Razvijajte projekte otvorenog koda uz pomoć Gitcoin-a: tržište koje se temelji na ethereumu, stvarajući vrijednost i podstiče razvoj

TL; DR: Gitcoin, distribuirana platforma za programere softvera izgrađen na Ethereumu, na misiji je da raste zajednicu otvorenog koda. Tržište poslova temeljeno na blockchainu omogućuje programerima da udruže snage i unovče svoje vještine, pomažući tvrtkama da pristupe talentima kvalitete. S fokusom na osporavanje statusa quo, Gitcoin gradi temelj za održivo otvoreno financiranje.


Opći konsenzus zajednice programera jest da je softver otvorenog koda fenomenalna stvar – i lako je razumjeti zašto. U usporedbi s vlasničkim softverom, on je isplativ, siguran, fleksibilan, bez zaključavanja dobavljača, redovito se ažurira i podržava neke od najinovativnijih i podržanih zajednica u okolini.

Postoji samo jedan problem: Otvoreni svemir je neodrživ u svom trenutnom stanju. Razvoj softvera otvorenog koda često počinje kao strastveni projekt, a iako se posao ispunjava, to je i dugotrajno i često neplaćeno. Nakon puštanja koda, mnogim paketima otvorenog koda upravlja dva ili manje održavača – koji imaju tendenciju da su preopterećeni i nedovoljno plaćeni..

Suradnja zajednice igra značajnu ulogu u pokretanju ovih projekata. Ali na kraju dana, manjina programera odgovorna je za održavanje softvera otvorenog koda koji su voljeni startapovi i tehnološki behemoti.

Gitcoin logotip

Gitcoin je na plemenitoj misiji stvoriti održivije okruženje otvorenog koda.

Gitcoin je razvijen da to promijeni. Decentralizirana aplikacija, izgrađena na bloku Ethereum, potiče zajednicu u kojoj programeri mogu surađivati ​​i unovčiti svoje vještine. Osnivač Kevin Owocki, koji često koristi alate otvorenog koda kako bi poboljšao svoje vještine softverskog inženjera, izgradio je platformu 2017. godine kako bi povećao vrijednost za izgorjele programere i održavanje.

“Ideja koja stoji iza Gitcoin-a bila je prikupiti vrijednost doprinositelja i omogućiti donatorima da pronađu kvalitetne programere koji su u stanju održati svoje projekte živim”, rekao je Frank Chen, Data Scientist & Voditelj proizvoda u Gitcoin-u. “U suštini to je dvostrano tržište održivosti otvorenog koda.”

Danas Gitcoin nastavlja njegovati zajednicu otvorenog koda putem snage blockchaina. Distribuirana platforma, stvorena da izazove status quo, pomaže i u stvaranju održivog financiranja projekata i mobiliziranju talentiranih programera. Kretanjem sjecišta između monetizacije i softvera s otvorenim kodom Gitcoin pronalazi način da konačno potakne rad na otvorenom softveru.

Osnaživanje programera za suradnju i unovčavanje njihovih vještina

U svojim najranijim danima Frank je rekao da je Gitcoin prvenstveno platforma za obradu grešaka dizajnirana da prepozna i kompenzira programere i održavanje koji doprinose projektima otvorenog koda. Nekoliko mjeseci kasnije, Joseph Lubin, osnivač blockchain softverske tvrtke ConsenSys, uzeo je Gitcoin pod svoje krilo. Pristupom dodatnim resursima platforma se brzo razvila radi promicanja održivosti otvorenog koda na obje strane tržišta.

Za razliku od drugih platformi koje se temelje na bogatstvu, Gitcoin je izgrađen posebno za Web 3.0 – sljedeću granicu internetskih inovacija. “Web 3.0 obuhvatit će blockchain protokole i decentralizirane aplikacije koje se upravo grade”, rekao je Frank. “Gitcoin ima snažnu povezanost s ovim prostorom, što služi kao značajan diferencijal.”

Grafički prikaz Gitcoin modela monetizacije

Platforma pomaže suradnicima otvorenog koda da izbjegnu izgaranje i sastave kraj s krajem.

Blockchain je još uvijek u svojoj formativnoj fazi. Iako mnogi projekti koji se odnose na blockchain koriste uslužne inicijalne ponude kovanica (ICO) kao metodu prikupljanja sredstava, Gitcoin ne izdaje domaći token. Tvrtka smatra uslužne znakove koji pružaju budući pristup proizvodima ili uslugama tvrtke kao slučaj rane uporabe financijskog sustava otvorenog koda. Kao takav, tim koji stoji iza Gitcoina sumnja da oni nisu idealna strategija dugoročne zarade. Stoga Gitcoin istražuje razne poslovne modele za upotrebu u web 3.0 postavci.

Umjesto izdavanja tokena uslužnog programa, Gitcoin omogućuje koderima pristup i razmjenu tokena plaćanja temeljenih na Ethereumu. Na taj se način programerima može platiti neovisno, a sva se prava plaćanja mogu izvršiti pametnim ugovorom, ublažavajući rizik.

“Gitcoin pruža koderima platformu da unovče svoj rad, uzgajaju zajednicu otvorenog koda i sudjeluju u revolucionarnim projektima”, rekao je Frank.

Predstavite svoje projekte i nabavite programere za kvalitetu

S druge strane tržišta, davatelji sredstava mogu pomoću proizvoda Gitcoin Bounties pronaći i privući talentirane programere. Bountiesi se mogu koristiti za uštedu vremena na ne-temeljnim zadacima, prikvačivanje globalnih talenata, pa čak i privlačenje interesa oko projekata otvorenog koda.

„Gitcoin je mjesto na kojem financijeri emitiraju svoje projekte znajući da na licu mjesta mogu pronaći mrežu kvalitetnih programera“, rekao je Frank. „Jedna od mjernih podataka koju pratimo je prosječno vrijeme kada će nadoknaditelj pokupiti račun. Prosječno trajemo od pet do šest sati, što pokazuje koliko je lako moguće da primatelji pomoći dobiju pomoć koja im je potrebna. “

Frank je rekao da je Gitcoin vidio otprilike 400 000 dolara završenog posla, a milijun dolara vrijednosti platforme prolaze kroz program Bounties, što govori o njegovoj sposobnosti da podrži načine za održivost otvorenog koda.

Uz svoj program Bounties, Gitcoin pokušava financirati doprinositelje otvorenog ekosustava kroz CodeFund. Etična ključna reklamna platforma korisnicima omogućuje distribuciju svoje poruke pred ciljanom publikom programera softvera koji su se specijalizirali za više programskih jezika. Kako bi održao povjerenje zajednice programera, CodeFund prikazuje samo oglase koji su relevantni i korisni za korisnike i zavjetuje se da nikada neće pratiti, profilirati ili prodavati informacije.

Drugi Gitcoin proizvod, Kudos, omogućava korisnicima s obje strane tržišta da iskažu zahvalnost za dobro obavljen posao. Jedinstvene značke, koje se mogu kupiti i prodati na tržnici Kudos, također prikazuju talente i skupove pojedinačnih Gitcoinersa.

“Kudovi su slični preporukama koje dajete na LinkedInu, ali u obliku jedinstvenih umjetničkih djela koja se daju suradnicima i donatorima na Ethereum blockchainu”, rekao je Frank.

Grantovi Gitcoin: Održivo financiranje projekata otvorenog koda

Tržište slobodnih poslova poznato je po svojoj slobodi i fleksibilnosti, ali može biti i neumorno ići bez stalne plaće. Najnoviji Gitcoin-ov proizvod, Grants, omogućava onima koji održavaju otvoreni kod da generiraju stalan novčani tok koji podržavaju njihov rad periodičnim doprinosima.

Nepovratna sredstva omogućuju ERC-1337, standardizirano sučelje za ponavljajuće se pretplate na blockchain. Osim ako vlasnik bespovratnih sredstava ne zahtijeva traženi token, doprinositelji mogu plaćati bilo koji ERC-20 standardni token.

“Kroz Grants, programer softvera koji je ispunio hrpu izdataka i dosljedan im je, može tražiti podršku putem ponavljajuće se pretplate – u biti je kao Patreon”, rekao je Frank. “Na primjer, netko bi mogao otvoriti grant, i rekao da traži 1.000 dolara u ERC-20 žetona mjesečno kako bi financirao svoj rad na određenom projektu.”

Proizvod je u posljednjih nekoliko mjeseci stekao veliku privlačnost. “Vidio sam da ima prilično velik utjecaj na ljude koji žele dugovječnost u ovom prostoru”, rekao je Frank.

Dan Lipert, glavni inženjer u Gitcoin-u, rekao je da se bespovratna sredstva mogu koristiti i za financiranje zadataka koji se ne odnose na programiranje. “Ne mora svaki doprinos otvorenog koda imati veze s programiranjem”, rekao je. “Kroz bespovratna sredstva možemo podržati sve, od otvorenog istraživanja do napora za dokumentaciju.”

Frank je rekao da su pokretači i doprinosi tržištu otvorenog koda motiv iza ovakvih inovacija. Tim često posjećuje konferencije orijentirane na otvoreni kod i Ethereum kako bi zatražio povratne informacije koje mogu pomoći u poboljšanju različitih proizvoda tvrtke Gitcoin. Korisnici su također u mogućnosti u svakom trenutku podnijeti povratne informacije putem GitHub skladišta.

Kretanje raskrižjem decentralizacije i unovčavanja

Što se budućnosti tiče, Frank je rekao da će se Gitcoin i dalje usredotočiti na temu monetizacije, interno i za suradnike otvorenih izvora.

“To je novi teritorij, pogotovo s temama poput unovčavanja u otvorenom kodu, budući da postoji kultura i etos usredotočeni na pravičnost i dodjeljivanje vrijednosti tamo gdje je to pruženo”, rekao je. “Način na koji prihodi rade na blockchainu bit će uvelike drugačiji od načina na koji rade u Web 2.0.”

Dan je rekao da također postoji prostora za poboljšanja kada je u pitanju prilagođenost korisnicima u kripto prostoru.

“U narednim tromjesečjima radit ćemo na izglađivanju korisničkog iskustva i pokušavanju premostiti jaz između Web 2.0 i Web 3.0”, rekao je. “Pobrinut ćemo se da UX bude čist za Web 3.0 doživljaj, tako da ne biste trebali prolaziti kroz komplicirani postupak dobivanja kripto-materijala kako biste sudjelovali u platformi.”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me