HelioHost: Как неправителствената организация предоставя безплатен хостинг на обща плетена общност чрез ангажимент за прозрачност и сътрудничество

TL; DR: HelioHost има за цел да превърне високоефективния безплатен хостинг в реалност за своята общност от повече от 10 000 потребители. Подхранвана от дарения, с нестопанска цел търгува с измами и рекламни сюжети за прозрачна стратегия за финансиране и маркетинг от уста на уста. С общност от потребители, които желаят да подадат ръка в името на образованието, HelioHost се стреми да направи промяна за желаещите да научат за индустрията.


Когато Бен Фред за пръв път се натъкна на HelioHost, той е начинаещ PHP хостинг, който иска да научи за езика на програмиране, като създаде безплатен уебсайт. Днес той е изпълнителен директор на неправителствената организация Но както ще ви каже, историята зад HelioHost далеч не е само от Бен.

Както и много други потребители на HelioHost, Бен се обърна към форумите на общността на организацията за отговори на технически главоблъсканици, които той не можеше да реши сам. Това, което намери, беше полезна помощ от съседни връстници.

„Имах някои изключително полезни хора, които ме подкрепяха и бях като„ Цялото това нещо е наистина готино “, каза той. „Това беше общност от хора, които се учат и си помагат един на друг и веднага исках да се върна на онези, които ми помогнаха.“

Лого на HelioHost

Решенията за безплатен хостинг на HelioHost са подкрепени от общност от полезни потребители и щедри дарители.

По онова време Бен имаше специалност компютърни науки, но не беше овладял доста добре уеб хостинг. И все пак той последва стъпките на други покровители на форума и положи най-добрите си усилия. “Имаше толкова много търсене на безплатен хостинг, че администраторите бяха преуморени”, каза той. „И така, когато попаднах на прости въпроси, на които дори в този момент бих могъл да отговоря, просто бих помогнал.“

Потребители като Бен спечелиха администраторски достъп до системата, докато натрупаха опит. „Ето как всички наши администратори и всички зад кулисите стигнаха до мястото, където са днес“, каза той. „Идвахме и постепенно се включваме все повече и повече“.

За Бен годините упорит труд завършиха с промоция за главен изпълнителен директор, въпреки че той е само един от многото потребители, които успешно използваха безплатните решения на HelioHost. Днес уникалният подход на безстопанствената организация за безплатен уеб хостинг е невалиден от рекламни кампании и трикове за продажби, но все още нараства чрез маркетинг от уста на уста и прозрачна стратегия за дарение.

Уникален подход за безплатен уеб хостинг без трикове за продажби

Не е трудно да разберем как изглежда алтруистичният стил на HelioHost. В средата на тийнейджърите си, когато повечето юноши мислят само за себе си, младият основател на организацията Ашоат Тевосян оживява форум за поддръжка на хостинг.

Форумът официално стартира на 4 февруари 2005 г. По-малко от месец по-късно, на 2 март 2005 г., Ashoat стартира хостинг услугата. От самото начало компанията има за цел да се отдалечи от традиционния, базиран на реклами модел безплатен хостинг в полза на един, базиран на дарения.

„В този ден почти всички пускат рекламите си на уебсайтове на хората – те ще предоставят„ безплатен “хостинг, но ще поставят рекламите си на вашия сайт, вместо да ви таксуват пари“, каза Бен. „Това беше голямото нещо, но не мислехме, че е приемливо хостинг услугата да го прави. Вместо това се опитвахме да направим нашата услуга напълно безплатна и без измами. “

Банер, промотиращ безплатните услуги на HelioHost

Нестопанската цел има за цел да избягва ценовата стратегия на „freemium“, понякога свързана с безплатен хостинг.

HelioHost не искаше потребителите да изпитват чувството на неудовлетвореност, което толкова често идва с планове за freemium. „Това се случва непрекъснато – прекарвате може би една седмица в настройката на уебсайта си, като всичко се усъвършенства и тогава откривате функции, които са почти неразделни за това, което искате да направите, не са достъпни“, каза Бен. – Тогава разбираш, че домакинът просто се опитва да те примами.

Бен каза, че HelioHost временно експериментира със задължителни форумни публикации вместо такса, но в крайна сметка реши, че изискването е ненужен обръч за преминаване на клиентите. “Бързо се отдалечихме от това в опит да станем доставчик на това, което виждаш-какво-какво получаваш”, каза той.

Въпросът за честността е ключът към изграждането на донорското доверие

Въпреки че HelioHost предлага безплатни уеб хостинг услуги на своята общност от повече от десетина години, организацията официално се превръща в нестопанска организация през 2017 г., след малко преструктуриране. Поради сегашния статут на 501 (в) (3) на HelioHost, донорите, които правят благотворителни вноски в организацията, имат право на данъчни удръжки..

„Опитваме се да бъдем максимално прозрачни, така че всички да знаят къде отиват парите им“, каза Бен. „Мисля, че това помага на хората да се чувстват по-уверени и сигурни, когато даряват, така че като изпълнителен директор се опитах да изясня какво точно правим с парите, които получаваме.“

Компанията обикновено събира дарения чрез PayPal или Skrill. По-рано тази година обаче те експериментираха с кампания GoFundMe за първи път.

Първата кампания на GoFundMe на HelioHost

Първата кампания на GoFundMe на HelioHost постигна успех – донорите събраха $ 710 за място за обща памет.

„Ние бяхме директни и обяснихме, че трябва да купим парче прикачено към мрежата хранилище, тъй като нашите сървъри наистина бяха с малко място“, каза Бен. „Казахме на всички, че ако могат да съберат парите, ще закупим хардуера и ще го инсталираме в нашия шкаф, което ще осигури повече достъп до пространство за съхранение.“

Отговорът беше по-добър, отколкото Бен очакваше: Потребителите събраха $ 710, въпреки факта, че организацията поиска само $ 650.

„Ние постигнахме целта след седмица или две“, каза той. „Това ме накара да осъзная нещо за нашата общност. Учудващо е, защото смятате, че хората просто се опитват да получат всичко възможно безплатно, но в действителност те са готови да отворят портфейлите си и да плащат на други хора да се учат – хора като студенти, които са напълно приковани за пари. “

Силата на думата на устата: как нестопанската расте без реклами

Според Бен HelioHost прехвърля всичките си приходи в поддържането на своите сървъри, които се помещават в център за данни в Силиконовата долина. „Не сме похарчили нито един цент за реклама“, каза той.

За съжаление, това означава, че организацията лети донякъде под радара. „Има толкова много шум навън, че ако търсите безплатен хостинг, ще трябва да преминете през много боклуци“, каза Бен. „Лично съм ходил и пробвал някои от тези услуги, и въпреки че може да предоставят някакъв вид безплатен хостинг, той е кастриран толкова лошо, че е почти неизползваем.“

Тъй като рекламният бюджет на HelioHost не съществува, уеб трафикът на организацията е основно органичен – и Бен каза, че повечето от тях идват от хора, които искат да управляват Python на безплатен хостинг акаунт. „Анализът на нашия сайт показва, че източникът ни на трафик №1 идва от търсещите безплатен хост на Python, което очевидно е рядкост“, каза той. „Предлагаме и хостинг на Tomcat Java, който привлича много потребители.“

Python лого

Значителна част от органичния уеб трафик на HelioHost идва от търсещите безплатен хост Python

Следвайки традицията на HelioHost да предлага безплатни съвети, Бен отговаря и на въпроси за Quora. Това е печеливша ситуация както за HelioHost, така и за потребителите на Quora. „Решаването на проблемите, които сме направили там, ни помогна да се справим с трафика“, каза той.

Разбира се, само безплатните услуги на HelioHost често са достатъчни, за да накарат хората да говорят. Освен органичния трафик, Бен каза, че повечето нови потребители са насочени към нестопанската цел чрез настоящите. „Тъй като никога не сме пускали нито една реклама, много от нашите потребители идват от маркетинг и отзиви от уста на уста“, каза той.

Намерете успех в индустрията чрез опит в общността

Сега HelioHost обслужва повече от 100 000 потребители, голяма част от които са студенти. „Студентите са наш клиент №1; като цяло по-младите хора, които искат да научат за HTML, PHP или нещо подобно “, каза той.

Бен ни каза, че е чул много истории за успех от потребители, които използват безплатния хостинг на организацията като средство за обучение, преди да постигнат успех в индустрията. „Виждал съм повече от няколко истории, публикувани във форумите ни за потребители, които дойдоха при нас, когато бяха на 15 години – подобно на нашия основател“, каза той. „Използвайки знанията, получени от нашата общност, в крайна сметка те намериха успешна кариера.“

По този начин Бен вярва, че HelioHost се откроява в море от хостинг доставчици. “Толкова сме различни”, каза той. „Ние сме домакин с нестопанска цел, което е трудно – ако не и невъзможно – да намерим и помогнахме на толкова много хора да учат.“

В тази група са включени модериращият екип на HelioHost – десетина души, които като Бен се издигнаха в редиците на организацията. „Те са стигнали дотам, че могат да работят форуми и персонализирани контроли – и са събрали много опит по пътя“, каза Бен.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me