Kako besplatna arhiva glazbe koristi model otvorenog koda za predstavljanje izvođača i obrađivanje više od 100.000 pjesama koje se mogu podijeliti

TL; DR: Inspiriran Creative Commonsom i pokretom softvera otvorenog koda, Free Music Archive nudi bogatu knjižnicu pjesama dostupnih za streaming ili download. Korisno za obožavatelje povremene glazbe i profesionalce, katalog FMA ručno je odabrao tim kustosa koji za svaku pjesmu odaberu, prenose i vouch. Osim što prikazuje glazbu ispod radara, FMA pomaže u razgovorima o kompliciranim pravilima o autorskom pravu digitalnog zvuka. Direktor Cheyenne Hohman i programer softvera Ross Oldenburg rekli su nam kako se otvorena kultura i u glazbi i tehnologiji kombinira kako bi stvorila javno dostupnu kolekciju više od 20.000 izvođača i 100.000 pjesama.


Prije nego što se pridružio timu Free Music Archive 2014. godine, programer i glazbenik Ross Oldenburg okrenuli su se kolekciji za kvalitetnu glazbu koja će se koristiti u pozadini videozapisa koje je snimio. Godinama je web mjesto sakupljeno raznoliku biblioteku glazbe koja se slobodno mogu dijeliti, s istim etosom kao i open-source programi tehnološke industrije. Resurs FMA-e koji je stvorio zajednicu odjeknuo je s Rossom, koji je vidio priliku da spoji dvije svoje strasti.

“Korisnik sam softvera s otvorenim kodom od kraja 90-ih i slijedio sam pokret Creative Commons od kada je započeo”, rekao je. “Otvorena kultura i glazba su mi izuzetno važni, a zanimala me prilika da doprinijem tome radeći na FMA.”

Sada je baza podataka Free Music Archive pomrla 100 000 pjesama od oko 20 000 umjetnika koji cijene društvene i kulturne blagodati javno dostupne glazbe. Ross ostaje na stalnoj potrazi za poboljšanjem performansi web mjesta, dok direktor FMA Cheyenne Hohman njeguje glazbu, koordinira organizaciju i educira javnost o licencama Creative Commonsa..

Kako se FMA razvio s tehnologijama dijeljenja glazbe

Cheyenne se ukrcala na FMA ubrzo nakon Ross-a, prepoznavši projekt kao “najvažniju glazbenu stranicu na internetu koja je specijalizirana za legalni, besplatni i audio zapis”, rekla je..

FMA je započela pet godina ranije, 2009. godine, kao rezultat dodijeljene renomiranoj neovisnoj radiopostaji WFMU kako bi suvremena glazba postala dostupnija i dostupna raznovrsnijoj publici.

Kolaž Cheyenne Hohman i Ross Oldenburg

Redatelj Cheyenne Hohman i programer softvera Ross Oldenburg oboje su se pridružili Arhivi besplatne glazbe 2014. godine.

Nepovratna sredstva uglavnom su financirana iz nagodbi koje su plaćale glavne diskografske kuće istraživane zbog kršenja zakona koji zabranjuju plaćanje za reprodukciju ili payola – učinkovito, etikete koje podmićuju radio stanice da češće puštaju njihove pjesme i povećavaju njihov komercijalni uspjeh.

WFMU je proširio svoju praksu prikazivanja malo poznatih umjetnika, žanrova ili glazbenih stilova na internetu koristeći FMA za pohranu i dijeljenje zvuka koji su već snimili.

Svaka pjesma ili audio datoteka na FMA-u prethodno je autorizirana za posebne namjene izvan onoga što zakoni o autorskim pravima obično dopuštaju.

“Autorska prava za glazbu izuzetno su komplicirana, dijelom i zbog toga što se tehnologija koja se koristi za snimanje glazbe toliko promijenila, kao i formati i načini na koje se glazba distribuirala u prošlom stoljeću ili slično”, rekao je Cheyenne. „Zakon o autorskim pravima odražava pretpostavke pred-digitalnog svijeta koji postavlja mnoštvo pitanja o tome kako ga treba prilagoditi našem trenutnom okruženju distribucije medija. Internet može učiniti ono što autori zakona o autorskim pravima nisu mogli zamisliti. Creative Commons jedan je od prvih pokušaja prevladavanja nekih nedostataka koji su postali široko prihvaćeni i relativno dobro poznati. “

Uz to, svaki izvođač dobiva stranicu profila koju može koristiti za razmjenu informacija, poput datuma turneje ili veza za kupnju cijelog albuma, a korisnici mogu slati donacije ili savjete izravno na PayPal račun umjetnika.

Velika većina datoteka dostupnih na FMA pokrivena je Creative Commons licencama koje Cheyenne naziva “nekim pravima pridržanima”, a ne “sva prava pridržana.”

Borba protiv složenosti: FMA objašnjava kako koristiti Creative Commons

Glazba zaštićena “svim pravima pridržana” prilično je ograničena na osobnu, privatnu upotrebu. Radovi obuhvaćeni licencom Creative Commons omogućuju ljudima dijeljenje, korištenje i nadogradnju na izvornom stvaranju. Autor ili izvođač može birati između različitih licenci za postavljanje preciznih parametara kako se njihovi materijali mogu koristiti:

  1. Atribucija (CC BY) omogućuje drugima dijeljenje, remiksiranje, pa čak i zarađivanje od datoteke sve dok se umjetniku pripisuje zasluga.
  2. Atribucija-ShareAlike (CC BY-SA) ima ista dopuštenja kao CC BY, uz dodanu odredbu da su nove kreacije korisnika licencirane pod istim uvjetima.
  3. Atribucija-nekomercijalna (CC BY-NC) omogućuje korisnicima dijeljenje i remiksiranje izvornog djela ako kreditiraju izvornog autora i ne zarade.
  4. Atribucija-NonDerivs (CC BY-ND) omogućuje dijeljenje izvorne datoteke komercijalno ili nekomercijalno, sve dok ostane nepromijenjena i autor se pripisuje.
  5. Atribucija-nekomercijalno-shareAlike (CC BY-NC-SA) omogućuje drugima dijeljenje i remiksiranje djela samo za nekomercijalne projekte koji imaju istu licencu i kreditiraju izvornog autora.
  6. Atribucija-nekomercijalno-noDerivi (CC BY-NC-ND) je najstroža licenca, a drugima omogućuje dijeljenje datoteka samo ako je autor dodijeljen, a datoteke ostaju nepromijenjene i nisu povezane s financijskom naknadom.

Cheyenne rutinski odgovara na pitanja o ograničenjima zvuka FMA, u rasponu od videografa koji traže zvučni zapis do svirača Second Lifea koji žele ispuniti svoj DJ set (istinita priča, inzistirala je).

“Jedna stvar na koju stalno moram podsjećati korisnike jest da se licence razlikuju ovisno o izvođaču, albumu, a ponekad čak i pjesmom”, rekla je. “U početku može biti pomalo zbunjujuće, ali kad jednom steknete znanje licenci Creative Commons i kako se mogu i ne mogu koristiti, naša web stranica postaje vrlo vrijedna.”

Potvrđujući njihovu ulogu u edukaciji drugih o korištenju Creative Commons licenci, FMA je stvorila Vodič za licenciranje s konkretnijim primjerima odobrenih upotreba.

Otvorene i zajedničke tehnologije koje pokreću FMA

Osim male količine Flasha (za koji se Ross potrudio da spominje da radi na uklanjanju) koji ostaje na web stranici FMA, sve je izgrađeno s softverom otvorenog koda. Ross je ponosan na vrijeme posvećeno ispravljanju grešaka i poboljšanju performansi, ali rekao je da je najviše zadovoljan stranicama o donacijama i prikupljanju sredstava..

“Otkad smo Cheyenne i ja pokrenuli, uspjeli smo pokrenuti dva fundusa koji nude poklone i nagrade za natjecanje”, rekao je. “Ranije su svi FMA-i bili tipka PayPal.”

Donirajte u besplatnu arhivu glazbe

1. Linux i Apache za web i aplikacijske poslužitelje

Infrastruktura FMA uključuje tri poslužitelja web i aplikacija, četiri poslužitelja baza podataka i predmemoriranje i balansiranje učitavanja. Svi poslužitelji pokreću Ubuntu, Linux operativni sustav temeljen na Debianu koji je najpopularnija platforma za hosting okruženja.

2. MySQL, Memcached i Redis za baze podataka i predmemoriranje

Koristeći isti sustav za upravljanje bazama podataka kao Google, Facebook, Twitter i Youtube, FMA koristi MySQL u suradnji s Python-om i PHP-om kako bi zaokružio svoje LAMP-ove nizove. Različite alate komuniciraju putem Redisa, sustava otvorenog koda licenciranog pod BSD-om, a koji se koristi za pohranu ključa i vrijednosti. Memcached, još jedan program s licencom BSD, ubrzava web mjesto spremanjem podataka FMA u memoriju.

3. Prilagođeni MVC okviri u PHP-u za glavnu aplikaciju FMA

Najveći dio FMA-e izgrađen je iz onoga što je Ross nazvao “jako prilagođenom mešavinom nekoliko MVC okvira” u PHP-u, uključujući Zend i CodeIgniter. Uzorak razvoja modela-kontrolera modela razdvaja unutarnje komponente i procese kako bi se omogućilo učinkovito korisničko sučelje.

4. Sfinga za pretraživanje

Uz iskorjenjivanje posljednjih ostataka Flasha, glavni cilj Rusa za 2017. godinu je obnova tražilice. Sphinx, pretraživač otvorenog koda napisan u C ++, objavljen je 2001. godine i koristi se na Craigslisti i programu MediaWiki.

Izazovi prikazivanja 80TB podataka svakog mjeseca

Prema Rossu, web stranica FMA mjesečno vidi oko 3,2 milijuna jedinstvenih posjetitelja, a milijuni više preuzimanja iz 4TB knjižnice projekta. FMA u prosječnom mjesecu služi oko 80TB podataka – što znači da se čitava biblioteka preuzima 20 puta svakih nekoliko tjedana, rekao je.

“Zadržavanje potražnje, a ograničena novčana sredstva zasigurno su izazov”, rekao je. “Statičnijem ili tekstovno orijentiranom mjestu neće trebati gotovo toliko konjskih snaga.”

Kustosi iznose izložbu glazbenicima koji žele podijeliti svoj rad

FMA razlikuje njihov katalog od otvorenijih mjesta za dijeljenje glazbe, poput Soundclouda, od strane kustosa koji odabiru i prenose glazbu – dokaz da je barem jedna osoba osim umjetnika “glazbu smatrala vrijednom”, kako je Cheyenne rekao.

Više od 600 kustosa – uglavnom javnih radio postaja, glazbenih mjesta i izdavačkih kuća – pridonijelo je FMA-i, a najmanje 20 kustosa aktivno podržava FMA. Uz to, nekoliko je umjetnika odobreno za učitavanje vlastitih djela.

Donirajte u besplatnu arhivu glazbe

Da biste postali kustos, obratite se FMA-i da biste se zainteresirali za sudjelovanje u licenci Creative Commons. “Tada ćemo slušati glazbu i odlučiti hoćemo li ih dodati u naše redove ili ne”, rekao je Cheyenne.

“Digitalno objavljivanje radova bilo je blagodati mnogim umjetnicima male i podzemne umjetnosti, ali lako se izgubiti u poplavi medija dostupnih putem interneta”, rekla je. “Vrlo je lako skliznuti u nesvjest. FMA nudi platformu za umjetnike i izdavače koji aktivno žele dijeliti svoj rad. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me