Отключване на стойността в данните: Как Ocean Protocol използва технологията Blockchain, за да запали мащабируемо и безопасно споделяне на данни за AI

TL; DR: Понастоящем само малък брой компании имат възможности да използват големи данни за постигане на напредък в технологиите за изкуствен интелект. И неслучайно същите компании са дошли да управляват начините, по които се купуват, продават и използват данните. Океанският протокол беше съставен, за да промени това. Този възникващ децентрализиран пазар на данни има за цел да свърже собствениците на данни, готови да продават своята информация на изследователи, учени и компании, изграждащи програми за изкуствен интелект. Като поддържа децентрализирани данни за потребителите, основателят Брус Пон заяви, че очаква Ocean Protocol да създаде нови икономики, базирани на блокчейн, които изравняват достъпа до данни.


През 2016 г. светът произведе 16 ZB данни (това е zettabytes – всеки е еквивалентен на 1 милиард терабайта). Въпреки това, само 1% от тази информация е била анализирана.

Стремейки се да децентрализират достъпа до тези данни и да дадат на собствениците на данни контрол върху своята информация, Брус Пон и Океанският протокол целят да разгърнат богатия потенциал на неизползваните данни и неговото въздействие върху изкуствения интелект. Собствениците на данни поддържат контрол над своята информация и определят условията, при които другите могат да плащат и да имат достъп до данните.

„Основното предложение е способността да се купуват и продават данни безопасно“, заяви Брус. „С две думи, Ocean Protocol позволява на алгоритмите и моделите да стигнат до данните, да се обучат и след това да напуснат, без да излагат данните или да вземат копие. Това дава комфорт на собствениците на данни да споделят своите данни. “

Създаване на глобална икономика на данни с справедливи цени и интелигентни договори

Когато индустрията на данни се върти около транзакции, включващи информацията на хиляди хора наведнъж, информацията за един човек обикновено не носи достатъчно стойност, за да поддържа транзакции в този мащаб.

„Преди това, ако се търгуваха данни, трябваше да има достатъчно висока стойност, за да си струва да сключи двустранна сделка“, каза Брус. „Повечето данни не са имали висока цена, така че пазарите не могат да се развиват.“

Но, използвайки силата на blockchain технологията и интелигентните договори за дигитализиране на транзакционните процеси, Ocean Protocol може по-безпроблемно да свързва собствениците на данни с изследователите и разработчиците, работещи по проекти за изкуствен интелект, гладни за данни.

„Вече е възможна цялостна екосистема около икономиката на данни, тъй като технологията на блокчейн намалява разходите за триангулация, трансфер и доверие, като същевременно увеличава мащабируемостта на координацията в цялата планета“, заяви Брус.

Интелигентните договори или компютърните протоколи, които улесняват и прилагат стандартите и условията на договора, допълнително поддържат доверието на потребителите, като позволяват транзакции да се случват сигурно и без трети страни.

„Интелигентните договори позволяват на собствениците на данни да програмират условията за достъп, които след това се изпълняват с перфектна точност“, казва Брус. „Това дава на собствениците и купувачите на данни прозрачност, сигурност и гаранции за плащане и използване. Сега с Ocean Protocol можете да започнете да създавате пазари за данни, където стойността на данните може да бъде много по-ниска, защото процесът е дигитализиран и управляван от интелигентни договори. Това означава, че икономиката на данни може да започне да се формира на глобална основа, където данните се отключват и сравнително ценообразуват. “

Успешното развитие на пътната карта завършва с бета старт

За разлика от повечето актуални пазари на данни, Ocean Protocol позволява на собствениците на данни да поддържат контрола върху своята информация – няма централно хранилище, до което да могат да бъдат достъпни погрешно, неправилно използвани или експлоатирани.

Именно това направи сдвояването на децентрализирана система и blockchain плащанията толкова привлекателни за Брус, който също създаде BigchainDB, който съчетава предимствата на разпределените бази данни и традиционните блокчейн.

„От нашия опит с blockchain, AI и данни, ние почувствахме, че има много стойност в неизползваните данни“, каза той. „Това е така, защото хората се страхуват да не загубят контрол и да не получат заплащане. Blockchain помага да се реши това, като дава инструментите на хората да притежават и контролират своите данни. “

За да превърнат океанския протокол в реалност, основателите и членовете на екипа с 30 плюс създадоха 18-месечна пътна карта за развитие. От ноември 2017 г. Ocean Protocol привлича милиони долари инвестиции чрез разпространение на семена на маркери и създаване на рамката на пазара.

Изображение на Брус Пон с банер на Ocean Protocol

С Ocean Protocol, Брус Пон цели да децентрализира пазарите на данни и да отключи потенциала на неизползваните данни.

„Не следваме тенденциите“, каза Брус. „По-скоро се стремим да изградим инструменти и интеграции, които да повлияят на най-голям брой потребители. Нашите целеви потребители са разработчици, които могат да изграждат пазари и инструменти над Ocean, както и учени по данни, които искат достъп до данни. Преди да вземем решение кои интеграции и инструменти да изградим, ние определено работим със сътрудници и разработчици, за да дадем приоритет. “

Екипът на Ocean Protocol завърши бизнес и технически документи и насърчи общност с отворен код на участници и бизнес партньорства. Скоро Ocean Platform ще пусне първата версия на своята бета мрежа.

„Това е голям крайъгълен камък за проекта и екипа и е зелено знаме за учените и разработчиците на данни да започнат да изграждат и използват Ocean Protocol“, казва Брус. „Това е вълнуващ момент.“

Насърчаване на ангажираността между доставчици на данни, потребители и пазари

От своето създаване, Ocean Protocol остава проект с отворен код. Брус насърчава другите да се развиват на върха на протокола, за да създават пазари, да идентифицират грешки и да добавят нови функционалности.

„Това, което Ocean се различава от другите проекти, е, че това е обща платформа за споделяне на данни, която позволява взаимодействие на алгоритми, изчисления, съхранение и други услуги без централна координация или оркестрация“, каза той. „Това е уникално, тъй като означава, че разработчиците и учените за данни могат напълно да притежават и контролират своя код и данни на Ocean“.

Семейството от учени за данни на Ocean Protocol, професионалисти в областта на интелектуалната собственост, специалистите по blockchain и разработчиците редовно се събират на събития. Програмата за посланици на Океанския протокол се стреми да включи още повече страстни последователи на проекта. Посланиците ще имат пряко влияние върху разширяването на Ocean Protocol и могат да се насладят на ексклузивни уебинари и видео разговори с екипа на Ocean. По-опитните разработчици могат да участват в щедрости, за да печелят океански токени.

„Ние непрекъснато изтласкваме границите с нашите изследвания за кривите на свързване, регистрираните в токени регистри, токеновото инженерство и интелигентните договори, свързани с икономиката на данните“, казва Брус. „Тъй като ресурсите са цифрови, има смисъл да се контролира достъпа и да се гарантира изпълнението с помощта на интелигентни договори и цифрова валута. Това е унифициран подход за намаляване на търканията при намиране и купуване на данни, като същевременно дава на участниците сигурност и безопасност. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map