Лесният начин за изграждане на страхотна общност – Плюшени форуми осигурява излъскана, многофункционална платформа за онлайн дискусия

TL; DR: Тъй като дългогодишните страстни потребители на общностните табла за съобщения, екипът зад Plush Forums се стреми да подсили наследената комуникационна платформа с чиста и цялостна услуга. Компанията дава приоритет на потребителското изживяване, силния дизайн, поддръжка и достъпна цена, когато изработва своя печеливш софтуер за форуми, като дава възможност на всички, от физически лица и малки предприятия до големи корпорации, да се ангажират по-добре с аудиторията си. Основателят Адриан Флиткрофт говори с нас за решението си да се откаже от страхотни прищявки в полза на предоставянето на стабилна, стабилна и сигурна работа на форума, на която клиентите могат да се наслаждават цял ​​живот.


Започвайки с най-ранните уебсайтове на бюлетините в края на 90-те, Адриан Флиткрофт е страстен потребител на форумите на общността – особено що се отнася до футбола, компютърните игри и покера..

Като ръководител на проекти и продуктов мениджър в PokerStars, най-голямата световна компания за онлайн игри, Адриан ръководи няколко онлайн инициативи с цифровите платформи на компанията. Дори популярността на социалните медийни мрежи и мобилните приложения нараства, той все още счита онлайн форумите за най-добрата среда за онлайн дискусии.

„С години създадох много страхотни приятели на тези платформи“, каза той. „Те са чудесен начин да организирате дългоформатно съдържание и да го поддържате видим във времето.“

С нарастването на предприемаческите му амбиции Адриан бързо установи, че отчаяно е необходима модерна, преоткрита форумна услуга. До 2012 г. форумите значително се развиха от дизайна на базата на HTML таблици от две десетилетия по-рано – но все още имаха достатъчно място за растеж. И така, Адриан и малка група приятели започнаха да разработват и тестват.

Резултатът, Plush Forums, дебютира пред обществеността две години по-късно. С изчистен, излъскан дизайн и пълен набор от готови функции, компанията дава възможност на организациите бързо да стартират онлайн общност, в комплект с интегриран блог, частни съобщения, директория, събития, платени абонаменти и потребителски потребителски профили – всички без всяка необходима техническа експертиза или плъгини.

„Ние бяхме част от вълна от компании, които искат да внесат модерно потребителско изживяване в концепция, която стана малко старомодна и не беше в полза на по-младите интернет потребители“, каза Адриан. “Това е много пренаселен пазар, така че беше жизненоважно да се разграничим, като предложим нещо ново.”

Модернизиране на опита на форума и компресиране на времето за стартиране

На преден план в съзнанието на Адриан беше създаването на съвременен форум форум, който включваше най-добрите елементи на дизайн, потребителско изживяване, обслужване и стойност, което дава възможност на клиентите и читателите да намерят нюансиран опит и дебати. Ключово за постигането на тази визия беше осигуряването на всеобхватно решение, което оптимизира инсталацията и конфигурацията.

“Дори и до ден днешен форумните платформи могат да бъдат кокетна юргана”, каза Адриан. „За да стигнете до състояние за стартиране, трябва да сплотите множество плъгини, теми и ощипвания, създадени от различни разработчици. Това е труден и отнемащ много време процес, който често дава бъркотии или нестабилни резултати. Аз лично обичам етоса на уебсайта „Направи си сам“, но признавам, че не е за всеки. “

Изображение на Адриан Флиткрофт с композитен екран от снимки на Plush Forums

От самото начало Адриан Флиткрофт създаде плюшени форуми, за да се съсредоточи върху изчистения дизайн и лесната навигация за потребителите.

Ограниченията могат да смутят опитни администратори на форуми, които са свикнали да имат контрол на финото зърно, но Адриан каза, че плюшените форуми обикновено получават повече приемане в общността на своите клиенти.

„Нашият клиент обикновено е нетехнически мениджър в малка до средна организация, който просто иска нещо, което изглежда и работи страхотно, оставяйки ги да се съсредоточат върху създаването на съдържание и изграждането на общност“, каза Адриан.

Клиентите могат да започнат с Plush Forums с 14-дневна безплатна пробна версия или хостван план за софтуер за обслужване, започващ от $ 49 на месец. Въпреки че достъпността на платформата е основно предимство, Адриан оцени още повече времето за пускане на продукта. Вместо да отделят вътрешни ресурси за изграждане на вътрешен продукт или заделяне на 1000 или повече долара на месец за висококачествен доставчик на SaaS, компаниите могат да започнат работа на Plush Forums в рамките на един час.

„Преди да го знаете, вашият проект за общност вече е истинско нещо, а не само идея“, каза той. „Ако можете да компресирате време, можете да направите неща, които иначе не биха направили.“

Ядрото на плюшените форуми: опит на клиента и принципи на дизайн

Като цялостно решение „включени батерии“, както каза Адриан, Plush Forums предоставя пълно изживяване веднага. Призна се, че той каза, че компанията трябва да пожертва някои натрапчиви функции и опции за персонализиране, за да постигне това, но решението силно отговаря на целевите аудитории на компанията и отзивите на клиентите, които получава..

„Може да не разполагаме с толкова много функции и възможностите ни може да не са най-сложните, но всичко, което предлагаме, е просто, без грешки, лесен за използване и съвместим в целия потребителски интерфейс“, каза той. „Изглежда хората наистина оценяват това ниво на полски и професионализъм, включително изненадващ брой високотехнически потребители. В крайна сметка това помага на администраторите на форуми да привличат и задържат крайните потребители. “

Снимка на интерфейса на Plush Forums

Plush Forums предоставя изчерпателен набор от функции в безпроблемен и чист потребителски интерфейс.

С дизайн, фокусиран върху използваемостта и естествената навигация, Plush Forums дава приоритет на надеждността и стабилността. Въпреки че потребителите не могат да променят функционалността на интерфейса или задния ред, те могат да добавят персонализирани лога, цветни палитри и фонове, както и да променят опции за активиране, деактивиране и промяна на функции.

Всяка страница е създадена да свързва директно потребителите с информацията, която те търсят, като дава възможност на плюшените клиенти и членовете на тяхната общност да изпитват безпроблемна интеграция с инструментите на платформата за блог, лични съобщения и събития.

„Нашият клиентски опит и принципите на дизайна са част от всичко, което правим“, каза Адриан. „Те са абсолютно в основата на плюшените етоси и нашата диференциация на пазара. Но има нещо друго, което стои в основата на всичко, което правим, и това е да помагаме на хората да създават форуми, които иначе не биха съществували. “

Решенията „до ключ“ се обръщат към организации от всички размери

В предишния живот на Адриан в корпоративния свят той каза, че се е насочил към примамките на няколко т. Нар. Платформи „до ключ“ – често с по-малко от положителните резултати.

„Знам, че тези твърдения рядко звучат истина, за да го кажа учтиво“, каза той. „По-малко учтиво, те често завършват глупости. Направих моя справедлив дял от лоши покупки и бях изгорен, с лоша надеждност или нарастващи разходи. “

Колекция от скрийншоти, показващи персонализиране на цветовете на Plush Forums

Клиентите на плюшените форуми могат да създават общности, които дават ехо на тяхната марка и насърчават комуникацията.

В резултат на това Адриан и екипът на Plush Forums прилагат този опит в реалния свят за мащабируемия продукт на компанията и различната потребителска база. От една страна са хобистите или разработчиците, които организират форуми като страничен проект, докато корпоративните организации често плащат на консултантските фирми големи суми пари, за да наблюдават огромната им екосистема на борда за съобщения. Като продукт на SaaS, Plush представлява достъпна и проста опция за тези с ограничен опит и средства, като същевременно осигурява първокласно потребителско изживяване и изчисляване на огнева мощ, големи организации изискват и очакват.

Поради тези сегменти на клиентите и предишния си опит, Адриан знаеше, че плюшените форуми трябва да изпълняват всяко обещание. С дългогодишен опит, разработка и тестване, поставени във всеки компонент, Plush Forums поддържа общностите да работят бързо, безопасно и сигурно.

„Не мога да ви кажа колко съм ангажиран с това“, каза той. „Това е практически мания. Но нашите клиенти никога не трябва да се притесняват от архивиране, корекции на грешки, надстройки на софтуера, най-новите пластове за уязвимост на сигурността, поддръжка на операционната система или сривове на сървъра. Притесняваме се за всичко, за да не им се налага основно. “

Балансиране на пътната карта на плюшените форуми с обратна връзка на потребителите

Имайки предвид лазерния фокус на компанията върху дизайна и последователността на опита, Адриан каза, че екипът на Plush Forums е склонен да контролира собствената си продуктова пътна карта, избирайки да остане с визията си на съвременен софтуер за форум, без да става жертва на всички най-нови тенденции.

„Промяната заради промяната е проблем, който имам с редица SaaS продукти и определено искам да избегна това в Plush“, каза той. „Докато свикнете с един Gmail интерфейс, Google обикновено е готов да го промени отново. Защо, не съм сигурен. Подобри ли се наистина потребителското изживяване през последните 10 години? “

Въпреки това, тясната връзка на компанията с нейните клиенти означава, че отзивите на потребителите могат значително да повлияят на развитието и подобряването на Plush Forums. Компанията дори ще назове и благодари на клиент, който вдъхнови или повлия на конкретна актуализация.

„Имаме голям късмет, че имаме много внимателна група клиенти, които ни помагат да разгърнем нови функции, за да отговорим на техните нужди и да отстраним тези трудно реплициращи се грешки“, каза Адриан. „Ние доставихме огромен брой постепенни подобрения и актуализации на функциите през първата половина на 2018 г. и всеки един от тях включваше отзиви на клиентите на някакво ниво.“

Според Адриан, втората половина на 2018 г. е прекарана за подобряване на архитектурата на платформата; екипът се редува между фазите на внедряване, насочени към потребителя, видими промени и време, прекарано за функции, които не са. Например наскоро компанията пусна механизъм за откриване на спам, управляван от метаданни, който работи успоредно със задържан от съдържанието спам боец ​​Akismet, който Адриан нарече „една от неразкритите героини характеристики на Plush, с които най-много се гордеем“.

„Потребителите не могат да го видят, но това наистина помага на хората да изграждат страхотни общности“, каза той.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me