Generalni direktor Ruslan Synytsky o tvrtki Jelastic: Cloud PaaS koji omogućuje automatizirano upravljanje, brzo postavljanje i lako skaliranje stvarnost za programere

TL; DR: Osnovan 2011. godine kako bi popunio prazninu na tržištu, Jelastićev alat pod nazivom “Platforma kao servis” (PaaS) ključ u ruke automatizira zadaće sysadmin-a, tako da se programeri mogu usredotočiti na ono što je najvažnije – kreiranje aplikacija. Tim iskusnih tehnoloških lidera, programera i voditelja projekata sa sjedištem u Palo Altu u Kaliforniji posvećen je pružanju napredne tehnologije uz visoku razinu podrške. Nedavno smo se uhvatili s izvršnim direktorom i suosnivačem Ruslanom Synytskyjem, koji nas je upotpunio popularnim značajkama kao što su upravljanje multi-cloud infrastrukturom i cjenovnim plaćanjem, kao i nadolazećim izdanjima, uključujući vođeni Kubernetes hosting.


Automatizacija – sila toliko moćna da je neki smatraju modernom industrijskom revolucijom – redefinira način na koji živimo, komuniciramo i radimo svoj posao. Kao što su nekadašnje tvorničke linije, ova nova tehnologija omogućuje tvrtkama da povećaju proizvodnju i usmjere pažnju na zadatke više razine.

Ruslan Synytsky dobro je razumio ovaj koncept kada je suosnivao Jelastic, oblačnu platformu koja omogućuje tvrtkama automatizaciju određenih inženjerskih zadataka kako bi se programeri mogli usredotočiti na svoje temeljne kompetencije.

„Tijekom rada na različitim projektima, primijetio sam da tvrtke troše golemu količinu ljudskih resursa na konfiguraciju aplikacijskih poslužitelja i baza podataka, kontinuirano održavanje infrastrukture, ažuriranja sigurnosti i, naravno, modernizaciju arhitekture kada projekt raste; na primjer, prelazak iz samostalnog u način klastera ”, rekao je Ruslan.

Prototip je dizajniran isključivo za Java 2010. godine, kada je Platform as-a-Service (PaaS) prvi put stekao popularnost kao model isporuke u oblaku. Ruslan nam je rekao da je tržište tada imalo dobru ponudu za Ruby od Herokua, ali da je bilo teško pružiti PaaS za Javu iz više razloga. A jedno od najvažnijih problema bila je složenost upravljanja.

Ruslan Synytsky glavom i jelastičkim logotipom

Jelastićev Ruslan Synytsky rekao nam je da je PaaS popularan kod programera zbog svojih automatiziranih upravljačkih značajki.

“Postoji toliko različitih implementacija Java aplikacijskih poslužitelja i ogroman broj knjižnica i opcija”, rekao je Ruslan. “Pomnožite to izborom mogućih baza podataka, a postaje još složenije. Kao rezultat toga, treba podržati razinu podrške. “

U 2010. godini potencijalna PaaS rješenja za razvoj Java aplikacija također su potrošila velike količine RAM-a, čineći njihovo korištenje troškovno nerazumnim za mnoge početnike.

“U početku Java nije bila dizajnirana za elastično okruženje, i kao rezultat, rezervirala je resurse, čak i ako nisu bila potrebna”, rekao je Ruslan. “Donijeli smo ključnu odluku da se fokusiramo na Javu kako bismo riješili složenost upravljanja poslužiteljem i učinili Java hosting ekonomičnim.”

I tako, s imenom izvedenim iz nadstrojavanja “Java” i “elastičnog”, Jelastic je rođen 2011. godine. Danas se platforma proširila izvan Jave, omogućujući korisnicima da uživaju prednosti automatizacije prilikom razmještanja aplikacija napisanih u raznim programskim jezicima, uključujući PHP, Python, Ruby, .NET i Node.js.

Olakšajte administrativna opterećenja i povećajte produktivnost jednim klikom

Ljepota Jelastic-a leži u njegovoj sposobnosti da izgradi skalabilno, složeno okruženje u samo jednom kliku – omogućava programerima da se usredotoče na stvaranje aplikacija, a ne na konfiguriranje operativnog sustava, aplikacijskih poslužitelja i baza podataka. Zauzvrat, postupak smanjuje vrijeme razvoja aplikacije, skraćuje vrijeme održavanja i smanjuje troškove inženjeringa.

Za početak, korisnici biraju poslužitelj aplikacija koji im je potreban (poput Apache, Nginx, Glassfish, TomEE, Jetty ili Tomcat) i odabiru ili SQL ili NoSQL bazu podataka. Da bi se minimizirali zadaci podrške i upravljanja, visoko dostupni klasteri se automatski razmještaju, povećavaju i repliciraju. Na primjer, kad se standardna aplikacija prenese u Jelastic, bit će raspoređena kroz sve čvorove.

Snimak zaslona Jelastićeve administratorske ploče i značajke

Jelastic donosi paket “ključ u ruke” koji kombinira PaaS, Docker, hosting i niz unaprijed konfiguriranih aplikacija.

Ruslan nam je rekao da je sve to moguće kroz upravljana kontejnerska okruženja aplikacija. Jelastic koristi spremnike kao temeljni sloj virtualizacije, koji djeluje na povećanje učinkovitosti korištenja resursa i replicira prvotno izgrađenu automatizaciju za različite programske jezike.

“Od samog početka izgradili smo Jelastic na vrhu Virtuozzo kontejnera”, rekao je. “Dakle, kada se razvijala Dockerova tehnologija kontejnera, već smo imali veliko znanje u ovoj sferi i glatko smo integrirali ovaj standard u platformu.

Pojednostavite upravljanje više oblaka na raznim lokacijama

Jelastic također ima konfiguraciju s više oblaka koja omogućuje hostiranje aplikacija u različitim oblačnim okruženjima.

“U početku je Jelastic stvoren kao platforma za pružatelje usluga koji nude javni oblak i upravljane usluge u okolini, ali s obzirom na to da se on može lako instalirati na goli metal ili bilo koji IaaS, odlučili smo pokrenuti privatne i hibridne opcije oblaka”, rekao je Ruslan.

Tvrtka je tada formirala Jelastic Cloud Union – zajednicu partnera u kojoj centri podataka širom svijeta pružaju računalnu mogućnost napajanja PaaS ponude.

“Partnerstva s globalno poznatim dobavljačima oblaka pomogla su nam u pružanju implementacije s više oblaka”, rekao je Ruslan. “Počeli smo s dva u SAD-u i Njemačkoj i narasli na 60 datacentrova u 28 zemalja.”

Platforma automatizira i skaliranje i grupiranje te pruža kontinuirana sigurnosna ažuriranja. Ruslan je rekao da Jelastictov multi-cloud PaaS kombinira nekoliko prednosti, uključujući povećanje produktivnosti tima, uštedu vremena i novca i poboljšanje performansi i sigurnosti korisničkih aplikacija.

“Ovo je rješenje za neovisne dobavljače softvera, pružatelje usluga, telekomunikacijske usluge i poduzeća koja trebaju ubrzati razvoj, smanjiti troškove IT infrastrukture i poboljšati vrijeme i sigurnost”, rekao je.

Sloboda izbora: cijene plaćanja putem plaćanja kao što su korištenje bez zaključavanja dobavljača

Ruslan nam je rekao da je temeljna načela na kojima stoji Jelastićev široki raspon rješenja sloboda izbora. Cilj je pružiti veću fleksibilnost korisnicima.

“Kupci mogu birati između različitih rješenja i usluga, načina upravljanja, hardvera, lokacija za hostovanje podataka, pružatelja usluga hostinga u oblaku i slično”, rekao je.

Možda je najvažnije da su korisnici bez ograničenja dobavljača. Po riječima Java Developer-a i Jelastic korisnika Bruno Souza, “Sloboda izbora odlaska je razlog zašto možete sa sigurnošću odlučiti ostati.”

Snimak ekrana koji prikazuje jelastičku razmještanje

Jelastic omogućava korisnicima da implementiraju niz različitih aplikacija bez promjena koda i bez zaključavanja dobavljača.

Automatsko vertikalno skaliranje i model cijena isplativog korišćenja omogućuju platformi da se nosi s fluktuirajućim prometom na najisplativiji način.

“Mnoge tvrtke ne obavljaju rutinske provjere kako bi vidjeli koji kapacitet koriste, tako da u većini slučajeva preplaćuju resurse koji se nikad ne koriste”, rekao je Ruslan. „Proveli smo jedinstvenu mogućnost da u pokretu dobijemo potreban broj resursa (RAM i CPU). Kupci neće pretjerano dodijeliti više od onoga što je potrebno, posebno za vrijeme male upotrebe ili u praznom hodu. “

Uskoro: Novi paketi, uključujući vođeni Kubernetes hosting

Vođen povratnim informacijama kupaca i trendovima u industriji, proces Jelastićevog internog razvoja uključuje poliranje postojeće funkcionalnosti i u toku s razvojem tehnologije. Ruslan nam je rekao da se tvrtka trenutno fokusira na inovativnu liniju.

Iako su popularne aplikacije, poput WordPressa i Magento, već dostupne za automatsku instalaciju putem Jelastic-a, tvrtka radi na pružanju dodatnih opcija izvan okvira.

“Aktivno radimo na unapređenju i širenju skalabilnih i klasteriranih paketa za tvrtke”, rekao je Ruslan. “Navest ćemo ova rješenja među pružateljima usluga hostinga kao dodatnu liniju proizvoda i bolji način pružanja upravljanih usluga.”

Tvrtka također planira dodati podršku programskog jezika za Go i osigurati opciju samozastupanja za laganu verziju PaaS-a. Ruslan nam je rekao da će kupci moći automatski instalirati platformu na hardver ili oblak po vlastitom izboru. Ali razvoj se tu neće zaustaviti.

“Tijekom sljedećih mjeseci, Jelastic će predstaviti svoju verziju upravljanog paketa Kubernetes hostinga koji je dostupan za automatiziranu instalaciju u više oblaka i u prostorijama bez zaključavanja dobavljača”, rekao je Ruslan. “Kupci mogu započeti od jedne instance i narasti na tisuće, upravljati radnim opterećenjima putem intuitivnog korisničkog sučelja, kao i automatizirati DevOps procese s otvorenim API-jem i Cloud Scriptingom.”

Ovo će rješenje udovoljiti i potrebama onih koji su zainteresirani za izgradnju upravljanog hostinga oko Kubernetes usluga.

Ruslan je brzi rast tvrtke pripisao kohezivnom obiteljskom okruženju.

“Sjećam se dana kad smo boravili nekoliko noći ili čak cijeli vikend u uredu kako bismo dovršili posao”, rekao je. „Od samog početka ovisili smo o sreći i zadovoljstvu naših kupaca i partnera. Trenutno tim raste i proširuje se s novim, talentiranim ljudima i ponosan sam što zadržavamo početnu predanost zajedničkom cilju. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me