Как застрахователният уебсайт на ITC осигурява практическо проектиране за агенции, които искат да се състезават и продават онлайн

TL; DR: След остри продажби на компютри на застрахователни агенти през 80-те години, Корпорацията за застрахователни технологии (ITC) продължава своя подход за технологично развитие със Застрахователя на уебсайтовете. Платформата на ITC е повече от стандартната програма за изграждане на плъзгане и пускане, включва лични консултации, персонализирани дизайни и софтуерни програми, които позволяват на агенциите да привличат и обслужват онлайн клиенти, без да е необходимо да се научат как да кодират. Президентът на ITC Лаирд Риксфорд ни преведе през процеса на компанията и обясни как платформата осигурява локализиран застрахователен успех.


Дори преди интернет да получи широко разпространение, корпорацията за застрахователни технологии или ITC настояваше с нови технологии.

Компанията стартира през 1983 г. като доставчик на хардуер и софтуер за застрахователни агенти преди да пусне TurboRater – сравнителна рейтингова програма, която позволява на клиентите да получават оферти от множество застрахователни доставчици наведнъж. Като тийнейджър, млад от гимназията, Лаирд Риксфорд създаде уебсайта на софтуера в средата на 90-те години.

„Още тогава индустрията беше различна,“ каза той. „През повечето време ще дадете информацията си на агент и ще изчакате да ви се обади с всички различни цени, които са били на разположение.“

Повече от 4000 застрахователни уебсайта по-късно ITC и президентът Лаирд Риксфорд оптимизираха процеса, така че агентите без опит в проектирането или кодирането на знания могат да изградят успешно онлайн присъствие. Застрахователният уебсайт за застраховане на компанията дава възможност на агенциите да стартират професионален пазар за 10 или по-малко дни.

„Докато разработвахме все повече и повече уебсайтове, открихме необходимостта да се адаптираме към специалните изисквания на определени регулаторни стандарти като HIPAA или FINRA“, каза той. „Това може да бъде много предизвикателно за застрахователните агенти, които не са експерти в уеб дизайна. С нашия практически подход както към поддръжката, така и към изграждането на сайтове ITC дава възможност на клиентите да създават и поддържат ефективни сайтове, които да се харесат на клиентите и да увеличат приходите. “

ITC вдъхновява агенции с консултации и креативни дизайни

Въпреки че платформата за изграждане на сайтове на ITC е отклонение от традиционните създатели на сайтове, като Wix и Weebly, тя позволява на потребителите изненадващ набор от гъвкавост и персонализиране. С повече от 75 шаблона за проучване, застрахователните агенти могат да се насладят на процеса на създаване на сайт като такъв, който е опростен, но персонализиран, за да отговаря на нуждите на клиента.

Застрахователните агенции могат да изберат кои елементи от шаблоните да включат в личния си сайт и да оставят усилената работа на консултантите и разработчиците на ITC.

Снимки на шаблони за застрахователни уебсайтове

Клиентите могат да смесват и съпоставят различни елементи от шаблоните на ITC, за да създадат точно сайта, който предвиждат.

Когато разглеждат колекцията от шаблони на компанията, застрахователните агенти могат да избират кои оформления, цветове и други елементи са най-привлекателни. Оттам клиентът обсъжда целите на уебсайта и проектите с консултантски екип на ITC, който пуска парчетата в производство.

„Това е специална платформа, която изгражда всеки сайт в реално време въз основа на това, което агенцията иска да е създала за потребителя“, каза Лаирд. „С всички наши сайтове, хоствани на една платформа, ние можем бързо да актуализираме и правим промени в тези сайтове.“

Въпреки че идеята за използване на шаблони и автоматизирани процеси може да изглежда ограничаваща, ITC цели да вдъхнови клиентите и да ги насочи към доказани в индустрията дизайнерски принципи, които стимулират реализациите.

„Агентите може да не знаят какво работи или какво кликват потребителите“, каза Лаирд. „Например, видях сайтове, създадени на Wix, с бутон, за да получа оферта докрай в долната част, която трябва да превъртя надолу два или три пъти, само за да видя. Ние помагаме на агентите да намерят този оптимизиран дизайн, който им помага да постигнат по-добре своите бизнес цели. “

Помощ на клиентите да се адаптират и актуализират според нуждите на потребителите

Освен първоначалната разработка и стартирането на новия уебсайт на застрахователната агенция, ITC също помага на клиентите при текуща поддръжка. Лаирд ни каза, че често актуализира не само информира потребителите за застрахователните продукти, но и помага да поддържаме благоприятните класирания на търсачките на сайта.

„Когато някой получи нов сайт, той получава естествен удар в трафика от Google и Bing“, каза той. “Ако не докоснете сайта през следващите три или четири месеца, тогава Google отива:” О, този сайт е статичен и мъртъв и няма нужда да продължавам да изпращам хора там. “

Лого на ITC и застрахователен уебсайт за създаване на уебсайтове с изображение на Laird Rixford

Президентът Лаирд Риксфорд наблюдава цялостния подход на ITC към маркетинга на застрахователните агенции.

Ако ITC забележи, че клиентите не са актуализирали уебсайтовете си от известно време, представител ще се свърже с агенциите по телефон или имейл, за да им напомни и да предостави полезни ресурси. Клиентите могат сами да изберат да публикуват ново съдържание или да позволят на ITC да поеме работата.

“Когато имат тези постоянни нежни напомняния, за да актуализират съдържанието и функциите си, тогава виждаме, че всъщност правят повече и повече”, каза Лаирд.

Локализирани търсения за застраховане засилват взаимодействието с клиентите

За да направи нещата още по-лесни за застрахователните агенти, ITC предлага инструменти за оценка и холистични маркетингови планове на агенцията. Екипът на застрахователя на уебсайтове предоставя редовни маркетингови съвети на Агентен ресурсен център и е домакин на безплатен месечен семинар.

Въз основа на първоначалните оценки на работата на агенцията, ITC консултантите помагат да се разработят и внедрят подобрения както в онлайн, така и в офлайн маркетинговите практики. Що се отнася до сравнителните рейтингови системи, агенциите могат автоматично да генерират множество котировки за потребителите, спестявайки време и увеличавайки приходите.

Екранна снимка на Агентен ресурсен център на ITC с изображение на екипа на застрахователния уебсайт

В допълнение към изграждането на сайтове, екипът на Insurance Website Builder допринася за маркетингови ресурси в ITC платформи.

За да бъде в крак с конкретните нужди на клиентите и да помогне на застрахователните компании да станат по-продаваеми, Лаирд каза, че е лично развълнуван от функцията за локално търсене на застрахователя на уебсайтове.

„С появата на възможността да купувате обувки и шампоан по всяко време на деня и незабавно да го доставяте през Amazon, хората вече свикнаха да поръчват неща в интернет“, каза той. „Застраховането е различно. През повечето време хората обичат да имат местно докосване, когато агенциите разбират рисковете от съседство и природни бедствия. “

Максимизиране на резултатите с подобрена интеграция и генериране на олово

За 2018 г. Laird ни каза, че ITC е фокусиран върху подобряване на генерирането на олово за клиентите. Може да изглежда, че сайтът се представя добре като натрупва голям брой показвания на страници, но истинската ефективност трябва да се измерва с процента на конверсия.

„Сайтовете, които са само онлайн визитни картички, не са предназначени да насочат потребителя към някакъв призив за действие“, каза Лаирд. „Именно там други платформи не достигат. Трябва да погледнете платформа, която всъщност е консултативна. “

Според Laird сред основните източници за онлайн генериране на олово за клиенти на ITC, е решението на TurboRater на компанията – което е вградено във всеки сайт.

„Сега потребителите могат да дойдат на уебсайта на агенцията, да попълнят формуляр и всъщност да получат оферти на живо от множество превозвачи директно на уебсайта“, каза Лаирд. „Това е стойностно предложение, което надхвърля директно застрахователно лице, защото сега можете да изберете превозвача, който отговаря най-добре на вашите нужди и има най-доброто покритие на правилната цена.“

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me