Лаборатория Касперски – 20-годишна история за защита на бизнеса и потребителите чрез комплексни решения за сигурност и образование за повишаване на осведомеността

TL; DR: В непрекъснато променящия се пейзаж на онлайн заплахите, наложително компаниите за интернет сигурност се развиват заедно с атаките, насочени към потребителите и бизнеса. От две десетилетия това е „Северна звезда“ на „Лаборатория Касперски“, а 2017 г. бележи 20-тата година на компанията да направи мрежата по-безопасно място за всички. Двустранният подход на водещия доставчик на сигурност предлага уникална комбинация от мощни решения за защита, доставяни до мрежа от 400 милиона потребители и разузнаваща дълбока заплаха за предотвратяване и смекчаване на нападения. Касперски предлага сигурност за бизнеса и физическите лица в световен мащаб, а технологиите, които се отглеждат в домашни условия, дават спокойствие на партньорите, като знаят, че онлайн средата им е защитена.


Основан през 1946 г., Аксел Спрингер е прераснал в един от най-големите медии в Европа. Днес компанията се гордее с офиси в повече от 40 страни и повече от 37 000 служители. Axel Springer е голям и такава е ИТ инфраструктурата му.

С толкова много данни, доставяни на клиенти на множество места, Axel Springer установи, че наследената технология за сигурност, която използва, вече не е в състояние да защитава своята клиентска и патентована информация от развиващите се заплахи на съвременния онлайн пейзаж. Затова компанията се обърна към лабораторията на Касперски за решение.

„Когато започнахме да търсим алтернатива, нашите основни притеснения бяха удобството на потребителите за нашите крайни потребители и ефективността и процентите на успех за откриване и премахване на вируси“, казва Харалд Монихарт, ръководител на екипа на DevOps на клиента в Axel Springer SE.

И Аксел Спрингер намери това в Центъра за сигурност на Касперски. Само за шест седмици компанията разкри решението на 4500 служители, без да прекъсва работните процеси. Резултатът беше подобрен достъп до текущите бази данни, по-малко прекъсвания на производителността и по-голяма обща сигурност.

Това не беше само от технологията, от която се възползва Аксел Спрингер. Екипът на Касперски работи с ИТ отдела на компанията и крайните потребители във всяка стъпка, за да ги обучи как да прилагат решението, така и най-добрите практики за откриване и смекчаване на заплахи.

Колаж от главната снимка на Майкъл Канаван и 20-годишното лого на Касперски

Майкъл Канаван, SVP на B2B продажбите, ни каза как компанията защитава онлайн средата.

„Нашите решения са двойни“, каза Майкъл Канаван, SVP на B2B продажбите на Касперски. „Едната е образователната страна, която наистина помага за предотвратяване на социалното инженерство и разпознаване на атаки, които може да поразят организациите, а другата е от техническа страна с мрежата за сигурност на Kaspersky (KSN), което наистина ни дава тази автоматизирана, бърза способност за реагиране, за да защитим нашите клиенти. По-добре.”

2017 г. отбелязва 20-годишнината на Касперски и компанията не показва никакви признаци за забавяне на усилията си да защити предприятията на ниво бизнес, SMBs и потребителите от днешните онлайн опасности. Чрез многопластови решения за сигурност, свързани с мрежа от повече от 400 милиона потребители и програми за обучение, обучаващи организации как да пазят средата си в безопасност, Kaspersky продължава да осигурява спокойствие за своите партньори по целия свят.

Честване на 20-годишна мисия за защита на това, което хората ценят най-много

Майкъл ни каза, че има голямо вълнение около 20-ата годишнина на Касперски през 2017 г. Природата на индустрията за сигурност в интернет, като ежедневно се развиват нови заплахи, затруднява някои компании да поддържат темпото. Според Майкъл, впечатляващият опит и дълголетие на Касперски произтича от това да се спазват културата на иновациите и придържането към тяхната мисия.

„Много от това, което ме вдъхнови да се присъединя към екипа на„ Лаборатория Касперски “, беше мисията, която върви чак до върха с Евгений Касперски“, каза Майкъл. „Нашата цел е да спасим света чрез ангажимент да направим онлайн пространството по-безопасно и да защитим най-важното за хората – независимо дали това са данни на компютър, снимки на децата им или операциите на техния бизнес.“

В момента Kaspersky оперира с 3000 служители, работещи в 37 офиса в 32 страни. Това е голяма организация с глобален фокус. Част от основната цел на компанията е да действа и иновации с бързина и пъргавина и точно това е нейният размер позволява на Касперски да прави.

„Ние наистина се гордеем с това, че сме иновативни и разработваме най-добрите възможни решения навън. Едно от нещата, които ще намерите от техническа страна, е, че не искаме да се сдобием с редица решения. Искаме да разгледаме всеки проблем, свързан със сигурността, който възниква за нашите клиенти и да определим най-добрата методология в бранша за справяне с него. “

Решения за сигурност, обвързани с екосистема от повече от 400 милиона потребители

Адаптиране – това е тема, отеквана в цялата индустрия за сигурност на уебсайта с основателна причина. Заплахите са в постоянно състояние на поток и компании, като Касперски, са натоварени с нулиране на тези опасности и разработване на ефективни реакции за тяхното намаляване..

Една от най-новите опасности, които трябва да възникнат, са напредналите постоянни заплахи (APTs), при които мрежата е нарушена от лица със злонамерено намерение да откраднат данни.

„За целта трябваше да се развием от типично решение за сигурност в крайната точка“, каза Майкъл. „Току-що стартирахме втора итерация на платформата за насочена атака на Kaspersky или KATA.“

Майкъл ни каза, че KATA е решение на ниво предприятие, създадено да открива тези напреднали заплахи на мрежовия слой. Платформата позволява на потребителите да разберат и съпоставят информацията от цялата телеметрия в рамките на една организация, за да определят нивата на заплаха.

„Това се отразява добре на второто парче“, каза той. „От гледна точка на технологията, ние трябва да сме сигурни, че можем да се справим с колкото се може повече от тези заплахи и от крайната точка.“

Ransomware и APTs са се превърнали в централните уязвими организации, от които организациите трябва да бъдат защитени, а прогнозният и реактивен подход на Касперски действа като магически куршум. Прогнозният аспект разглежда какви заплахи понастоящем обитават онлайн пространството, анализира ги и прави прогнози за това, в което те могат да се развият. Майкъл ни каза, ако тези прогнози са малко на линия, Касперски пита как най-добре да реагира на заплахите за защита на околната среда.

„Правим това по няколко различни начина“, каза той. „Едно, на критично ниво, ние разглеждаме събитията в дълбочина със слоеви подходи за сигурност в организациите. Сигурността на KATA и крайната точка е добър пример за това. “

Друг пример, каза Майкъл, идва с Endpoint Security for Business на Kapersky, където на дадена система работят множество слоеве за защита, за да я защитят..

„Независимо от метода на атака или вектора, в който се влиза“, отбеляза той, „ние защитаваме основните данни в тази крайна точка, за да гарантираме, че ако се опитат няколко метода, ще ги блокираме.“

Всички продукти на Kaspersky са свързани в мрежата за сигурност на Kaspersky, която е огромна екосистема от 400 милиона души и 270 000 компании, използващи нейните продукти. Това позволява на Касперски бързо да идентифицира нови заплахи в екосистемата и да действа бързо, за да ги премахне.

Евангелисти, разпространяващи новините за намаляване на онлайн заплахите

Тъй като толкова много хора използват решенията на Касперски, се опростява разпространението на информация към клиентската му база за начините, по които се развиват заплахите и влизането им в мрежи, както и как да се блокират. Това е една от причините инициативата за обучение на Касперски за повишаване на опасността да е толкова ефективна в обучението на ИТ професионалисти и крайни потребители за опасностите, с които се сблъскват и как да ги предотвратят.

„Имаме решение за осъзнаване на сигурността в мрежата, което е насочено не само към ИТ специалистите, но и към крайните потребители в организациите“, каза Майкъл. „Тя се фокусира върху това да гарантирате, че редовни ежедневни потребители и вашите ИТ служители са запознати с най-новите заплахи за сигурността и как да ги разпознаете, когато навлизат в околната среда.“

Графика на града с текстово наслагване, в която се посочва, че 80% от CISO искат по-добра осведоменост за сигурността в своите организации

Програмата за осведомяване на заплахите на Касперски осигурява цялостно обучение за сигурност за ИТ специалисти и крайни потребители.

Майкъл ни каза, че атаката вектор с най-висок процент на успех идва под формата на социално инженерство. Служителите във фирмата понякога са подмамени да предоставят на нападателите достъп до данни чрез заявки за парола по имейл или чрез подправена връзка LinkedIn.

„Такива неща са много често срещани и е необходимо само малко образование“, каза Майкъл. „Точно там се вписва обучението за повишаване на сигурността. Това е обучение на информационните и потребителските бази в организациите.“

Според Майкъл извеждането на информацията е един от най-критичните начини за предотвратяване на атаки и целта на Касперски е автоматично да предоставя актуализирана информация за променящия се пейзаж на заплахите на своите партньори.

Домашна технология, осигуряваща спокойствие на партньорите

Като старши вицепрезидент по продажбите на B2B в Северна Америка, Майкъл служи като евангелист по сигурността на решенията на Касперски. Както и останалите от екипа на Касперски, Майкъл се ангажира да създава трайни взаимоотношения с партньорите и да им предоставя както решения от най-високо ниво на сигурност, така и текущо обучение и подкрепа.

„Искам да се уверя, че не взаимодействаме само с нашите клиенти“, каза той. „Вместо това ние искаме да създадем отношения с тях като партньори. Доброто взаимно съгласие е в крайна сметка партньорите да имат спокойствие, защото знаят, че ние имаме гръб. “

Поради този подход компании, като Axel Springer, намериха Касперски за толкова ефективен. Мисията на Касперски да опазва околната среда чрез непрекъснати иновации и поддържане на ухото на основата на работата.

„В днешния променящ се климат на заплаха са необходими многостранни подходи“, каза Майкъл. „Реагирането на APT и ransomware изисква навременна информация и усъвършенствана технология за отглеждане в домашни условия, адаптирана към променящия се пейзаж, и ние отговаряме на това чрез иновации и фокус върху образованието.“

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me