Разпределената SQL база данни на NuoDB: Решение, готово за предприятия, включващо мащабируемост по заявка за облачни и контейнерни среди

TL; DR: Разпределената SQL база данни на NuoDB е решение за предприятие, което предлага същата мащабируемост при поискване като облака. Иновацията на платформата-агностик може да работи в частна и публична облачна среда, както и в локални. С ориентирано към клиента развитие и стратегии за изграждане на стратегически партньорства, екипът на NuoDB ще продължи да помага на корпоративните организации да решават някои от най-сложните предизвикателства пред базата данни днес.


Въпреки шумотевицата около FinTech, индустрията за финансови услуги си спечели репутация, че изостава от другите, що се отнася до внедряването на технологии.

Лесно е да разберете защо: Секторът е сложен и сред най-регулираните в световен мащаб. В някои случаи фирмите FinTech трябва да се справят със закони, уреждащи къде могат да съхраняват информация. В същото време браншът трябва да предлага безпроблемна ефективност, когато се занимава с голям брой транзакции – в края на краищата един крах може да има пагубно финансово въздействие.

Все пак, днешните клиенти изискват иновации, които ще улеснят и по-изгодно да управляват и прехвърлят пари, да получават финансови съвети и закупуване на застраховка, наред с други бизнес действия.

За да доставят такива решения по мащабируем и надежден начин, разработчиците във FinTech (и по-нататък) трябва да търсят решения, които отговарят на критичните технически възможности, докато се преместят в облака. Те включват осигуряване на мащабируемост и еластичност за задоволяване на колебанията в търсенето и подкрепа за високочестотна обработка на онлайн транзакции (OLTP).

NuoDB лого

NuoDB е мащабируема, разпределена SQL база данни, способна да работи в частни и обществени облачни среди, както и в локални.

NuoDB, доставчик на разпространена в облак SQL база данни, е на мисия да отговори на тези изисквания. Доскоро внедряването на мащабируема архитектура означаваше работа с база данни на NoSQL, загуба на предимствата на традиционните релационни бази данни или използване на наследена архитектура на базата данни, която разчита на изостряне и явна репликация.

Чрез размяна на остарели и по своята същност ограничени бази данни с безпроблемна мащабируемост, непрекъсната наличност и транзакционна последователност на NuoDB, компанията дава възможност на разработчиците да създават критично важни за SQL приложения, които отговарят на нуждите на днешните потребители.

„Високите нива на достъпност и продължителност на работа са основните предимства, които NuoDB предоставя на бизнеса“, казва Ариф Касъм, CTO в NuoDB. „В днешния свят на незабавен достъп и непрекъснати услуги, базата данни трябва винаги да е налична.“

Освен че остава работещ, въпреки грешките и прекъсванията, NuoDB дава възможност на операторите да повишат производителността и пропускателната способност, просто като добавят възли. Той също така осигурява гъвкавост за работа в помещения, в облака или в хибридни облачни среди.

Движейки се напред, развитието и стратегиите на компанията за изграждане на стратегически партньорства ще помогнат на NuoDB да продължи да решава някои от най-сложните предизвикателства днес в базата данни, като не позволява на организациите да възпрепятстват своите бизнес операции и разработване на приложения.

Изграден от визионери в разпределеното SQL пространство

„NuoDB е основана преди повече от 10 години от Бари Морис и Джим Старки въз основа на проста идея: Традиционните SQL бази данни не се разминават много повече от една система“, каза Ариф. „Първоначалната цел беше да се изгради SQL база данни, която се мащабира лесно (чрез добавяне на повече системи) и осигурява непрекъснат достъп при премахване на системите.“

Въпреки факта, че Бари и Джим са пионери в индустрията на бази данни и овладяват NuoDB през ранните си години, беше необходимо значително усилие и време, за да се изгради база данни от самото начало. До 9 април 2012 г. компанията пусна бета версия на базата данни, преди да пусне NuoDB 1.0 на 15 януари 2013 г..

„Приблизително по същото време NuoDB стартира, базите данни на NoSQL – също създадени за справяне с предизвикателствата на производителността и наличността на традиционните SQL бази данни – стават популярни“, казва Ариф. „Въпреки това, за да подобрят производителността и наличността, базите данни NoSQL облекчават изискванията за съгласуваност (CAP теорема), съответствие на ACID и твърди схеми и също се отдалечават от SQL езика.“

Ариф каза, че Бари и Джим не вярват, че е добра идея да жертват последователност или езика на SQL. Те смятат, че организациите имат нужда от хоризонтално мащабируема SQL база данни. Днес повечето бази данни NoSQL осигуряват известно ниво на съвместимост с SQL и основни транзакционни възможности, но все още не успяват да се справят с липсата на последователност.

“Ето защо сега виждаме нови стартиращи програми, предоставящи това, което се нарича разпределени SQL възможности”, каза той. „Фактът, че NuoDB предоставя разпределено SQL решение от самото начало, говори нещо за визията на нашите основатели, нашата технология и нашия екип.“

Поддръжка на облачни цифрови трансформации

Днес, повече от десетилетие от създаването на компанията, екипът на NuoDB наблюдава няколко промени в разпределеното пространство на SQL и релационната база данни. Най-големият, каза Ариф, беше ходът към разпределените изчисления, стимулиран от засиленото възприемане на облака и свързаните с тях технологии. Тъй като все повече компании започнаха да преместват своите системи в облака, доставчиците работеха, за да гарантират, че техните операции могат да поддържат широкомащабни системи.

„Това доведе до технологии като контейнери, системи за организиране на контейнери и тръбопроводи за непрекъсната интеграция и непрекъсната доставка (CI / CD)“, казва Ариф. „Преминаването към разпределени архитектури повлия на всички нива на системната архитектура, включително базата данни.“

Мащаб без компромиси

Революционната база данни SQL предлага ползите, от които се нуждаят разработчиците, без обичайните жертви.

С тази промяна традиционните доставчици на база данни на SQL трябваше да добавят обходни решения или добавки, за да останат актуални.

Но основната архитектура на NuoDB остана същата, а оригиналната мисия на компанията – изграждане на решение, което отговаря на нуждите на организациите за финансови услуги, преместващи критичните им приложения в облака – продължава да служи като основен диференциатор.

„За нашите клиенти мисля, че фактът, че сме разпределена база данни и все още SQL, е това, което ги привлича и задържа“, каза Ариф. „Дори днес хората все още не вярват съвсем, че ние сме наистина разпространени и все още осигуряваме съответствие с ACID. По същество фактът, че правим това, което сме си поставили за цел, е наистина това, което ни определя днес. “

Развитие, насочено към клиента, от опитните специалисти

Според екипа на NuoDB индустрията от бази данни е достигнала уникална инфлация, в която облакът, контейнерите, микросервизите и общият стремеж към иновации създават значително търсене на нови технологии в базата данни.

„Някои от по-новите социални или уеб-базирани предприятия, като Netflix, вече имат почти всички свои приложения в облака“, каза Ариф. „Въпреки това традиционните предприятия със значителен технически дълг са преместили само малка част. В момента тези организации търсят начин с нисък риск да възприемат по-нови технологии, а NuoDB е уникално позициониран, за да осигури това поради начина, по който сме изградени. “

За да се преместят в облачната или разпределената среда, тези конвенционални предприятия се нуждаят от SQL система за управление на релационни бази данни (RDBMS), като NuoDB, която се държи като традиционна SQL база данни, но е изградена върху съвременна архитектура и технологии.

Ариф заяви, че успехът на NuoDB зависи до голяма степен от способността на компанията да разработи продукта, като използва ориентиран към клиента подход.

„Ние сме фокусирани единствено върху нашите клиенти“, каза той. „Тъй като имаме добра комбинация от традиционни, сложни предприятия, както и по-нови стартиращи компании FinTech, ние винаги балансираме необходимостта от приемане на нови технологии срещу итерация на съществуващите възможности.“

Ариф кредитира екипа на NuoDB, че всеки ден се изправя пред предизвикателството.

“Когато изграждате нещо толкова трудно, колкото разпределена SQL база данни, много хора допринасят за вашия успех”, каза той. „Ние ценим тези приноси и всички хора, които растат и учат заедно с нас по пътя.“

Ново: Партньорство с Rancher Labs за по-нататъшно FinTech

Бъдещето е светло за NuoDB.

По време на KubeCon North America 2019, компанията обяви партньорство с Rancher Labs, най-приетото в бранша решение за управление на Kubernetes, за да помогне на хонконгската компания FinTech WeLab да създаде виртуална банка.

Партньорството ще осигури инфраструктурата, необходима на WeLab за революция в банковия опит на местните клиенти.

„Ние сме развълнувани, че можем да помогнем на банките с предизвикателства да се възползват от силата на Kubernetes за внедряване на състоятелни SQL приложения във и извън облаците“, каза Ариф.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me