Proxmox – nudi platformu za virtualizaciju otvorenog koda koja integrira rješenja za hipervizore, spremnike, skladištenje i umrežavanje pod jednim krovom

TL; DR: Osnovan prije više od desetljeća kao proxy pošte za filtriranje neželjene pošte i virusa, Proxmox se sada fokusira na svoju sveobuhvatnu platformu otvorenog koda za virtualizaciju poduzeća. Rješenje za virtualni poslužitelj integrira KVM hipervizor, LXC spremnike, softversko definirane pohrane i umrežavajuće tehnologije u jedinstveni paket “ključ u ruke”. Udruživanje ovih tehnologija omogućuje modernoj tvrtki veću fleksibilnost i mogućnost razmjera bez velikih ulaganja u infrastrukturu. S planovima koji rade na daljnjem razvoju okvira replikacije i proširivanju funkcionalnosti sigurnosnih kopija alata, Proxmox je u dobroj poziciji da nastavi svoju misiju isporučiti rješenja poslužitelja s otvorenim kodom tvrtkama iu doglednoj budućnosti..


Kao vodeći proizvođač rješenja za proizvodnju glazbe, Native Instruments uravnotežuje zahtjeve ostanka na vrhunskoj i tehnologiji i kulturi. Tvrtka redovito surađuje na dizajnu proizvoda s DJ-evima, glazbenicima i urednicima širom svijeta koji svojim hardverom i softverom koriste za stvaranje moderne glazbe koju ljudi čuju na zračnim valovima.

Native Instruments pokrenuo bi skupi namjenski hardver kako bi se prilagodio skali testiranja i zadržavanja podataka potrebnih za integriranje korisničkih ideja u svoje proizvode. Potreba za uravnoteženjem snage s opterećenjem električne energije i ograničenjem prostora navela je Native Instruments da traže učinkovitiji pristup svojoj infrastrukturi. Tvrtkov IT tim shvatio je da je virtualizacija najbolji način za učinkovito korištenje resursa i veliku dostupnost za više od 450 zaposlenika – a Native Instruments su rješenje pronašli s Proxmoxom i njegovom platformom za virtualizaciju “ključ u ruke”, Proxmox VE.

“Od početka smo jako voljeli korisničko sučelje Proxmox VE, kao i značajku migracije uživo”, rekao je Daniel Wedewardt, direktor informatike u Native Instruments. “Zahvaljujući tome mogli bismo osigurati gotovo neprekidan rad – ali uz djelić troškova njegovih komercijalnih partnera.”

Proxmox VE bio je trenutni favorit među Native Instruments timima entuzijasta s otvorenim kodom. I nakon rigoroznih testiranja neuspjeha, tvrtka se osjećala dovoljno sigurnom da uvede svoje novo postavljanje, jedno po jedno.

Osnovana na otvorenom kodu, misija Proxmoxa je pružiti pristupačnu virtualizaciju tvrtkama kojima je potrebno pouzdano skaliranje uz ograničen proračun. Kao i kod Native Instruments, mnoge se tvrtke okreću virtualizaciji – posebno rješenja otvorenog koda – kako bi uštedjeli prostor, vrijeme i troškove.

“Virtualizacija i softverski definirano sve je način rada u 2017. i godinama koje dolaze”, rekao je Martin Maurer, izvršni direktor Proxmoxa. “Platforma Proxmox VE pruža tvrtkama jednostavan pristup koji im omogućuje više poslovanja sa manje ulaganja.”

Izgrađeno iz temelja sa 100% filozofijom otvorenog koda

Proxmoxov tim počeo je raditi 1999. godine na razvoju softvera za administraciju Linux poslužitelja. 2005. godine osnovana je kompanija Proxmox kao tvrtka koja je uvela Proxmox Mail Gateway – proxy poštu za filtriranje neželjene pošte i virusa u vrijeme kada su te prijetnje temeljene na e-pošti postale sve prisutnije. Proxmox je 2008. objavio svoj vodeći proizvod, Proxmox Virtual Environment.

“S projektom otvorenog koda Proxmox VE, naša je namjera bila od početka razvijati 100% otvoreni kod”, rekao je Martin. “Nikada nam se nije svidjela ideja komercijalnog otvorenog koda, koji se široko koristi na tržištu.”

Snimak ekrana Proxmox VE sučelja

Proxmox VE platforma razvijena je kao potpuno otvoreno rješenje s nekomercijalnom filozofijom.

Proxmox se izdvaja od konkurencije pružajući potpuno otvorene proizvode temeljene na filozofiji kupca. Tvrtka se ponosi time što je izgrađena iz temelja koristeći vlastita ulaganja tima.

“Nikada nismo imali poslovne anđele ili rizični kapital”, rekao je Martin. “Posjedujemo i imamo 100% kontrolu nad poslovnim odlukama, a to našim kupcima jamči dugoročnu poslovnu strategiju bez pritiska investitora.”

Nakon više od desetljeća, Proxmox sada napaja virtualnu infrastrukturu više od 8000 globalnih klijenata u 140 zemalja – od nevladinih organizacija do sveučilišta. Njegov najpopularniji proizvod, Proxmox VE, jedna je od najranijih platformi koja nudi potpunu virtualizaciju i van-box podršku.

Upravljanje VM-ovima temeljenim na kernelima & Kontejneri s jednim web sučeljem

Proxmox VE je sveobuhvatno rješenje otvorenog koda za tvrtke koje virtualno traže razmjere. Martin nam je rekao da je jedan od najvažnijih trendova koji Proxmox vidi odnosi se na softversko definiranu pohranu (SDS), zbog čega Proxmox nudi razne SDS alate.

Pružajući cjelovito rješenje za virtualizaciju, Proxmox VE omogućava migraciju uživo, premošćeno umrežavanje i upravljanje spremnicima. Linux kontejneri mogu se pokrenuti s jednog jezgre, omogućujući više izoliranih okruženja da postoje na jednom fizičkom poslužitelju. Ovim se spremnicima može upravljati iz jednog Web GUI-a koji izgleda i funkcionira slično vodećim komercijalnim rješenjima.

Objavljen 2008. godine, Proxmox VE bio je prvi softver koji je omogućio korisnicima upravljanje i virtualnim strojevima i spremnicima KVM-a s centraliziranog sučelja. U to su vrijeme KVM-ovima bili dostupni samo putem komandne linije.

“Dok smo sami koristili VM i spremnike za svoj interni razvojni proces, trebalo nam je jednostavno sučelje”, rekao je Martin. “Nijedna nije bila dostupna, pa smo odlučili razviti vlastiti.”

Proxmox VE integrira LXC spremnike i KVM hipervizor s mogućnostima pohrane, mreže i računanja. Platforma omogućava tvrtkama da virtualiziraju i optimiziraju svoju IT infrastrukturu uz značajan portfelj značajki, a fleksibilna SDS rješenja ne ograničavaju definicije pohrane.

Korisnici mogu konfigurirati onoliko VM slika po potrebi koristeći šest različitih vrsta mrežnog pohranjivanja temeljenog na Debianu i tri različite vrste lokalnog pohranjivanja, uključujući i direktoriju iz postojećeg datotečnog sustava. VM-ovi na zajedničkoj pohrani mogu se lako premjestiti uživo bez zastoja. Proxmox VE omogućuje i mrežno združivanje i do 4,094 mostova po hostu, uz veliku dostupnost, redovite sigurnosne kopije i zaštitu vatrozida..

Davanje poduzeća većoj fleksibilnosti & Skalabilnost s manje ulaganja

Prema Martinu, Proxmox djeluje s ciljem da tvrtkama omogući najveću moguću fleksibilnost i skalabilnost uz minimalna ulaganja.

“Korištenje kompletnog seta alata u svemiru slobodnog softvera mjesto je na kojem Proxmox VE ima svoju moć”, rekao je Martin. “Kako su otvoreni izvori, potrebna su daleko manja novčana ulaganja, jer ne nastaju troškovi licenciranja.”

Tvrtke dobivaju veću fleksibilnost jer mogu integrirati drugi softver otvorenog koda u Proxmox VE, uz korištenje uključenih alata. Martin nam je rekao kako ovaj pristup omogućuje poduzećima da povećavaju svoju infrastrukturu kako potrebe njihovog poslovanja rastu.

Proxmox VE sučelje uključuje alate iz različitih izvora koji omogućuju korisnicima izvršavanje mnogih zadataka i rad s velikim brojem vrsta pohrane.

“Za uspješne tvrtke izbjegavanje vlastitih rješenja za skladištenje važan je ključni faktor u današnje vrijeme”, rekao je Martin. “Važni podaci moraju se pohraniti u otvorenim formatima u datotečnim sustavima otvorenog koda i blokirati uređaje da bi u budućnosti bili dostupni.”

Proizvodi zatvorenih izvora kod pojedinih dobavljača zaključavaju korisnike u vrlo ograničenu fleksibilnost. Proxmoxova rješenja posebno su stvorena kako bi se izbjegao ovaj nedostatak svestranosti i integrirali više različitih vrsta pohrane za najveću moguću kompatibilnost u mjeri poslovanja..

Izgradnja baze za poboljšanje funkcionalnosti u virtualnom okruženju

U skladu s otvorenim procesom razvoja, Proxmoxov poslovni model ostaje konkurentan među skupim rješenjima za virtualizaciju. Pristup otvorenog koda jamči niske troškove i jako implementirane povratne informacije u zajednici.

“Postupak razvoja otvorenog koda, prema mom mišljenju, daleko je najbolji i najprimjereniji pristup za izgradnju softverskih alata”, rekao je Martin. “Na kraju dana, rasprava s našim korisnicima postavlja plan za nove značajke koje ćemo implementirati.”

Najnovije ažuriranje Proxmox-a VE 5.0 koristi Ceph Luminous – rješenje za pohranu blokova koji se može pridružiti VM-ovima. Mogućnosti uključuju pohranu snimaka i replikaciju.

“Ova nova verzija uključuje Ceph Svjetlosnu integraciju, kao i naš novorazvijeni okvir za replikaciju”, rekao je Martin. “Oboje postavljaju osnovu za nove nove funkcionalnosti koje će se pojaviti u budućim izdanjima. Također, BlueStore i CephFS planiraju se u skoroj budućnosti. “

CephFS se odnosi na Cefhov datotečni sustav koji koristi isti sistem klastera kao Ceph Block Devices. BlueStore je noviji, brži backup za pohranu podataka Ceph, koji omogućava jednostavnije spremanje objekata na jednom distribuiranom klasteru. Upotreba klastera u virtualizaciji omogućuje ponovno pokretanje radnih opterećenja s propalih poslužitelja na zdravim.

Kao što su Native Instruments tražili efikasniji način upravljanja svojom opremom i podacima, tako se i mnoge tvrtke okreću djelomičnoj ili cjelovitoj virtualizaciji kako bi oslobodile prostor u podatkovnom centru i olakšale opterećenje IT infrastrukture i njenih timova za održavanje. Ako ugostite podatke na virtualnom poslužitelju i pristupite mu daljinski, rad se čuva u slučaju pada radne stanice.

Potražnja za virtualizacijom razlikuje pristupačne i otvorene sorte u odnosu na konkurenciju. Slabi utjecaji na donje crte u kombinaciji s potrebom za skaliranjem dovode tvrtke do rješenja poput Proxmoxove platforme za virtualizaciju. A tim je tvrtke posvećen tome da i dalje isporučuje ova rješenja s filozofijom otvorenog koda.

“Proxmoxov tim sjajna je skupina otvorenih ljudi”, rekao je Martin. „Svi volimo duh otvorenog koda i radimo s njim.“

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me