Чрез благотворително финансиране му беше предоставен компютър, оборудван със софтуер за достъпност, който беше скъп за много други.

„Това ми отвори света по отношение на възможността за независим достъп до интернет и други приложения“, каза той.

Докато търговският софтуер оказа дълбоко влияние върху живота му, той постави под въпрос цената му, която включваше чести и скъпи актуализации.

„Този ​​допълнителен софтуер, който ми даде възможност да използвам компютър като сляп, в много случаи беше по-скъп от операционната система – и всъщност понякога е по-скъп от самия компютър“, каза той.

Майкъл проявяваше интерес към програмирането и развитието и добре познаваше движението с отворен код в индустрията. Така през април 2006 г. той започна работа по изграждането на NonVisual Desktop Access (NVDA) – програма за четене на екрани с отворен код, която в крайна сметка би заменила комерсиализирания софтуер, който е използвал.

Майкъл Куран и Джеймс Техс, глави и логото на NV Access

Майкъл Куран и Джеймс Тех основаха NV Access с мисия да направят достъпна мрежата за хора със зрителни увреждания.

Майкъл се присъедини към помощта на приятел и колега Джеймс Тех, незрящ човек, който наскоро завърши образователната си степен по интернет технологии, а през 2007 г. създадоха NV Access, нестопанска организация, която ще подкрепи развитието на NVDA чрез финансиране и безвъзмездни средства..

„Определено е създал много повече възможности за незрящи хора по света, които вече имат достъп до мрежата за не повече разходи от техните зряли връстници“, каза Майкъл.

Днес безплатният инструмент, базиран на Windows, с нестопанска цел дава възможност на хиляди потребители със зрителни увреждания в повече от 120 държави да имат достъп до интернет независимо. Тази отдаденост на това да направим мрежата достъпна за всички спечели няколко отличия с нестопанска цел, включително скорошната HostingAdvice Награда за програмисти Choice ™. Сега със съвместимост с много браузъри, консултантски услуги и здрава поддръжка на клиенти, организацията продължава ангажимента си за отключване на възможности за хора със зрителни увреждания.

Инструмент, базиран на Windows, позволяващ независимост на хиляди потребители

NVDA работи върху 32- и 64-битови версии на Microsoft Windows XP или по-нова версия, като поддържа използването на уеб браузъри, имейл, чат и продукти на Microsoft Office, като Word и Excel. Софтуерът за четене на екрани може да бъде инсталиран директно на компютър (изисква около 50MB дисково пространство) или да се стартира от USB флаш, което позволява на потребителите да имат достъп до софтуера, независимо къде се намират – у дома, на работа или в училище.

Програмата включва вграден синтезатор на реч, наличен на 43 езика. Докато потребителят задържи курсора на мишката върху текст, NVDA го чете и отчита форматиращи елементи като име на шрифта, размер и стил. Софтуерът предлага безпроблемна интеграция с поддръжка на опреснителни брайлови дисплеи и интерфейси за достъпност като Java Access Bridge и командни съобщения на Windows.

Отвореният код на софтуера означава, че кодът е достъпен за всеки, което дава възможност на общността на разработчиците да допринесе за неговото развитие в глобален мащаб. Но Майкъл ни каза, че не е лесно да получиш достъп до софтуера, който преди беше скъп и комерсиализиран.

„Създаването на екранен четец е много езотерично“, каза той. „Това не е нещо, за което можете да отидете в университет и да научите или наистина дори да получите книга.“

Според Майкъл съществуват ограничен брой продукти за четене на екрана и повечето са изградени от търговски предприятия с печалба.

„Каквото и да са създали, не може да се използва, защото не можем да видим техния код, така че трябваше сами да измислим всичко“, каза той. “Това наистина зависи от опит и грешка.”

Съвместимост с много браузъри, включително Microsoft Edge

За да поддържа различни браузъри, NV Access трябваше да използва и прилага съвместимост с различни API. Майкъл използва Internet Explorer и Firefox като примери.

“Кодът е изключително различен”, каза той. „Разбира се, успяхме да абстрахираме много от него, след като научихме през годините и започнахме да идентифицираме моделите.“

NVDA е съвместима с Internet Explorer, Firefox, Chrome и – наскоро – Microsoft Edge, което представи множество предизвикателства.

„Трябваше да се справим с много големи промени в пространството за достъпност, за да поддържаме Microsoft Edge, и това е така, защото те са се фокусирали много върху сигурността“, каза Майкъл. „Много от това, което използвахме в други браузъри, е почти невъзможно в Edge.“

Отзивчивостта беше основна грижа, каза Майкъл. Когато нестопанският за първи път започне да поддържа браузъра, може да отнеме до 1,4 секунди, за да може софтуерът да прочете ред на глас.

„Като зрящ човек, представете си как движите мишката и чакате 1,4 секунди, за да скочи показалеца“, каза Майкъл. “Това е просто неприемливо и с това се занимавахме в началото.”

Майкъл работеше ръка за ръка с инженери в Microsoft, докато не беше постигнат компромис.

„Направихме промени в NVDA, те направиха промени в Edge“, каза той. „Ние успяхме заедно да намалим това време на някои машини с около шест пъти, така че най-лошият сценарий вече е 200 милисекунди от натискане на клавиш до изказване на линия.“

И Майкъл ни каза, че не спира до там. Той отбеляза, че би искал отзивчивостта да намалее до около 70 милисекунди, но този скок представлява още едно голямо предизвикателство. Днес бързо развиващата се технологична среда поддържа нестопанската цел на върха. Според Майкъл екипът на NV Access никога не седи, тъй като целта му продължава да се разширява.

Екипът на NV Access непрекъснато разговаря с работни групи и работи в тясно сътрудничество с уеб технологични гиганти, включително Microsoft, Google, Mozilla и Yahoo.

„Мисля, че сме израснали от това, че сме компания, която просто се опитва да направи безплатен четец на екрани, за да могат слепите хора да имат достъп до мрежата, за да бъдат голяма част от реално намирането на решенията и създаването на някои от тези нови технологии по правилния начин, – каза Майкъл.

Обучение, консултантски услуги и здрава поддръжка на клиенти

NV Access предоставя набор от услуги за консултации за обучение и достъпност, както и предложения за поддръжка на клиенти на индивидуално и организационно ниво. Клиентите могат да имат достъп до ръководството за потребителя по всяко време и те често отговарят на въпросите си един на друг в имейл списъци, управлявани от потребителите.

Каналът на NVDA Community предоставя платформа, където потребителите могат да се свързват и обсъждат всички проблеми, свързани със софтуера. Тук те споделят съвети, най-добри практики и лични истории за това как работят на екрана.

Новите и опитни потребители могат да закупят Basic Training за NVDA eBook за преглед на конфигурациите, писането и редактирането, управление на файлове и сърфиране в мрежата, сред много други задачи. Платената поддръжка на NVDA телефон предлага допълнителна помощ чрез телефон и дистанционна връзка с компютрите на потребителите. Организациите, които планират да внедрят софтуера за използване от персонала или клиентите, имат достъп до подобни възможности за обучение и поддръжка.

NV Access предлага също консултации за достъпност на разработчици, работещи върху приложения за Windows, които искат да гарантират, че техният софтуер ще бъде използваем от слепи и хора с увредено зрение. В случаите, когато конкретни приложения не могат да бъдат подобрени за подобряване на достъпността, NVDA Access ще работи за извършване на промени в самия четец на екрана.

Случаят за достъпност в Интернет и правилната семантична структура

Майкъл ни каза, че приоритизирането на достъпността до интернет е логичен ход както от хуманитарна, така и от бизнес гледна точка.

„Има много предимства от наличието на достъпен уебсайт – първо от лични и социални причини“, каза той. „Това може да засегне баба ви или брат ви или сестра ви.“

Според Майкъл близо 20% от американците имат някаква форма на увреждане и той вижда достъпността на уебсайтове логичен приоритет за собствениците на онлайн бизнес. От гледна точка на Майкъл, изключването на достъпа до тези пазари просто няма добър смисъл в бизнеса.

От гледна точка на програмиста, Майкъл подчерта важността на справянето с достъпността в мрежата от самото начало на процеса на разработка.

„Не е полезно да пренебрегвате достъпността и след това в самия край се опитайте да я засилите“, каза той. „Просто ще загубите много време. Много по-ефикасно е да мислите за това от самото начало. “

HTML семантика, макар и жизненоважна за достъпността за хората със зрителни увреждания, може също да помогне на разработчиците в изграждането на софтуер за тези без увреждания. За Майкъл бъдещето е сега и технологията за създаване на по-приобщаващо пространство за всички вече е тук.

„Вероятно ще дойде момент, в който ще четем уебсайтове в колата си, докато шофираме само с речево въвеждане и изход. Това е една от мечтите – че ще се движите наоколо и ще четете своите новини, без да се налага да сваляте очи от пътя “, каза той. „Това включва достъпност, тъй като така нареченият браузър в колата трябва да разбира семантиката на страницата, за да разбере какво искате и кое е най-подходящо.“

В бъдеще Майкъл се надява да разшири употребата на NVDA в преподаването, по-специално за усъвършенстване на STEM образованието за хора със зрителни увреждания. Целта му да осигури достъп до общо съдържание в мрежата е постигната и той вижда академиците като следваща стъпка.

„В това пространство се случва наистина много добра работа по отношение на достъп до диаграми или графики, използващи звук“, каза той. „Да се ​​надяваме, че в бъдеще ще мога да работя над това и ще успеем да постигнем големи крачки в научната област.“

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map