KeePass: Защо безплатният мениджър на пароли с отворен код е най-добрият ни избор за защита на вашата информация за вход

TL; DR: С толкова много места, които изискват потребителски имена и пароли – банкови сметки, имейл, социални медии, онлайн пазаруване – ние знаем, че е важно паролите да са разнообразни и трудно да се напукат. В същото време обаче сложна парола е лесно да се забрави. KeePass помага да се защитят профилите чрез безплатен и отворен код мениджър на пароли, печелейки нашата разработчика Choice Award ™. Водещият разработчик Доминик Райхл ни разказа за специфичните предимства на лекия си мениджър на пароли и как платформата продължава да подобрява функциите си, за да бъде по-сигурна, производителна и преносима.


Тъй като честотата и тежестта на нарушенията на данните и компрометираните акаунти продължават да нарастват, приблизително 40% от хората трябва да се справят с хакнати акаунти, откраднати пароли или компрометирана лична информация.

Решението, разбира се, е да се създадат пароли, които са по-трудни за хакване. В идеалния случай това означава създаване на различни пароли за всеки акаунт – но колкото повече идентификационни данни трябва да използвате, толкова по-трудно ще ги запомните. Средният човек трябва да се справи с 27 защитени с парола акаунти, а 37% от анкетираните казват, че забравят парола поне веднъж седмично.

Мениджърите на пароли са ефективен начин за справяне с този проблем. Доминик Райхл първо създаде KeePass, безплатен и отворен код мениджър на пароли, за да запълни някои пропуски, които видя в съществуващия софтуер.

„Още през 2003 г. нямаше мениджър на пароли, който да ми хареса“, каза той. „Някои от тях не бяха с отворен код, което според мен е необходимо за такъв критичен за сигурността софтуер. Някои от тях нямаха всички функции, които исках. Някои използваха интеграционни подходи, които не ми харесваха. И така, започнах да разработвам KeePass. “

С многопотребителски възможности и широкообхватна поддръжка за браузъри и операционни системи, KeePass е софтуер, съобразен с бизнеса и подходящ за семейството, достоен за избор на нашите разработчици ™. Поддържането на сигурни и нечупливи пароли става много по-малко болезнено, когато KeePass прави мисленето вместо вас.

Как мениджърите на пароли пазят данни при заключване

Препоръките за силна парола – например използването на комбинация от големи букви, малки букви, цифри и символи – ги правят по-трудни за отгатване. Най-сигурните пароли, обаче, могат да ви досадят. Нещо повече, ръчното въвеждане на пароли все още ви оставя уязвими към фишинг измами, злонамерен софтуер и атаки от човек в средата.

И така, как мениджърът на пароли като KeePass дерайлира усилията на хакерите и защитава потребителите? Данните за вход, съхранявани в KeePass, са защитени под много слоеве за криптиране. Дори ако някой успешно компрометира инфраструктурата на KeePass, нападателите все още няма да имат достъп до защитените данни.

Екранни снимки и лого на KeePass

KeePass опростява управлението на паролата с безплатния си софтуер с отворен код.

В допълнение към базите данни, криптирани с алгоритмите AES-256 и Twofish, KeePass предлага двуфакторно удостоверяване за още по-непреодолима сигурност.

KeePass се предлага за Windows, macOS и Linux системи в две версии: 1.x и 2.x. Оригиналната версия на KeePass все още е достъпна за разработчици и хора, които не се нуждаят от най-новите звънци и свирки. Версия 2.x дава възможност за повече функции, включително вътрешен преглед на файлове и редактор на файлове, оптимизация за по-добра достъпност и възможност за импортиране на повече от 35 файлови формата за качване на пароли.

„С течение на годините, тъй като KeePass става все по-популярен, се оказа, че архитектурата на KeePass 1.x не е достатъчно гъвкава, за да реализира разумно много от функциите, които потребителите желаят“, каза Доминик. „KeePass 2.x е цялостно пренаписване, с много по-добра архитектура и подобрена сигурност, интеграции, преносимост и производителност.“

Защо софтуерът с отворен код прави за най-добра сигурност на данните

Много хора естествено се привличат към KeePass просто защото е безплатен, но това не е единствената причина да го изберете за свой мениджър на парола. Програмата с отворен код на програмата предлага много предимства пред затворени, собствени системи.

„За критичен за сигурността софтуер като мениджър на пароли, според мен, разработката с отворен код е изискване“, каза Доминик.

С инструменти за защита с отворен код всеки може да погледне изходния код, за да се увери, че работи правилно. Този защитен процес създава допълнителен защитен буфер – потребителите могат да намерят грешки или пропуски в кода и бързо да разрешат проблема.

„Всеки трябва да може да провери дали криптирането е приложено правилно, как се обработва чувствителна информация и т.н.“, каза Доминик.

В допълнение към допълнителната защита и спокойствие, софтуерът с отворен код позволява разширения и плъгини, допринасяни от общността, които могат значително да подобрят начина, по който потребителите на KeePass работят в системата. Независимите разработчици могат да изграждат и пускат нови функции, като тези, които поддържат автоматизация и интеграция с други програми.

Текущият списък с плъгини и разширения включва десетки опции за силно специфични функции, всяка от които е достъпна за лесно изтегляне и изброена със съвместимост и информация за автора.

Функции, които правят съхранението на парола по-удобно за използване

С опростен потребителски интерфейс, Dominik изгради KeePass, за да бъде лесен и лесен за използване. Функции, които оптимизират създаването и използването на парола, позволяват на потребителите безпроблемно да взаимодействат с KeePass, за да влязат навсякъде и да управляват свода на паролата си.

Снимки на екрана за създаване на парола KeePass

KeePass помага на потребителите да насърчават онлайн сигурността, като автоматично генерират персонализируеми пароли.

За начало KeePass е преносим и може да се използва онлайн или офлайн. Генераторът на пароли създава трудно пробивен код за всеки от вашите акаунти, а функцията за синхронизиране на програмата позволява на потребителите да обединяват различни копия на файл с база данни за пароли, без да ги компрометират..

Докато използвате KeePass във фонов режим, системата автоматично ще попълва паролите, когато трябва да влезете някъде. Паролите в трезора на KeePass могат да бъдат организирани в групи, за да се опрости управлението на идентификационните данни на акаунта. Разделянето на групи на подгрупи позволява още повече подробности.

Преминаване към подобрена синхронизация на файлове и автоматизирани процеси

Броят на онлайн паролите, от които се нуждае обикновеният човек в наши дни, продължава да нараства, тъй като хората разчитат повече на уеб базирани информационни системи, за да водят голяма част от личния си живот. KeePass предоставя изчерпателен и интуитивен лек за запазване на акаунтите в сигурно състояние и създаване на пароли за защита от хакерство, без да се налага да ги запомняте всички.

Според Доминик, следващата версия на KeePass ще въведе няколко функции за интерфейс и задния ред, като използването на Transactional NTFS (TxF) за писане на бази данни и конфигурационни файлове в Windows. Версия 2.39, издадена през май 2018 г., ще има нови команди, които улесняват намирането на конкретни записи и данни за акаунта. Автоматичното спестяване също ще бъде подобрено.

„Това подобрява съвместимостта с други програми, които гледат тези файлове, като услуги за синхронизиране на файлове“, каза Доминик.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map