Разширение на Вашия ИТ персонал: Как Admin-Ahead помага на хостинг доставчиците и предприятията да поддържат и поддържат тяхната инфраструктура

TL; DR: Ако искате да увеличите собствения си ИТ екип без драстично увеличаване на режийните разходи, Admin-Ahead, който помага на бизнеса да поддържат инфраструктурата си по достъпен и гъвкав начин, може да бъде вашето решение. Чрез консултативен, активен подход, компанията осигурява ИТ поддръжка, управление на сървъри и широк избор от разширения и плъгини. С тясно развитата фирмена култура и фокуса върху поддържането на взаимоотношенията с клиентите, Admin-Ahead се ангажира да даде приоритет на клиентското изживяване.


Както всеки, който някога е работил като сервитьор или касиер, обслужването на клиенти е една от най-наказващите работни места. Добавете към предизвикателствата, присъщи на глобализираното работно място – езикови бариери, разлики във времето и различни културни норми – и перспективата за предоставяне на висококачествена подкрепа става още по-изтощителна.

Докато някои компании изсъхват пред тези на пръв поглед непреодолими пречки, други се изправят пред предизвикателството. Admin-Ahead, хостинг поддръжка и организация за управление на сървъри, която служи за разширение на вашите ИТ служители, несъмнено е в последната категория. Базирана в Индия, компанията обслужва клиенти по целия свят – много от които не са говорещи английски език – но отказва да позволи на географските бариери да пречат на изключителната подкрепа.

Лого на администратора

Admin-Ahead служи като разширение на вашите ИТ служители.

„Ние винаги се опитваме да предприемем активен подход за решаване на проблеми, преди клиентите да се свържат с нас“, казва Джиша Ашок, мениджър за бизнес развитие в Admin-Ahead. „Ако възникнат проблеми, клиентите ни са свободни да се изразят пред нас. Ние седим заедно и работим нещата, дори ако трябва да общуваме чрез преводачи. “

Но компанията не спира дотук. Джиша ни каза, че целта на Admin-Ahead е да създаде лични взаимоотношения с клиенти, като ги признава целостно като личности. „Обичаме да отделим време да поговорим с тях за техния живот извън работата“, каза тя. “Искаме те да знаят, че могат да ни се доверят.”

Това е впечатляващ подвиг, като се има предвид, че в момента компанията обслужва повече от 4500 клиенти по целия свят – и поддържа тесни отношения с по-голямата част от тях. В крайна сметка гъвкавият, ориентиран към потребителите подход на Admin-Ahead позволява на компанията да работи безпроблемно с бизнеса като разширение на своите ИТ екипи. Добавете в портфолио от услуги за поддръжка на ИТ, инструменти за управление на сървъри и широка гама от разширения и плъгини, а компанията има всичко необходимо за създаване на идеалното изживяване на клиентите.

Консултативен подход за предоставяне на своевременно потребителско ориентирано обслужване

Основана през 2004 г. от Нихил Томас, Админ-Ахед бързо прерасна от малък персонал от петима в процъфтяващ бизнес. По времето, когато Джиша се присъедини към компанията като мениджър по качеството през 2011 г., тя каза, че има повече от 60 служители.

Скоро след това Admin-Ahead става филиал на BrookWin Technology Solutions, доставчик на външна техническа поддръжка, уеб дизайн, разработка на софтуер и персонализирани CRM решения. BrookWin сега председателства Admin-Ahead, както и Infinite Calls, платформа за видео, аудио и чат на живо, която понастоящем е в бета версия.

Джиша каза, че Админ-Ахед разполага със здрав екип за научни изследвания и разработки, който работи за задвижване на технологиите на компанията напред, докато екипът за удовлетвореност на клиентите гарантира безпроблемно изживяване, като се започне с безплатна консултация. „Нашата цел е да улесним нещата за нашите клиенти“, каза тя. „Предлагаме продуктите, от които се нуждаят, заедно с нашата услуга за поддръжка в едно решение, така че клиентите не трябва да търсят помощ от външни източници.“

Компанията предлага набор от професионални и надеждни услуги за поддръжка на база задачи, включително почасова поддръжка на сървъра, настройка, одити за сигурност, възстановяване при бедствия, миграция на данни и оптимизация на услуги. Клиентите могат също да се запишат за гъвкав план за наблюдение на сигурността за Linux и Windows и програма за съответствие на PCI.

В допълнение, Admin-Ahead предлага специализирани, полу-посветени и споделени планове за поддръжка, които варират в зависимост от периодите на покритие и каналите за поддръжка. И накрая, плановете за управление на сървърите на компанията предлагат актуализации за сигурност, оптимизация на сървъра, AWS облачна услуга, цялостен мониторинг и опции за сигурност и закаляване на сървъра на Windows.

Гама от Plesk разширения, cPanel приставки и Script решения

Екипът за изследвания и разработки на Admin-Ahead е отговорен и за широкия набор от плъгини, които имат за цел да улеснят живота на клиентите възможно най-лесно. Джиша ни каза, че Admin-Ahead първоначално се фокусира върху предоставянето на плъгини за cPanel, най-широко разпространеното приложение за управление на хоствани сайтове.

Компанията видя незабавен успех с бета версията на първия си плъгин APP cPanel и никога не погледна назад. „Тогава разбрахме възможността, която имаме с плъгини и започнахме да разработваме решения, които клиентите търсеха“, каза Джиша. „Ние бяхме първи с 13 такива продукта, макар че сега имаме конкуренти, разбира се.“

Икони, представляващи плъгини

Екипът за научни изследвания и разработки на компанията е произвел разнообразни плъгини cPanel и Plesk.

Днес компанията предлага редица плъгини cPanel, фокусирани върху сигурността и автоматизацията, както и разнообразие от разширения на Plesk – повечето от които струват по-малко от 6 долара на месец. Компанията предлага и няколко безплатни продукта, включително Unified FFMPEG Installer, Let’s Encrypt Manager за cPanel и APF интерфейс за cPanel.

Джиша ни каза, че нейният любим продукт е gDNS Cluster на компанията, решение за скрипт от страна на сървъра.

„GDNS е панел за кръстосано управление, клъстер за крос-платформа, който позволява на потребителите да добавят контролери за откази“, каза тя. „Плъгините cPanel и Plesk са за нормалния уеб хост – дори доставчик на VPS може да го използва. GDNS клъстерът обслужва нивото на предприятието. gDNS даде възможност на нашия клиент да интегрира повече от хиляда сървъри в един клъстър с перфектна лекота, било то cPanel, Plesk или Windows сървъри. “

Проактивен метод за поддържане на отношенията с клиентите

Джиша заяви, че Admin-Ahead дава приоритет на качеството на взаимоотношенията си с клиентите пред размера на потребителската му база. „Нашият фокус е да поддържаме сегашните клиенти щастливи, а не винаги да се опитваме да намерим нов бизнес“, каза тя. „Поради това успяхме да поддържаме повече клиенти.“

Първия ден, когато клиент се регистрира, той ще получи поздравително телефонно обаждане от компанията. „Ние помагаме на клиента да разреши всички проблеми, с които се сблъсква, преди да влезе с нас“, каза Джиша. „Не искаме проблем да ескалира, затова подхождаме към всичко с повишено внимание.“

Член на персонала с текст: "Представяме си!"

Служителите на Admin-Ahead са готови да изминат допълнителната миля в името на удовлетвореността на клиентите.

Кевин Морисън от COG Hosting сподели опита си с компанията в ревю на сайта Admin-Ahead. “Трудно е в този ден и възраст да се намери човек, който предлага добра подкрепа, камо ли голяма подкрепа. Трябва да кажа, че екипът на Admin-Ahead надхвърли дори това и ми даде фантастична подкрепа”, каза той. “Вие момчета заслужавате всяка една от звездите, които току-що превърнах в злато.”

Друг рецензент, Ник Мариани от NectarTech, LLC, заяви, че компанията му работи с Admin-Ahead повече от девет години. По това време той изпитва любезно обслужване на клиентите, бързи времена за разрешаване и ентусиазирана поддръжка чрез множество комуникационни канали.

„Технологиите на Admin-Ahead са страхотни“, каза Ник. „Те са не само бързи, но и бързи, за да разберат защо нещо не работи. Те бързо отстраняват проблема, като свеждат до минимум престоя. “

Поддържане на служители ангажирани чрез култура на тясно сплетена компания

Проучванията сега доказват това, което много от нас подозират отдавна: Щастливите служители осигуряват по-добро обслужване на клиентите. Джиша ни каза, че Админ-Ахед поддържа екипа си от 60 души, ангажиран чрез насърчаване на семейна среда, в която служителите работят, играят и се хранят заедно.

За да вложи малко енергия в работното място, наскоро компанията спонсорира леко атлетическо състезание с потници, носещи имената на всеки служител и награди за печелившите отбори. „Еверон беше толкова развълнуван и нетърпелив да спечели“, каза Джиша. „Като 24/7 компания, всички се познаваме и да, забавляваме се.“

В бъдеще Джиша заяви, че Админ-Ахед се надява да сподели ентусиазма си за добре свършена работа с още по-широка световна аудитория. „Бихме искали светът да ни познае“, каза тя. Имайки предвид опита на компанията да обслужва глобалните пазари, смятаме, че това е постижима цел.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map