Отвъд хостинг: Запознайте се с напредничави управлявани експерти за хостинг, помагащи на бизнеса да изгради и поддържа здрава облачна среда

TL; DR: Изграден и управляван от отрепки за отрепки, Beyond Hosting дава възможност на клиентите да създават и мащабират уеб сайтове и приложения с голям трафик при напълно управлявана облачна инфраструктура. Базираната в Синсинати компания се развива бързо, за да намери своята ниша сред корпоративните организации, които търсят поддръжка за своите софтуерни продукти като услуга. Вместо просто да предоставят хардуер на клиентите, Съоснователят Тайлър Бишоп се надява клиентите да гледат управляваните услуги и екипите за техническа поддръжка отвъд Hosting като разширение на своите IT и инженерни отдели.


Тайлър Бишъп и Джъстин Йодер откриха пътеките си рано. В гимназията приятелите се обединиха по проект за домакинство на малко приложение – и прекратиха притежанието на собствен бизнес.

„Отиде от„ Това е забавно “, до„ О, можем да правим пари, правейки това “, каза Тайлър. „Разширихме се, за да обслужваме всички наши приятели, всички наши приятели се превърнаха в действителни бизнеси, а след това тези действителни бизнеси се превърнаха в дългосрочни клиенти. Преминахме от един сървър към това, което имаме сега, което е почти цял център за данни. “

Двамата приятели, завършили мрежовата академия на Cisco и завършили с отличие специалност „Информационни технологии и технологична подготовка“, започнаха отвъд хостинга през 2008 г. като стандартен доставчик на споделен хостинг. Компанията бързо се насочи към виртуални сървъри, преди да се задържа със специален хардуер.

Сега Beyond Hosting е почти изцяло фокусиран върху облачни услуги за мулти-центрове за обработка на данни, мащабируеми приложения, създадени така, че да не се повредят на хардуер или отказ на мрежата. Според Тайлър това означава да се харесате на фирмени компании, софтуерни приложения като услуги и уебсайтове за електронна търговия с голям трафик. Екипът осигурява на компаниите мащаб с високо достъпни услуги и проактивна поддръжка.

„Голямото за нас е фокусът върху консултантския и поддръжния аспект на това, от което се нуждаят клиентите“, каза той. „Погледнете на нас като на служители, покриващи вашите технически роли. Не ви подкрепяме; поддържаме приложенията ви. Повече приличаме на екип от инженери, които работят за вас. “

Преминаване към поддръжка на мащабируеми системи за софтуер като услуга

През последните шест години Beyond Hosting забеляза значително намаляване на търсенето на големи, високопроизводителни специализирани сървъри. Според Тайлер компаниите вече не искат да хостват собствени приложения, а вместо това все по-често търсят решения на SaaS.

„Установихме доста бързо, че намирането на компании, които изграждат тези продукти от типа SaaS, е единственият начин да оцелеем“, каза той.

Изображения на Тайлър Бишъп и Джъстин Одер с логото на Beyond Hosting

Отвъд хостинга се разви от училищен проект от съоснователите Тайлър Бишъп (вляво) и Джъстин Одер (вдясно).

С приблизително 9 от 10 клиенти изцяло разчитат на Beyond Hosting за поддръжка и управлявани услуги, Тайлер заяви, че техническата експертиза, консултативният подход на компанията и репутацията на надеждното, мащабируемо управление на облаците са привлекателна опция за организации, които искат да се развиват.

Всяко SaaS решение се предлага с най-малко три уеб сървъра, сървър на база данни, балансиращо натоварване и файлов сървър – всички те са незабавно мащабируеми и проектирани с бързи скокове на трафика. След безплатна консултация, Beyond Hosting ще изгради и поддържа специален, виртуален, обществен, хибриден или частен облак според спецификациите на клиента.

Вместо да продава на клиентите различни допълнителни функции, Beyond Hosting настоява за предоставяне на пълно хостинг изживяване, пълно с богат набор от стандартни функции: 24/7 поддръжка и мониторинг, автоматични пачове и архивиране, сканиране с вируси и зловреден софтуер, защита на DDoS , защитни стени, корен достъп и 100% гаранция за продължителност на мрежата.

„Ние не сме евтин доставчик“, каза Тайлър. „Всичко, което правим, сървърите, производителността, сигурността, надеждността… цената не е важна част. Ние наблягаме на поддръжката и управляваното обслужване, така че клиентите да могат да се насладят на първокласни изживявания.

Отвъд хостинга се консултира с клиенти, които търсят стабилност

Новите клиенти често идват на Beyond Hosting със солидна представа за инфраструктурата, която желаят – заедно с инструментите и услугите, които техният предишен доставчик никога не е доставял. Експертите, управлявани от хостинга на компанията, следят бъдещите цели на организациите, тъй като те създават съвместими с напред среда среди, които лесно ще мащабират да посрещнат повишените изисквания и натоварване.

„Започваме да им създаваме решения за мащабиране в това или да им дадем платформа, която с нарастването им лесно може да мащабира или да се придвижва до различни сървъри или различни услуги“, казва Тайлър. „Ще отправяме препоръки и ще ги прилагаме, като същевременно ще насърчаваме клиентите да идват при нас с идеите си какво искат да правят. Ще им дадем насоки как да стигнат до там. “

Тайлър каза, че голяма част от усилията на „Хостинг“ в момента са съсредоточени върху предоставянето на услуги с висока наличност, балансиране на натоварването, възможности за отказ и възможности за възстановяване при бедствия, за да се отговори на запитванията на клиентите. За последните пет години или така, компанията произвежда 99,999% продължителност на услугата – приблизително само пет минути престой на година.

„За много от тези онлайн бизнеси техните уебсайтове очевидно са най-критичният аспект на това, което правят“, каза той. „Когато работи добре, не е нужно да мислят за това. Когато обаче той потъне, светът буквално е запален за тях. Много от това, което правим, е да гарантираме, че клиентите виждат тези рискове отпред и разбират изискването за това колко важно е това за вас. Искате ли да похарчите парите сега или да загубите парите тогава? “

Анализ на аудиторията: Как отвъд хостинга подхожда към различни пазари

Тъй като Beyond Hosting има корени в споделените и виртуални сървърни области, Tyler каза, че компанията е готова да се справи с широк кръг клиенти. Уебсайтът е по-пригоден за малки и средни пазари, които търсят по-опростени опции за самообслужване и поддръжка от първи ред.

„Повечето от тях ще се регистрират чрез уебсайта и поддръжката може да ви помогне да ги ориентирате какъв размер на сървъра им е необходим“, каза той. „След това, с времето, когато бизнесът им започва да изгражда или наистина изисква технологични ресурси, ние започваме бавно да ги пристъпваме към управлявана услуга.“

Илюстрации на облаци отвъд хостинг конфигурации

Отвъд хостинг консултантите работят с клиенти за проектиране, изграждане и управление на облачна среда според техните точни спецификации.

Отвъд хостинг може да помогне на тези компании във всички технически аспекти на техния бизнес, като се започне от имейл и уебсайтове до свързването им с партньори за дизайн, маркетинг и дори телефон и интернет услуги.

Вътрешно обаче лидерите на компанията наблягат на сътрудничеството с компании на ниво предприятие, които се нуждаят от персонализирани конфигурации и партньорски взаимоотношения.

„Пробвахме средния пазар и определено има търсене там, но изглежда наистина трудно да влезем“, каза Тайлър. „В тези среди, където само един или двама души водят ИТ шоуто, те могат да бъдат много защитни и нервни от потенциалното им преминаване в управлявано пространство. С корпоративното пространство обаче повечето от тези компании са: „Имаме 50 приложения. Не искаме да подкрепяме всичко това. “

Изграждане на отдалечен екип с акцент върху младия талант

Докато безброй други доставчици на хостинг услуги предлагат екипи за поддръжка и управление на акаунти, базирани в САЩ, Beyond Hosting използва различен подход. Според Тайлър, компанията поставя на първо място поддръжката и управляваните услуги, технологията и функциите на второ място и запазва фактурирането и управлението на сметки за последно.

„Хубаво е да говорите за общоамериканска поддръжка и да не ограничавате нищо, но ако това е вашата продажна точка, вашата подкрепа вероятно не е толкова голяма“, каза той. „Има място за местни таланти, които сами обучавате, и има място за нискотарифни, общи екипи за поддръжка за таксуване, събиране, финансиране и неща, които всеки може да направи.“

Тъй като Beyond Hosting е възложил голяма част от ежедневните бизнес операции, той може да се съсредоточи върху привличането и обучението на млади служители. Компанията се възползва от интересно място в близост до Синсинати, Охайо, което може да се похвали с ниска цена на живот – както и силен технически колеж наблизо.

„Имахме много успехи да наемем хора оттам и да ги обучим как правим нещата“, каза Тайлър. „По принцип приемаме човек, който е напълно нов в технологиите, и им показваме в движение,„ Ето правилният начин да направите това. “

През последните няколко години Beyond Hosting се превърна в отдалечена компания, като служителите общуват почти изключително на Slack. Тайлър каза, че големите групови канали поддържат всички на една и съща страница, ангажирани и учащи. Компанията инвестира безброй часове в обучение на нови служители и често плаща за допълнително обучение.

“Ние им предоставяме необходимите ресурси, за да могат да излизат сами, в свободното си време и да правят страхотни неща”, каза Тайлър. „Установихме, че след като разполагат с достатъчно технически ресурси, за да се забъркат сами, независимо дали работи със собствен специален сървър за игри или нещо подобно, това ги кара да мислят по въпроса:„ Какво мога да направя, че е отгоре и не необходимо, но ще направим ли нещо изключително добре? “След като започнем да вкарваме хората в този мисловен процес, те наистина започват да блестят на нашите екипи за поддръжка.”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map