Екипът на WebHostFace носи личност на безличен пазар – балансиране на качествени хостинг услуги с приятелска поддръжка

TL; DR: Ако сте си представяли, че група причудливи техници стои зад компания, наречена WebHostFace, ще бъдете прав. Екипът се гордее с личността, която носи на понякога застоялия и безразличен хостинг пазар. Не позволявайте обаче нетрадиционното име да ви заблуди. WebHostFace се обслужва от сезонни хостинг специалисти, които предлагат високоефективни уеб решения за съвременния бизнес и предприемачите. И като съсредоточи лазерно усилията си върху нуждите на клиентите, WebHostFace дава възможност на собствениците на сайтове да си почиват лесно, за да се погрижат техническите характеристики на хостинга, за да могат да се съсредоточат върху изпълнението на своите онлайн проекти.


Бет Тери е сертифициран треньор по устойчивост, мотивационен говорител и автор. Известна като „Кактусният сговорчик“, Бет помага да вдъхне положителна промяна в живота на онези, които слушат нейните речи и четат блога и книгите ѝ. Отговорна за впечатляващата гама от писмени и говорими материали, Бет разпространява съдържанието си в няколко платформи, включително две лично управлявани уебсайтове.

В края на 2014 г. Бет претърпя срив в целия сайт и се опита да възстанови онлайн имотите си, използвайки автоматизираната система за архивиране, предоставена от нейния тогава хостинг доставчик. След като вече е преживяла значително престой в миналото, Бет беше шокирана, като установи, че тези резервни копия са само частични, съдържащи само файлове с голи кости на нейните сайтове. Изправена пред нестабилността, Бет знаеше, че е време да потърси нов домакин.

След като прочете положителни отзиви за WebHostFace, Бет се регистрира за споделен хостинг пакет една вечер, очаквайки няколко часа караница за миграцията. За своя изненада тя получи телефонно обаждане от поддръжката на WebHostFace приблизително 10 минути след приключване на транзакцията.

Имайки предвид нейния опит в обучението и обучението по обслужване на клиенти, Бет каза, че е изключително впечатлена от нивото на обслужване, което толкова бързо е получила. За краткото време, което последва, Бет успя да разговаря на живо с представителката, да възстанови сайтовете си и да мигрира имейл акаунта си без главоболието, което тя е предвидила.

„Всеки път, когато сложа билет, получавах отговор след по-малко от час от някой от екипа“, каза Бет. „Препоръчвам WebHostFace на всички.“

Христо Генов и Валентин Шарланов хедсхетите и логото на WebHostFace

Христо Генов и Валентин Шарланов на WebHostFace ни разказаха как хостът помага на клиентите да захранват своите уеб приложения.

Подобно на Бет, много предприемачи и SMBs са се подписали с WebHostFace за неговата надеждност, икономични цени и мълниеносна поддръжка. Свързвайки опита на индустрията с приключение, служителите на WebHostFace са предвидили и приели многобройните тенденции на хостинг пазара от основаването му.

„Много държим на хостинга“, заяви Христо Генов, ръководител на управление на проекти в WebHostFace. „Помогна ни да добием по-широка представа за това как работят нещата по интернет и наистина ни харесва как индустрията продължава да се променя. Всичко е толкова бързо, че трябва да сте в крак с добрата си работа. “

Гарантиране на практическа поддръжка на клиенти, вместо роботизирани отговори

Едно от най-големите предимства на WebHostFace е неговият интензивен фокус върху грижата за клиентите. В рамките на силно наситен хостинг пазар, много доставчици имат или изцяло или частично автоматизирана система за поддръжка на билети.

Въпреки че това улеснява работата на екипите за поддръжка, това води и до доста безлично изживяване от страна на клиента. Например, може да е изключително трудно да говорите с истинско човешко същество, докато сърфирате през безполезен FAQ или получавате генеричен отговор за копиране / поставяне на билет, като клиентите се чувстват по-скоро като числа, отколкото хора. WebHostFace внимателно елиминира тези проблеми, като прави удовлетворението на клиентите приоритет №1.

Колаж на екипа на WebHostFace в офиса

В WebHostFace собствениците на сайтове не трябва да се притесняват от безлични системи за билети; екипът е готов да помогне 24/7.

„Ние сме екип от хостинг специалисти с повече от 10 години опит в бранша“, каза Христо. „Обичаме да говорим с клиенти и вярваме, че това ни прави различни.“

Както е показано в случая на Бет, WebHostFace третира всяко клиентско взаимодействие с най-голяма спешност – не само че са бързи отговори, но и са съобразени с актуалните, специфични проблеми, пред които е изправен клиентът.

„Всеки един случай, независимо дали става въпрос за телефонно обаждане, чат или билет, ние го обработваме като приоритет“, каза Христо. „Винаги се опитваме да се отървем от тези роботизирани отговори – нямаме консервирани съобщения и нямаме шаблони. Всеки един отговор е точно от това, което клиентът има нужда и иска да чуе и прочете. “

Според Христо в края на деня клиентите са най-важната част от хостинг компания. По думите на Христо, без щастливи клиенти, “няма бизнес, който да оцелява.”

На мисия да стане новото лице на хостинг индустрията

Валентин Шарланов, собственик на WebHostFace, оприличава пътуването на компанията към приказка с мисията си да промени начина, по който хостингът е направен, предлаган на пазара и продаван на крайните потребители. Потривайки рамене с някои от най-големите доставчици в хостинг индустрията, Валентин в крайна сметка реши WebHostFace да стане съвсем нов тип хостинг компания – такава, която не само се интересува от своите клиенти, но и се интересува от това как тези сайтове за клиенти могат потенциално да се развиват мащаб и печалба.

„Не е достатъчно да имате сайт, работещ и работещ 99,99% от времето – този сайт трябва да изпълни истинската цел, която собственикът има предвид“, каза Валентин. „Всеки един собственик на уебсайт желае уебсайт, който е популярен и може да донесе някакъв доход.“

Снимка на централата на WebHostSpace

По време на кратката история на компанията WebHostFace се превърна в лидер в хостинг пространството благодарение на качествените си услуги.

Слагайки на първо място нуждите на клиента, WebHostFace има за цел да се превърне в новото „лице“ на хостинг пазара, предлагайки нещо, което много по-големи хостове бяха пренебрегнати да приоритизират..

„В началото имахме много голям проблем с това да сме един от многото в тази свирепа ниша“, каза Валентин. „По-важното е, че знаехме как да поправим това. Всеки отделен клиент получи невероятно качество на хостинг, експертни съвети, SEO и идеи как да направи своите сайтове по-популярни. Доста споделяхме собствения си труден опит с нашите клиенти. “

Тази мащабна връзка помогна на клиентите да видят WebHostFace много повече от просто хостинг доставчик. Вместо това те гледаха на компанията като на партньор, на който могат да разчитат в дългосрочен план.

Подпомагане на малките и средни предприятия да постигнат пълния си потенциал с достъпни услуги

В допълнение към предлагането на собствена експертиза, специализираният персонал на WebHostFace отнема време да научи и да отстрани различните уникални проблеми, с които се сблъскват малките и средни предприятия на днешния уеб пазар.

„Имаме клиенти, които използват всички видове инструменти за изграждане на сайтове и имахме някои случаи, които ни отнеха часове, за да се поправим“, каза Валентин. „Например, клиент веднъж е имал китайски конструктор на уебсайтове с китайски журнал за грешки. Повечето хора щяха да спрат отстраняването на грешки след няколко минути. Но ние не го направихме и този клиент все още е лоялен наш клиент. “

С това високо ниво на подкрепа, съчетано с консултантски услуги, които се възползват от най-добрите практики в индустрията, WebHostFace предлага на SMBs възможности за мащабиране на бизнеса си.

Снимка на екипа на WebHostFace

Плюсовете на WebHostFace работят с основната цел да помогнат на бизнеса да се конкурира в онлайн пазара.

И един от начините WebHostFace помага на клиентите да осъзнаят потенциала си е като им показва успешни сайтове като демонстрация.

„Ние им показваме действителен, работещ уебсайт, за да могат да видят потенциала за растеж“, каза Христо. „Ние не им предлагаме просто да поставят сайта си и след това да забравят за тях. Ние им помагаме в действителност да накарат уебсайтовете да работят за тях. “

Христо отбеляза, че създаването на работещ уебсайт означава много повече от просто да го стартирате и да стартирате. За WebHostFace истински работещият сайт е този, който помага на клиентите да постигнат своите бизнес планове и цели.

Пътуване на пътя към опростено управление на сайта с WordPress

За да помогне на клиентите да постигнат тези високи нива на успех, WebHostFace предлага разнообразие от хостинг пакети, в допълнение към регистрация на домейни, SSL сертификати и безброй безплатни ресурси. Хостът доставя основни пакети за споделен, виртуален, посветен сървър и хостинг на дистрибутори, както и решения с отворен код за електронна търговия, Joomla, Drupal и WordPress.

В допълнение към редовния хостинг на WordPress, наскоро WebHostFace представи подобрена, напълно управлявана версия. Това подобрено предлагане е най-новото в многото усилия на WebHostFace да помогне на клиентите си да се срещнат с успех.

„Най-новият ни проект е комбинация от най-важните аспекти, от които се нуждае собственикът на уебсайт, и това е услуга, която не съм виждал в никоя друга хостинг компания“, каза Валентин. „Накратко, нашият екип е определил, оптимизирал и направил популярни хиляди WordPress сайтове за клиенти и решихме да внедрим тази услуга в допълнение към нашата хостинг среда на WordPress.“

С управляван хостинг на WordPress, WebHostFace предлага персонализирани съвети за SEO, бизнес направление, дизайн и разработка. Тези сайтове също са хоствани на сървъри, специално оптимизирани за WordPress, което позволява повишена скорост и производителност. В допълнение, придружаващата среда на WordPress е удобна за разработчиците и се предлага с безплатни SSL и персонализируеми теми и плъгини.

„С управлявания WordPress клиентите ни получават лични пакети за WP Assistant, пълно управление на уебсайтове и бързина – заедно с проверки за производителност, сигурност и SEO“, каза Валентин.

Специализирани асистенти в WordPress отделят време, за да научат сайт, ниша и планове на клиента, така че да могат да предложат най-добрите и персонализирани съвети.

WebHostFace е създаден, за да се превърне в новото лично “лице” на съвременния уеб хостинг. Като направи хостинг повече от просто услуга за създаване на уебсайт, WebHostFace спечели лоялността на хиляди клиенти, постигнали успех в резултат на партньорството си.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me