Kako GitLab pomaže programerima da pređu od ideje do proizvodnje: Iza platforme koja objedinjuje praćenje izdavanja, pregled koda i implementaciju

TL; DR: Obožavajući popis korisnika s sličnim uslugama Red Hat, Alibaba, Sony, Uber i StackExchange, GitLab pomaže više od 100.000 organizacija da brzo naprave, testiraju i implementiraju kod. Izvorno izgrađen kao projekt otvorenog koda, suosnivači su proširili GitLab na upravljanje spremištem, praćenje izdanja, pregled koda i alate za kontinuiranu integraciju i implementaciju. Timovi veliki i mali mogu surađivati ​​s GitLabom, sveobuhvatnom platformom koja obuhvaća cijeli razvojni ciklus. GitLab se može pohvaliti s više od 1400 suradnika u izdanju za open-source zajednicu i kontinuirano dodaje značajke za dva komercijalna proizvoda.


Kao programer PHP-a u Ukrajini, Dmitriy Zaporozhets želio je prijeći s Apache Subversion na sve popularniji sustav kontrole verzije gita. Postojeći proizvodi bili su, međutim, preskupi i nisu ih mogli pokretati u lokalnoj mreži.

Kao i svaki pravi inženjer, kod kuće je počeo graditi vlastito rješenje kao sporedni projekt. Međutim, dogodio se zaokret u klasičnoj priči o pronalasku tehnologija: Dmitriy nije imao tekuću vodu.

“Uzeo bi dvije kante, prošetao se do izvora, uzeo vodu i proveo noći radeći važnije stvari”, rekao je Job van der Voort, dugogodišnji zaposlenik.

Programeri širom svijeta sada znaju da Dmitrijev rad djeluje na GitLabu, sveobuhvatnoj platformi koja omogućuje timovima da kolaborativno pišu, testiraju i razmještaju kôd. Web-bazirana aplikacija integrira sve faze razvojnog ciklusa, uključujući alate za pregled koda, praćenje izdanja, feedove aktivnosti, wikije i kontinuiranu integraciju.

Korišćen poput SanDisk-a, Red Hat-a, NASA-e, Sony-a, VMware-a i Citrix-a, GitLab uravnotežuje potrebe malih organizacija otvorenog koda s dodatnim potrebama upravljanja i upravljanja velikim poduzećima..

“Vaše vrijeme za kupovinu softvera je kraće s GitLabom”, rekao je Job. “Ako vam je vrijeme kraće, moći ćete brže hvatati bube, stalno se postavljati u proizvodnju, dobivati ​​povratne informacije i, naravno, sve će koštati manje jer je vrijeme novac. Smatramo da je to temeljno – ako poboljšate vrijeme ciklusa razvijanja, sve ostalo će se poboljšati zajedno s njim. “

Izgradnja platforme otvorenog koda koja bi iskoristila Git

Dmitrij i Valerij Sizov su od prvog, prilično nepojmljivog zalaganja napravili GitLab programom otvorenog koda i svakog mjeseca 22. mjeseca objavljivali novu verziju. “Zaglavili smo to i danas to radimo”, rekao je Job, sada potpredsjednik tvrtke GitLab.

GitLab, o kojem su Dmitriy i Valery pisali u Rubyju, izvorno se koncentrirao na upravljanje spremištima gita. Dijeljen i distribuiran pod licencom MIT, GitLab je u prvoj godini sustava prikupio više od 300 priloga.

Slike ranih vođa GitLaba

Među ranim vođama GitLaba (slijeva udesno): Dmitriy Zaporozhets, Valery Sizov, Sid Sijbrandij i Job van der Voort

“Sve što radimo u GitLabu sve je otvoreno”, rekao je Job. „Iznimno nas vodi gledanje kako se kreće industrija, kako je možemo poboljšati i kako možemo pronaći koristi za sve.“

Jedan od ranih GitLabovih korisnika otvorenog koda, Sid Sijbrandij, želio je upotrijebiti sustav da bi stvorio softver Softver kao uslugu kako bi se natjecao s GitHubom. Stotine ljudi prijavilo se za beta verziju 2012. godine, a veće tvrtke počele su tražiti nove značajke.

Sid, koji je obavijestio Dmitrija o njegovim pretenzijama SaaS-a za GitLab, ponovno ga je kontaktirao nakon što je vidio tweet u kojem je izrazio Dmitrijevu želju za punim radnim vremenom na GitLabu..

“Sid mu je prišao i rekao mu:” Radite ovdje, i platit ću vam. Vi ćete biti suosnivač “, rekao je Job. “Ubrzo nakon što su se udružili, uveli smo GitLab Enterprise kako bi naši kupci dobili posebnu verziju s dodatnim značajkama.”

Kontinuirana integracija i pojednostavljenje cijelog razvojnog ciklusa

Posao je zaslužan za jedno od najranijih obilježja rasta i popularnosti GitLaba. Budući da je inženjer koji uvijek postaje snalažljiv, Dmitriy je izgradio kontinuiranu integraciju ili CI rješenje kako bi pomogao kompaniji da bude u tijeku s razvojem i ciklusima puštanja.

“Koristili smo ga tu i tamo, ne ulažući puno vremena, i jednog dana smo odlučili zašto ne učiniti alate za kontinuiranu integraciju dio GitLab proizvoda?” Rekao je Job. “To se pokazalo velikim. O izvornom GitLabu uvijek razmišljam kao o tome da je Dmitriy tvrdoglav i želi graditi svoje stvari. “

Snimak ekrana kontinuiranog integracijskog cjevovoda GitLab

Ugrađeni alati za kontinuiranu integraciju pomažu timovima da brzo naprave, testiraju i implementiraju kod

Kako je git stekao popularnost, razvojni timovi koristili su zasebne programe za hosting spremišta, praćenje problema i implementaciju promjena koda.

“Proveli biste puno vremena integrirajući sve te alate, a to nikada nije bilo savršeno ili jako dobro”, rekao je Job. „Drugdje u industriji vidjeli smo lakše postavljanje i mnogo brže inženjere. Nismo vidjeli isti trend u korištenim alatima. “

Predstavljanje CI prakse i alata s zajedničkim spremištima u GitLabu brzo je pokazalo nekoliko prednosti, uglavnom okružujući brzinu kojom se timovi mogu kretati tijekom razvojnog životnog ciklusa. Brže integracije omogućuju programerima da brzo identificiraju programske pogreške, prikupe povratne informacije, unove promjene i razmjeste u proizvodnju.

„Ono što stvarno radimo je pomicanje granice integriranja u čitav razvojni cjevovod i životni ciklus razvoja softvera“, rekao je Job. “Kao što uvijek kažemo, želite ići od ideje sve do proizvodnje, dobiti neke povratne informacije, vratiti se i učiniti sve opet. To bi se sve trebalo dogoditi na istom mjestu i više se ne smije širiti po različitim aplikacijama. “

Kako GitLab proizvodi pomažu organizacijama da surađuju na šifri

Kako se očekuje da programeri igraju sve veće uloge tijekom životnog ciklusa aplikacije, potreba za konsolidiranom platformom postaje sve važnija, kaže Job.

“U GitLabu imamo jedinstven alat za sve što trebate učiniti”, rekao je. “To možete učiniti na istom mjestu. Ova ideja dobiva privlačnost u cijeloj industriji, jer ima toliko smisla. Kako se naši alati integriraju, očekujemo više od naših programera. Zašto bismo im otežali uporabu zasebnih programa? “

Izdanje zajednice: najbolje za male timove i osobne projekte

Otvorena inačica GitLaba i dalje je pod licencom MIT i neograničenim korisnicima je besplatna za preuzimanje i prilagođavanje. Uz ugrađene alate za kontinuiranu integraciju, GitLab nudi analitičku nadzornu ploču koja omogućuje malim timovima da mjere koliko vremena traje svaka faza razvojnog ciklusa.

Snimak ekrana ploče s izdavanjem GitLaba

Razvojni timovi mogu detaljno organizirati i pratiti bugove i zadatke pomoću izdavačkih ploča.

Korisnici mogu stvarati web stranice za svoje GitLab projekte, grupe ili račune, koje besplatno ugošćuju na GitLab.com. Poduzetnički kupci mogu ugostiti GitLab Pages na vlastitoj instalaciji GitLab.

Kako bi uveo aplikaciju ili projekt kroz razvojni proces, GitLab pruža ploče za izdavanje i pregledavaju aplikacije koje automatski pretvaraju dinamična okruženja za zahtjeve za spajanje..

Izdanja poduzeća: Dodatni alati za sigurnost i tijek rada za veće grupe

Komercijalne verzije GitLaba podijeljene su u dvije verzije: Enterprise Edition Starter i Enterprise Edition Premium. Obje su platforme, prema Jobu, idealne za veće timove koji trebaju dodatnu kontrolu sigurnosti i radnog tijeka.

Početno izdanje uvodi alate za upravljanje korisnicima i odobrenje koda, dok premium verzija također uključuje podršku najviše razine, obuku, zapisnike o reviziji, usluge oporavka od katastrofe, podršku visoke dostupnosti i uravnoteženje opterećenja.

“Popis značajki je prilično dugačak, ali mislim da se u osnovi svodi na to da vam pružite puno više kontrole nad osiguravanjem da pravi kôd uđe u projekt i to vide samo pravi ljudi”, rekao je Job. “Kako vaš tim raste, poslovna izdanja rastu s vama.”

Budućnost: automatsko postavljanje s kontejnerima i orkestracijom

Job kao inženjer još uvijek frustrira koliko kompliciran može biti proces implementacije, posebno s kontejnerima i sustavima za orkestraciju. “Ne postoji dobro rješenje, a vrlo je teško održavati i razmjera”, rekao je. „U GitLabu doslovno pritisnete jedan gumb. Omogućuje vam da odmah smjestite u svoje spremnike i svoje Kubernetes. “

Tim je uveo Automatsko postavljanje krajem 2016. radi automatizacije kontejnera, orkestracije, razmještanja i pregledavanja procesa. Novi alati omogućuju programerima da postave i implementiraju Ruby aplikaciju s preglednim aplikacijama, više okruženja i ChatOps u Kubernetes klaster u oko 12 minuta – proces koji može potrajati danima ili tjednima bez GitLaba.

“Nadamo se da ćemo dati sve od sebe kako bismo podržali naslijeđene sustave, ali također svjesno gledamo na rješenja koja se pojavljuju na tržištu”, rekao je Job. “Želimo znati s kakvim se problemima susreću ljudi, kako se suočavaju s njima i kako možemo biti sigurni da im GitLab pomaže da to učine bolje.”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me