Freshmarketer: Как най-новият облачен инструмент от Freshworks помага на онлайн бизнеса и уебсайтовете да оптимизират ангажираността на посетителите

TL; DR: Известен със своя водещ софтуер за поддръжка на клиенти Freshdesk, който стартира през 2010 г., оттогава Freshworks произвежда широка гама от бизнес приложения за CRM, техническа поддръжка и други. Freshmarketer, най-новото предлагане в този пакет от SaaS продукти, е създадено, за да помогне на бизнеса да разбере поведението на потребителите и да подобри процента на конверсия. Наскоро седнахме със Santhosh Guru, продуктов мениджър на Growth Product на Freshmarketer, който ни каза как комплектът All-in-one на Freshmarketer дава на собствениците на сайтове това, което им е необходимо да анализират и оптимизират пътуванията на посетителите в реално време – което води до по-персонализирана ангажираност, която води до огромна възвръщаемост на инвестициите.


Не е тайна персонализация се превърна в най-новото ведро в маркетинговите кръгове. Всъщност една трета от търговците отбелязват, че разработването на по-персонализирани клиентски преживявания ще бъде най-важният двигател на успеха в бъдеще.

Има добра причина за това Почти 80% от потребителите се обръщат само към марки, чиито промоции са съобразени с техните интереси. Ето защо сега е станало по-важно от всякога предприятията да научат колкото се може повече за своите клиенти, за да оптимизират пътуванията си чрез онлайн допирни точки. И точно тук стъпва Freshmarketer – новият маркетинг инструмент на SaaS от Freshworks.

„Типичният клиент на Freshmarketer е някой, който иска да разбере поведението на посетителите на своя уебсайт“, казва Гуру Сантош от Freshmarketer. „Този ​​инструмент позволява на маркетолозите да видят защо посетителите конвертират на определени страници и отпадат от други.“

Лого на Freshmarketer

Freshmarketer предлага пакет за оптимизиране на реализациите, който помага на собствениците на сайтове да подобрят степента на ангажираност.

Сантош каза, че кутията с инструменти на Freshmarketer включва набор от функции, които позволяват на маркетолозите и собствениците на сайтове да отговорят на този въпрос.

Здравата анализа позволява на собствениците на сайтове да нарисуват картина на случващото се по време на пътуване до реализация или отскачане. С данните, събрани чрез анализи, собствениците на сайтове могат да формират хипотези и след това да стартират експерименти в реално време с A / B функционалност за тестване на Freshmarketer.

Тези инструменти, съчетани с топлинните карти, фуниите и функциите за обратна връзка на пакета, дават на собствениците на сайта всичко необходимо, за да създадат преживявания, съобразени с очакванията на посетителите. Резултатът е оптимизирани нива на ангажираност, повишени проценти на реализация и по-щастливи крайни редове.

Увеличаване на маркетинговия успех с Анализ и топлинни карти

В днешния силно свързан пейзаж предприятията трябва ефективно да се ангажират със своята аудитория. И все по-голям брой бизнеси по света се обръщат към Freshmarketer, за да го направят.

„Ако изразходвам стотици долари за рекламна кампания, наистина искам да видя как се държат посетителите на моя уебсайт“, каза Сантош.

Freshmarketer предоставя топлинни карти, които предприятията могат да използват, за да видят как посетителите си взаимодействат с техните уебсайтове. Ще се открият кликвания, превъртания и ховърърс, за да се даде представа на собствениците на сайтове кои елементи са ефективни и кои се игнорират. В резултат на това собствениците на сайтове са по-добре подготвени да вземат решения за редизайн, който ще повлияе положително на ангажираността на потребителите.

Снимка на екипа на Freshmarketer

Екипът на Freshmarketer се ангажира да помогне на собствениците на сайтове да разработят онлайн допирни точки, които стимулират реализациите.

„Имаме функция за задълбочена сегментация, която може да ви помогне да разберете поведението на различни потребителски кохорти“, каза Сантош.

Това, което започва с аналитиката, води до формиране на тестируеми хипотези и евентуална оптимизация. Например, привлекателните изображения на продуктите и цветовете на бутоните могат да увеличат реализациите, като правят продажбата по-примамлива.

„Можете дори да увеличите мащаба на поведението на един посетител, за да видите цялото му пътуване из даден сайт, използвайки инструмент, наречен Sessions Replay“, каза Сантош.

Намаляване на техническите бариери за ефективен дигитален маркетинг

Точно както някога уеб разработката беше запазена за по-наклонените технически, днес софтуерът за управление на бизнеса често изисква експертиза от няколко отдела – анализи за разбиване на числата, маркетингови екипи за управление на промоции и ИТ екипи за управление на сървъра и поддръжка на крайни потребители.

Тъй като аналитиката е основата на ефективен маркетинг, способността за интерпретация и използване на данни, които могат да се предприемат, е от съществено значение. Без да се налага да използват цял ​​екип за анализи, предприятията могат да спестят огромни количества време, пари и труд.

Решението за анализ на фунията на Freshmarketer е отличен пример за това как пакетът може да премахне техническите пречки, обикновено присъстващи в дигиталния маркетинг.

„Един от най-големите акценти в анализа са нашите гъвкави фунии“, каза Сантош.

Снимка на топлинните карти на Freshmarketer

Всички функции на Freshmarketer са лесни за използване и са създадени, за да опростят и оптимизират задачите за потребителите.

Инструментът за анализ на фунията позволява на собствениците на сайтове да идентифицират къде посетителите подскачат по време на пътуванията си около многостранични уебсайтове. Функцията за пренареждане на фунията също показва множество пътища, които посетителите могат да извървят към конверсията и да картографират възможностите. Това позволява на собствениците на сайтове да създават различни комбинации, които работят по-добре, за да насочат посетителите до желания резултат.

И когато фуниите се комбинират с A / B инструменти за тестване и персонализиране на Freshmarketer, собствениците на сайтове могат да разработят най-ефективната структура на сайта.

„Първо анализирате, след това оптимизирате и накрая персонализирате“, каза Сантош. „Целта е да се създаде възможно най-доброто изживяване за посетителите.“

Съберете обратна връзка, за да разберете нуждите на вашата аудитория

Freshmarketer предлага редица начини за пряко ангажиране на посетителите чрез своите инструменти за анкети и обратна връзка. Тези функции позволяват на собствениците на сайтове да събират обратна връзка чрез лесни за създаване анкети, формуляри и други CTA.

Интуитивният потребителски интерфейс улеснява разработването на джаджи за анкети, които съответстват на естетиката на уебсайт. Тези анкети могат да бъдат пригодени да се задействат в моменти, когато най-вероятно е посетителите да напуснат сайт. Това дава на предприятията последна възможност за реализация чрез насочено ангажиране.

Снимка на екрана на промоционалния резултат на Freshmarketer

С инструментите за анкети и обратна връзка на Freshmarketer собствениците на сайтове могат да събират пряк поглед върху удовлетвореността на клиентите.

Функцията за промоционален рейтинг на Freshmarketer също позволява на собствениците на сайтове да преценят дали посетителите ще препоръчат техните продукти и услуги. Тези отчети се генерират като четими лентови и калибровъчни диаграми и слоеви облаци.

Ако нивата на лоялност и удовлетвореност са ниски, собствениците на сайтове могат да се обърнат към топлинната карта на Freshmarketer, A / B тестване, фунии и други решения, за да намерят лекарство.

На хоризонта: по-голямо персонализиране & Разширен анализ на поведението

С рационализирането на основните бизнес процеси Freshmarketer не само улеснява нещата за компаниите, но и за крайния потребител. Когато предприятията отделят време да взаимодействат с клиентите, той изгражда по-силна връзка между двете и води до по-голямо доверие на марката и удовлетвореност на клиентите..

От своя страна компаниите наблюдават увеличение на посетителите, повтарящи се клиенти и положителна публичност. Както Сантош каза, фокусът на Freshmarketer е насочен към създаването на по-персонализирани потребителски изживявания.

„Току-що пуснахме нова функция, Персонализиране на уеб съдържанието“, каза той. „Това е в бета фаза и ние сме много развълнувани от него, защото можете да доставяте различни преживявания за различни сегменти от клиенти.“

Session Replay е функция, която показва възпроизвеждането на поведението на посетителите, например откъде идват и какви връзки кликват. Инструментът е още един пример за това как Freshmarketer е построен, за да стимулира реализациите и за по-добра възвръщаемост на инвестициите.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map