Представяне на Pyra – мобилен миникомпютър, богат на функции, разработен с акцент върху производителността, преносимостта и бъдещите иновации

TL; DR: Зададен на пазара през 2018 г., Pyra е позициониран да промени облика на мобилните компютри. Ръчният миникомпютър разполага с вградена клавиатура и множество портове за USB устройства, SD карти и дори MicroHDMI. С дизайн, напомнящ популярни ръчни игрални конзоли, Pyra съчетава мобилността на преносимите игри с производителността и функционалността, които очаквате от лаптоп. Наскоро седнахме с Майкъл Мрозек, „Главният човек“ зад Pyra, който ни разказа как устройството е разработено, за да даде на потребителите удобство, забавление и производителност в движение, което липсва в мобилното компютърно пространство.


Популярността на мобилните компютри се развива в продължение на доста дълго време. Независимо дали се използват за връзка с приятели или за работа в движение, мобилните устройства се превърнаха в огромна част от нашия личен и професионален живот.

Всъщност се очаква отдалечената и мобилна работна сила да нарасне до близо 1,9 милиарда души до 2022 г. И много от тези работници вече търсят по-малки устройства, които все още могат да се справят с изчислителната мощ, необходима за изпълнение на ежедневните им задачи.

Миникомпютърът Pandora отговори на това искане, когато пристигна на пазара през 2008 г. Работено от Linux, преносимото устройство разполага с игри за управление, клавиатура и два слота за SD карти, като предоставя на потребителите достатъчно място за съхранение, за да съхраняват файлове с данни. И десетилетие по-късно наследникът на Пандора, Пира, е готов да промени нашия подход към мобилните изчисления.

Снимка на Pyra

Pyra ще се появи на пазара през 2018 г. и е готова да отговори на нарастващото търсене на по-добри мобилни компютри.

Много по-мощен ръчен с по-големи възможности за съхранение и изчисления, Pyra взема мобилността на Pandora и добавя множество портове за USB устройства, SD карти и MicroHDMI, много по-големи възможности за съхранение, 1.5GHz процесор и много други функции.

Роден като духовен наследник на ръчния Pandora

Стартирала през 2008 г., Пандора беше един от първите ръчни устройства. Повече от просто компютърна или игрална конзола, тя е създадена с производителност и забавление.

„Пандора беше много по-напред от времето си,“ каза Майкъл Мрозек, член-основател на OpenPandora и „Основен гай“ зад проекта Pyra. „Когато iPhone излезе през 2008 г., той имаше основно същия процесор.“

Подобно на игралните конзоли, базирани на Raspberry Pi, и ръчни компютри от последните години, и Pandora, и Pyra използват персонализирана Linux-базирана ОС за безпроблемни операции и разпределение на ресурсите.

Снимка на Пандора и Пира един до друг

Pyra предлага същата мобилност като предшественика си Pandora, но предлага повече функционалност и мощност.

„Pandora беше оптимизирана за игра на игри, но много хора я използваха и като малък компютър“, каза Майкъл.

Няколко години и продажби по-късно, екипът трябваше да прекрати производството, тъй като хардуерните компоненти на Pandora старееха и по-трудни за производство.

Поглеждайки към бъдещето, екипът започва да разработва ръчния Pyra като духовен наследник на Пандора. Pyra се захранва от пълната настолна версия на Debian Linux и разполага с подобрения, включително повече RAM, по-бърз процесор и добавяне на 32 GB вътрешна памет.

В допълнение, Pyra може да служи като миниатюрен настолен компютър с портове за периферни устройства, включително клавиатура, мишка и монитор. Мобилен вариант също е в разработка и се предлага с мобилен интернет, разговори / SMS, GPS и различни сензори за околната среда.

Предизвикателството: Преодоляване на бариерите пред ефективни преносими компютри

Докато Pandora вече не се продава, наследството й продължава заедно с Pyra. Не само оригиналната технология предостави трамплин за нови идеи, но предизвикателствата, с които се сблъсках по време на разработката, подготви екипа и за предстоящите проблеми на Pyra.

“С Пандора никога досега не сме произвеждали такова устройство”, каза Майкъл. “С Pyra вече знаем повечето предизвикателства, така че трябва да е по-плавно каране.”

Въпреки че тези предизвикателства биха били познати, новият хардуер донесе и своите уникални проблеми. Например, от време на време Pandora изчерпва RAM паметта. За да се реши това, 2GB RAM платката на Pyra беше надстроена до 4GB; екипът обаче откри, че проблемите с дизайна на хардуера причиняват сривове в системата.

„Просто защото съвременният хардуер е много по-строг по отношение на стабилността на напрежението и времето, първият дизайн на платката не беше достатъчно добър за 4 GB и се нуждаеше от много настройки, включително симулация, на оформлението на платката“, каза Майкъл.

Снимка на пристанищата на Pyra

Множеството пристанища на Pyra позволяват на потребителите да свързват USB устройства, SD карти и MicroHDMI.

Освен проблемите с паметта, изграждането на Pyra беше предизвикателно, но полезно начинание поради иновативния си хардуер.

„Продуктите в наши дни са по-сложни и трябва да полагате много повече грижи“, каза Майкъл.

За да направи Pyra по-устойчив в бъдеще, нейната платка се отличава с модулен дизайн, разделен на три части: една за процесора, RAM и паметта, една за портове и една за дисплея. По този начин частите могат да бъдат надстроени, вместо да се налага да купувате изцяло ново устройство, както беше в случая с предшественика му.

Други проблеми с хардуера възникнаха от непостоянното качество на частите. Например, екипът на Pyra премина производителите на корпуси от китайска компания към такава, базирана в Европа, за по-лесен контрол на качеството. Междувременно екипът трябваше да се справи с прегряващите процесори, като крие технологията за охлаждане в тези компактни случаи. Въпреки препятствията си, екипът се надява непрекъснатите усъвършенствания на Pyra да осигурят по-висококачествено окончателно издание.

Истинско компютърно изживяване в дланта на ръката ви

Докато Pandora изпревари времето си през 2008 г., Pyra е в процес на превръщане в едно от най-интересните и иновативни ръчни изчислителни устройства на нашето време.

„Искаме да запазим всичко, което е добро от Пандора, и да подобрим всичко останало“, каза Майкъл.

В сравнение с резолюцията на 800 × 480 на Pandora, по-големият 5-инчов екран на Pyra е 720px и разполага с възможности за сензорен екран. В резултат на това говорителите на Pyra са мигрирали до дъното на конзолата. Pyra също така разполага с повече игрови контроли, включително четири бутона на раменете и два аналогови възела, както и слотове за SDXC и MicroSDXC за съхранение на много игри, документи и други файлове.

Снимка на Pyra до лаптоп

Компактният размер на Pyra и мощността на процесора въртят главите на потребителите, които се нуждаят от високоефективни компютри в движение.

Измервайки 13,9 на 8,7 на 3,2 сантиметра (около 5,5 на 3,5 на 1,3 инча), Pyra е проектиран да се побира лесно в джобове, раници и портмонета. За разлика от други джобни устройства, батерията от 6000mAh на Pyra се подменя лесно и се отличава с впечатляващ живот и бързо време за зареждане.

„Абсолютно мразя как трябва да изхвърляш някои устройства след 1,5 години, защото батерията вече не работи“, каза Майкъл.

Благодарение на уникалната конфигурация на Pyra, продължителността й с едно зареждане лесно надвишава тази на сравними устройства. В допълнение, клавиатурата с подсветка и опционалните мобилни функции правят Pyra изключително универсален – чудесен спътник за писане през нощта или телефон с много функции, който работи на 4G за компютър в движение..

Бъдещо обезпечено с модулен дизайн и софтуер с отворен код

Предлагана за предварителна поръчка, Pyra може да се похвали с впечатляващ набор от функции с още по-планирани преди излизането си. Модулният му дизайн го прави лесен за надграждане – доста рядко срещана функция за лаптопи и още по-рядка за таблети, телефони и геймърски джобни компютри. Настоящият процесор по подразбиране е двуядрен и работи с честота 1.5GHz. Поместена на собствена печатна платка, тя (и RAM памет и съхранение) може лесно да бъде надградена, когато бъдат пуснати нови части. С окончателния прототип, който вече е в ръцете на потребителите, екипът с нетърпение очаква да успее да пусне на пазара официалния си старт.

Като се има предвид, че Pyra е рожба на технологичните ентусиасти, не е изненада, че бъдещото персонализиране както на хардуера, така и на софтуера се насърчава. Подобно на Pandora преди нея, Pyra е настроен да получава дългогодишна поддръжка, както от екипа, така и от общността с отворен код. Със своята Debian Linux OS голяма част от софтуера на Pyra е с отворен код и непрекъснато се актуализира.

„Аз участвам в общността с отворен код от 15 години и винаги съм бил фен на постиженията, които малките хора могат да направят“, каза Майкъл. „Например, впечатлен съм от инди-игри, в които екип от само двама или трима членове може да създаде игра, която е толкова забавна в сравнение с някои от блокбастърите.“

Изграден за дълголетие, преносимост и забавление, ръчният апарат на Pyra е обещаващ проект с много за предлагане на феновете както на игри, така и на мобилни компютри, които търсят нещо малко по-различно. За разлика от телефоните и таблетите, където основният метод на въвеждане е чрез тъчскрийна клавиатура, Pyra позволява въвеждане чрез сензорния си екран, както и вградената си клавиатура или външната USB клавиатура. Достатъчно гъвкав и мощен, за да се използва като мини десктоп, но все пак достатъчно компактен, за да бъде използван като алтернатива на таблети – или дори телефони в случай на мобилното си издание – Pyra доказва, че някои от най-големите изненади идват в най-малките пакети.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me