Кампус за стартиращи фирми: Коворкинг, иновации, обучение и инвестиционни пространства на HubBOG помагат на техническите предприемачи в Латинска Америка процъфтяват

TL; DR: HubBOG, латиноамерикански кампус, създаден за стартиращи фирми в региона, насърчава предприемачеството, базирано на технологии, като предлага академични, мрежови, ускоряващи и инвестиционни възможности под един покрив. Създадена през 2010 г., организацията се стреми да създаде среда за сътрудничество, благоприятна за иновации и икономически растеж. С високата цел да ускори 2000 стартиращи компании през следващото десетилетие, HubBOG е готов да обслужва разширена група предприемачи в Латинска Америка.


Често разглеждаме Латинска Америка през обектива на нейната богата култура, исторически традиции и разнообразни пейзажи.

Фактът, че регионът е огнище на предприемаческата дейност, се съобщава по-рядко. Все пак латиноамериканските стартиращи компании са събрали 1,6 милиарда долара в щатски долари само през 2019 г..

Освен това огромното мнозинство (89%) младежи от Латинска Америка на възраст между 18 и 25 години, анкетирани в доклада за ускоряване на пътищата на Фондация Citi за 2015 г., заявиха, че имат интерес да работят за себе си или да стартират собствен бизнес.

Латинска Америка изпревари всички други бъдещи предприемачи в регионите, изследвани в проучването, включително Азия-Тихия океан и Европа (79%), Африка и Близкия изток (74%), и САЩ и Канада (64%).

Лого на HubBOG

HubBOG помага на стартиращите фирми да валидират своите идеи и да привличат инвеститори, като същевременно правят иновации.

Хората от базирания в Колумбия HubBOG знаят това и работят за насърчаване на технологично предприемачество в региона чрез първия кампус за стартиращи компании в Латинска Америка. Организацията, основана през 2010 г., насърчава среда за сътрудничество, която благоприятства за иновации и икономически растеж.

„Ние наставляваме предприемачи в Латинска Америка и предоставяме всичко – от програми за ускоряване и възможности за инвестиции до образователни сесии и коворкинг пространства“, каза Рене Рохас, изпълнителен директор и основател на HubBOG.

От създаването си екипът помага на стотици ускорени начинания да превърнат идеите в печалба. С напредването на следващото десетилетие HubBOG възнамерява да предостави тези услуги на разширена група предприемачи с високата цел да ускори 2000 стартиращи компании до 2030 г..

От BogoTech до HubBOG: Вдъхновяващи латиноамерикански технологии предприемачи

Корените на HubBOG се отнасят към 2008 г., когато лидерите в Богота, Колумбия, базирани в компанията, лансираха латиноамериканска общност за технологични стартирания, известна като BogoTech.

„BogoTech беше пионерът на технологичните срещи в Латинска Америка за начинаещи предприемачи“, каза Рене. „Целта беше да вдъхновим общностите да стартират нови компании и да реализират потенциала за работа в стартъпи.“

Днес срещите се провеждат на всеки два месеца, където предприемачи, разработчици, дизайнери, инвеститори и други се събират, за да обсъдят и покажат нови начинания в индустрията. На миналите събития присъстваха оратори от успешни стартъпи на латиноамериканските технологии, включително Rappi, услуга за доставка по поръчка със седалище в Богота и MercadoLibre, онлайн пазар, базиран в Буенос Айрес.

Четене на изображения: Предприемачество и иновации: превърнете вашите иновативни идеи в реалност

Компанията предлага всичко – от практически курсове и коворкинг пространства до инвестиционни решения.

През 2010 г. HubBOG се роди извън BogoTech с цел по-доброто свързване на предприемачи и инвеститори чрез събития в мрежа.

Това беше само началото. Две години по-късно компанията също така въведе коворкинг пространство за хора, които се интересуват от иновации и дигитално развитие, което Рене каза, че е едно от първите в Колумбия. В същото време HubBOG започна да предлага курсове, предназначени да научат предприемачите как да увеличат продажбите.

„По принцип се опитахме да създадем пространство за услуги за коворкинг и академии, които да се използват от общност от предприемачи, базирани на технологии като мобилни и уеб приложения“, каза Рене.

През 2011 г. компанията започна менторска програма с участието на основатели на успешни технологични компании и също така стартира Club De Ángeles Inversionistas, частна организация за ангелски инвеститори. Преди да го разберат, Рене каза, че HubBOG е станал ускорител.

Към днешна дата клубът е помогнал на повече от 140 стартиращи компании на латиноамериканския пазар, включително Tappsi, TransmiSITP, LasPartes.com, LentesPlus и Undertrail, за да намерят успех.

Насърчаване на общност на отворени иновации

Рене ни каза, че HubBOG следва уникален модел по това, че работи и с организации на ниво предприятие по открити иновационни инициативи. „Тези програми обединяват големи компании със стартиращи компании, за да предоставят иновациите, необходими за решаване на това, което наричаме микро проблеми“, каза той.

Иновациите обикновено са узрели при стартиране, което е полезно за големите корпорации, които са загубили гъвкавостта и гъвкавостта да реагират на скоростта на пазарните промени.

„По това време разбрахме, че тези по-големи компании имат ясни и дефинирани процеси, но им е толкова трудно, когато става въпрос за създаване на нови решения“, каза Рене. „Трябваше да предложим иновационни програми, където стартъпите могат да помогнат на предприятията да намерят начини да създават нови продукти и услуги.“

Четене на изображения: Коворкинг; Талант, работа в екип и работа в мрежа на едно място

Работните пространства за съвместна работа на компанията са проектирани да стимулират иновациите.

Чрез програмата на HubBOG предприятията могат да се възползват от специализираните знания на предприемачите за решаване на проблемите им по практически начин, като същевременно спестяват пари за вътрешни изследвания, разработка, тестване и внедряване на нови технологии. Рене каза, че програмата също така увеличава производителността и помага на компаниите да постигнат по-смислени бизнес цели.

„За Barclays е пет пъти по-евтино и три пъти по-бързо да работи с технологични компании, за да намери решения на проблемите си – било то киберсигурност, клиентски опит или проблеми с големи данни – отколкото да се опитва да намери самите решения“, казва Дерек Уайт, Главен дизайнер и дигитален директор в Barclays, в препоръка на сайта HubBOG.

Програми за ускоряване, адаптирани към екипи и компании

Рене каза, че програмата за ускоряване на HubBOG за латиноамерикански предприемачи и стартиращи компании не е решение за един размер. Вместо това, това е интензивно, персонализирано изживяване, предназначено да увеличи резултатите и продажбите.

Той предоставя широк спектър от социални придобивки, включително възможност за среща с предприемач за индивидуална менторска сесия и мрежови събития с доставчици и партньори. Участниците също получават членство в колеги, което им позволява да разширят мрежите си, заобикаляйки се с технологични компании.

„След като компаниите кандидатстват и плащат своите такси, ние създаваме персонализиран план, включващ най-добрите съветници и семинари за всеки екип“, каза Рене. „В края на програмата, ако отговарят на критериите, от които се нуждаем, ще инвестираме във фирмата.“

Според HubBOG само 20% от новите компании по целия свят преживяват първата си година. Но това не е така при завършилите HubBOG. Рене ни каза, че комбинираните оценки от 290 компании HubBOG са завършили равна на 270 милиона долара, като степента на оцеляване е 76%.

Това означава, че от 290 компании 220 днес все още работят. Без HubBOG е вероятно само 20% от тези 220 или 58 компании да продължат да работят.

През 2020 г. HubBOG обеща да завърши 100 стартирания от персонализираната си програма за ускорители, като има предвид оценката като краен фактор за успех.

В следващото десетилетие: Планове за ускоряване на 2K компании

Но това е само в краткосрочен план. През следващото десетилетие HubBOG цели да ускори 2000 компании, за да създаде възможности за инвеститорите по целия свят да допринесат за икономиката на Латинска Америка като цяло.

„За всички компании, които ускоряваме, минималният размер на пазара е този на Латинска Америка“, каза Рене. „Не създаваме компании за Колумбия. Ние не създаваме компании за градове. Ние създаваме компании за региона, за Латинска Америка. Достатъчно голяма за нас е Латинска Америка: 650 милиона жители. Търсим да създадем експоненциални възможности за инвестиции. “

За тази цел програмата за експоненциални иновации на HubBOG е създадена, за да помогне на малките и средни предприятия да увеличат растежа и да се разширят в цяла Латинска Америка. По-конкретно, програмата се стреми да помогне на компаниите да създават нови продукти и услуги, свързани с търсенето на пазара, да увеличи продажбите чрез цифрови стратегии и да намали разходите по веригата на доставки.

„Не търсим традиционните компании; за експоненциален растеж се нуждаете от технологии, блокчейн, големи данни – това са експоненциални технологии “, каза Рене. „Имате нужда и от експоненциално мислене, което е най-трудната част.“

HubBOG работи за свързване на латиноамерикански компании, които проявяват тези характеристики с ключови инвеститори, за да създадат огромни икономически възможности. „Това е фокусът ни за тази и следващите години“, каза Рене.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me