CNCF: softverska zaklada otvorenog koda koja osnažuje organizacije za izgradnju i pokretanje skalabilnih aplikacija u javnim, privatnim i hibridnim oblacima

TL; DR: Zaklada Cloud Native Computing (CNCF) služi kao dom neutralan za prodavače projekata otvorenih izvora, uključujući Kubernetes, Prometheus i Izaslanika. Organizacija potiče veću suradnju između programera, dobavljača i krajnjih korisnika s naglaskom na obrazovanju, certificiranju i usklađenosti softvera. Kroz pristup usredotočen na zajednicu koji uključuje mogućnosti umrežavanja i dostignuća širom svijeta, CNCF omogućava tvrtkama izgradnju i implementaciju okretnih aplikacija u javnim, privatnim i hibridnim oblacima.


Velika recesija 2008. godine opustošila je globalna tržišta, povećala stope ovrhe i opljačkala milijune njihovog financijskog blagostanja. Ali čak i najmračniji oblaci imaju srebrnu oblogu koja je, u ovom slučaju, došla u obliku pojačanog prihvaćanja softvera otvorenog koda.

Kako je financijska oluja ustupila mjesto sunčanom horizontu, tvrtke koje su usvojile softver otvorenog koda kao mjeru smanjenja troškova postaju sve svjesniji dodatnih prednosti tehnologije, u rasponu od skalabilnosti do podrške zajednice. Nakon recesije, ove se tvrtke nisu imale namjeru vratiti na vlasnička rješenja.

I danas čak i velike tehnološke tvrtke skakuću na otvorenom pojasu. Na primjer, u 2014., Google je objavio kôd za Kubernetes, platformu za upravljanje kontejnerskim radnim opterećenjima, u nastojanju da kombinira veliko iskustvo kompanije s najboljim praksama iz zajednice otvorenih izvora.

Kako bi osigurala uspjeh, tvrtka je napravila stvari korak dalje. “Google je shvatio da će otvoreno upravljanje Kubernetes učiniti doista neovisnim i time moći pravilno procvjetati i rasti”, rekao je Chris Aniszczyk, CTO / COO pri Cloud Native Computing Foundation (CNCF). “Znači, ispočetka su izgradili neutralan temelj kako bi masi donijeli izvorno oblak.”

Logo zaklade Native Computing Cloud

Zaklada Cloud Native Computing skup je projekata otvorenog koda, uključujući Kubernetes i Prometheus.

Tako je rođen CNCF. Osnovan 2015. godine sa samo 20 članova, CNCF je brzo prerastao u jedinstveni konzorcij za open-source projekte u oblacima širom svijeta, uključujući Kubernetes. Danas organizacija omogućuje više od 375 članova za izgradnju i pokretanje skalabilnog ekosustava aplikacija u višeslojnim okruženjima koristeći spremnike, servisne mreže, mikroservise, nepromjenjivu infrastrukturu i deklarativne API-je. Kroz pristup vođen u zajednici, CNCF omogućava programerima, dobavljačima i krajnjim korisnicima da surađuju u okruženju usmjerenom na obrazovanje, certificiranje i sukladnost softvera..

Okupljanje projekata otvorenih izvora, uključujući Kubernetes

Članovi CNCF-a uključuju vodeće javne organizacije u oblaku i poslovnom softveru kao što su Amazon, Google, Microsoft, IBM, Oracle i Alibaba, te više od 100 startupa. Članstvo je podijeljeno na platinaste, zlatne i srebrne članske tvrtke, kao i na pristalice krajnjih korisnika te akademske i neprofitne članove.

“Postala je zaista jedinstvena zajednica u tome što smo jedina organizacija otvorenog koda koja doslovno svi pružatelji usluga oblaka sjede za istim stolom”, rekao je Chris. “Ovi ljudi surađuju na građevinskoj tehnologiji koja ne samo izvorno radi u oblaku, već i na bilo kojem oblaku, javnom ili privatnom.”

CNCF-om, pododjeljkom zaklade Linux, upravlja upravni odbor koji je u potpunosti neovisan o tehničkoj strani organizacije. “Postoji lijepa razdvojenost briga – u stvari, ne postoji način da kupite svoje mjesto u CNCF”, rekao je Chris.

Ikone koje predstavljaju imovinu CNCF-a

Zaklada potiče suradnju u zajednici izvornih oblaka kroz različite kanale.

Sudjelovanje se brzo povećava, s 195 novih članova pridružilo se 2018. godine sa stopom rasta od 130%. Nakon Sjedinjenih Država i Njemačke, Kina je treći najveći doprinos CNCF-u, koji predstavlja 10% ukupnog članstva.

Prednosti uključuju, među ostalim vrijedne resurse, događaje za članstvo, obuku, marketinške aktivnosti, obrazovanje i certificiranje. Budući da CNCF nastoji povećati dobrobit zaklade u cjelini, a ne fokusirati se na pojedinačne projekte, za svaki projekt nije dodijeljeno fiksno ulaganje..

“Bilo koji CNCF projekt ima pravo zatražiti financiranje obuke, konferencija itd.”, Rekao je Chris. “Na primjer, pomažemo u koordiniranju PromCon-a za zajednicu Prometheus i KubeCon za Kubernetes.”

Spirking suradnja između najboljih razvojnih programera, dobavljača i krajnjih korisnika

CNCF konferencije i događaji pružaju vrijedne mogućnosti umrežavanja između programera, pružatelja usluga oblaka i krajnjih korisnika, njegujući stalno rastuću zajednicu profesionalaca.

Od svog osnutka 2015. godine, KubeCon + CloudNativeCon porastao je s 500 sudionika na više od 8 000 na prošlogodišnjem događaju KubeCon + CloudNativeCon u Seattlu, što događaj čini jednom od najvećih open-source konferencija ikad. Ovih je dana Chris rekao da je uobičajeno da kompanije pružaju više oblaka prilikom digitalnih transformacija, što CNCF pristup čini još vrednijim.

“Ako ste, recimo, State Street Corporation, Bloomberg ili Bank of America, a morate negdje poslati svoje inženjere da nauče kako rasporediti moderne aplikacije na više oblaka, u osnovi smo jedina igra u gradu.” Rekao je Chris. “Da, možete ih poslati na AWS re: Invent ili Microsoft Build, ali zašto ih jednostavno ne poslati na jedan događaj koji pokriva sve oblake?”

I nisu samo rani usvojitelji koji koriste tehnologije poput Kubernetesa. Ironično je da je Chris rekao da Maersk, najveća svjetska brodska kompanija, koristi platformu za upravljanje kontejnerskim radnim opterećenjima u njihovoj digitalnoj infrastrukturi – što podržava cjelokupnu misiju tvrtke za prijevoz stvarnih brodskih kontejnera preko oceana preko svoje flote..

“Tvrtka koja isporučuje kontejnere na brodovima širom svijeta sada proizvodi digitalne kontejnere u proizvodnji”, rekao je Chris. “To smo sve vidjeli – usvajači u kasnijoj fazi digitalno transformišu svoje organizacije – a projekti i tehnologija CNCF-a obično su ogroman dio toga.”

CNCF je posvećen zaštiti tih tvrtki od digitalnih prijetnji s robusnim neovisnim revizijama sigurnosti na većini projekata. “Jedinstveni smo među zakladima otvorenog koda po tome što zapravo plaćamo ove revizije i javno ih objavljujemo”, rekao je Chris.

Usredotočeno na obrazovanje, certificiranje i sukladnost softvera

Zaklada također pruža mogućnosti obuke i učenja pod vodstvom instruktora koji pokrivaju CNCF tehnologije kako bi se organizacijama pomoglo ili educirati svoje trenutne zaposlenike ili zaposliti iz iskusnog talenta.

Na primjer, CNCF se udružio s edX-om kako bi osigurao besplatni Kubernetes Massively Open Online Course (MOOC). 14-tjedni MOOC vodi studente postavljanjem i pristupom klastera Kubernetes, pokretanjem aplikacija u okruženju, pristupom raspoređenim aplikacijama i interakciji s Kubernetes zajednicom. “Educiranje svijeta i industrije na Kubernetesu bila je važna uloga zaklade”, rekao je Chris.

Baner glasi "Održavanje i integriranje tehnologija otvorenog koda"

Fondacija omogućuje tvrtkama izgradnju i primjenu okretnih aplikacija u višeglasnim okruženjima.

Zaklada nudi i certificirane Kubernetes Administrator (CKA) i Kubernetes Certified Provider Service (KCSP) certifikate kako bi osigurali polaznicima da steknu razinu stručnosti u radu ili razvoju Kubernetes klastera. U svibnju 2018. CNCF je također objavio dostupnost svog programa Kubernetes Training Partner (KTP), koji određenim pružateljima obrazovnih usluga nudi iskustvo u obuci izvornih tehnologija u oblaku.

“Mnoge tvrtke koje žele postati izvorne u oblaku imaju iskusne inženjere koji prolaze kroz CKA ili CKAP, ili uključuju certifikaciju kao zahtjev za zapošljavanje ili dio kampa za pokretanje”, rekao je Chris. “Bilo je prilično neverovatno vidjeti.”

Osim mogućnosti obrazovanja i osposobljavanja, CNCF-ov certificirani program za usklađivanje Kubernetes omogućuje dobavljačima softvera i pružateljima računalstva u oblaku da pokažu da su Kubernetes implementacije interoperabilne i sukladne u pogledu kompatibilnosti..

“Izgradili smo ovaj program kako bismo spriječili forsiranje kroz osnovni skup pravila kako bismo osigurali prenosivost radnog opterećenja”, rekao je Chris. “Bio je to herkulovski napor koji je rezultirao jednim od najobnovitijih programa certificiranja – koji je uistinu u vlasništvu i kojim upravlja zajednica.”

Pristup usredotočen na zajednicu: Događaji i iskustva širom svijeta

Krenuvši naprijed, Chris je rekao da CNCF planira proširiti svoju globalnu razmjenu. U studenom prošle godine zaklada je okončala KubeCon + CloudNativeCon Shanghai, svoju prvu konferenciju u Kini.

Događaj, koji je želio premostiti vezu između open-source programera u Kini i ostatku svijeta, privukao je raznovrstan skup sudionika, od kojih je 17% došlo izvan Kine. Chris je rekao da će se zaklada graditi na ovom uspjehu tako što će u Šangaju, 24. i 26. lipnja 2019., održati samit KubeCon + CloudNativeCon + Open Source.

U svijetu u kojem je softver otvorenog koda danas široko prihvaćen – i cijenjen – sve je potrebniji globalni pristup.

“Investirali smo u prijevode i uspostavili tim koji bi osigurao da ne bifurciramo zajednicu”, rekao je. “Vrlo sam ponosan na posao koji radimo kako bismo osigurali da CNCF zaista bude globalna zajednica.”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me