CloudSigma – Осигуряване на гъвкави, определени от клиента облачни среди с прозрачен подход за ценообразуване въз основа на потреблението

TL; DR: Клиентите, които искат да се отклонят от плановете за хостинг на резачки за бисквитки с пакетни ресурси и предварително определени цени, може да искат да проверят приспособимите решения на CloudSigma за инфраструктура като услуга, които включват гъвкави, високоефективни облачни сървъри. Компанията дава възможност на потребителите да получат контрол върху облачната си среда чрез необвързани ресурси, модел на ценообразуване въз основа на потреблението и подбор на центрове за данни, обхващащи целия свят. С гъвкавата методология и плановете за по-нататъшно разширяване въз основа на потребностите на клиентите, CloudSigma продължава да създава възможности за клиенти по целия свят.


Всеки път, когато яде в под магазин, моят приятел казва, че се чувства сякаш е излъган. Средна подводница в любимата й сандвич съвкупност струва около 7 долара, която обхваща хляб, месо, сирене, сос и всички зеленчуци, които човек някога би искал. За съжаление, тя харесва само хляб и шунка – и обикновено завършва само половината от сандвича си.

Ако абонатите бяха на базата на потреблението, моята приятелка, която е неблагоприятна за гарнитури, ще има много повече пари в джоба си. Но въпреки че е по-избирателна от повечето, тя не е сама, що се отнася до желанието й за ценообразуване въз основа на използването. През 2009 г., например, Робърт Дженкинс и Патрик Бейли работеха по технологичен проект, когато намериха желание за облачно решение с гъвкаво ценообразуване.

„Те не искаха да бъдат обвързани с облачните решения, налични в този момент на пазара – но нямаше други опции, които да отговарят на техните нужди“, каза Ваня Никова, мениджър за развитие на клиенти в CloudSigma. „Затова те казаха:„ Добре, нека да предложим облачна услуга с модел на цените, колкото е възможно по-близо до таксуването за комунални услуги. “

Глава на Ваня Никова, мениджър за развитие на клиенти в CloudSigma, и фирмено лого

Мениджърът за развитие на клиенти Ваня Никова заяви, че CloudSigma е създадена с цел да предлага гъвкави облачни решения.

Впоследствие двойката изгради облачен стек, фокусиран върху гъвкавото ценообразуване и ресурси, и CloudSigma се роди. Днес компанията обслужва високоефективни, приспособими облачни среди с прозрачни цени, базирани на процесор, оперативна памет, съхранение и използване на данни.

„Нашите клиенти могат да конфигурират размерите на сървъра, устройствата и инфраструктурата по начина, по който искат“, каза Ваня. „Възможността да се дефинира тяхната инфраструктура е №1, поради която клиентите избират CloudSigma.“

Постигнете по-голям контрол чрез необвързани, адаптивни ресурси

Клиентската база на CloudSigma управлява гамата от средния бизнес до междуправителствените организации като Европейската космическа агенция. Ваня ни каза, че компанията обслужва и доста клиенти в технологичната индустрия.

„Хората в областта на технологиите са склонни да оценят нашата интуитивна, удобна за потребителя платформа“, каза Ваня. „Някои от клиентите, с които работим, предлагат различни софтуерни решения като услуга, които трябва да бъдат достъпни от цял ​​свят и по този начин да изискват надеждна свързаност през облака.“

Банер, изобразяващ гъвкавостта на CloudSigma

CloudSigma има за цел да постави контрол в ръцете на своите клиенти с гъвкаво оразмеряване на сървъри и ценообразуване, основано на потреблението.

Ваня каза, че компаниите за анализиране на данни съставят друга основна група клиенти. “За да боравите с големи данни, трябва да имате много изчислителна мощност и точно това специализираме”, каза Ваня. „Установихме, че много клиенти, работещи с натоварвания за данни, намират работата с CloudSigma за полезна поради производителността, както и липсата на фиксирани размери на сървъра, което води до по-добра ефективност на разходите.“

Когато CloudSigma твърди, че предлага на клиентите пълен контрол и гъвкавост над облачната им среда, те имат предвид това. Наред с гъвкавото оразмеряване на сървъра, потребителите могат да стартират всяка операционна система без промяна и да избират от продължителност на покупката от един час, един месец, една година и три години. Като алтернатива клиентите могат да се възползват от автоматичната система за фактуриране на компанията, която проверява използването на всеки пет минути и съответно създава такси.

Вместо типични, предварително пакетирани планове, персонализираният калкулатор на облачната инфраструктура на компанията позволява на потребителите да определят изчислителни ресурси като CPU, RAM, SSD съхранение и пренос на данни до гигабайта. Всички акаунти обаче включват 1GB RAM, 50GB SSD и 5TB трансфер на данни на месец безплатно.

Здрава глобална инфраструктура, създадена чрез стратегически партньорства

Според Ваня стратегическите партньорства на CloudSigma с доставчици на центрове за данни в САЩ, Европа, Близкия Изток и Австралия позволяват на компанията да предлага сигурни и надеждни решения за глобална облачна инфраструктура с отлична свързаност.

„Започнахме като традиционен облачен доставчик“, каза Ваня. „Бихме избрали център за обработка на данни, закупихме собствено оборудване, да го домакинстваме там и да инсталираме собствен облачен стек, но преминахме към модел облак като услуга, който ни позволи да се развиваме чрез партньорства с местни доставчици на центрове за обработка на данни, управлявана услуга доставчици и далекосъобщителни оператори със собствени центрове за данни. “

CloudSigma работи с редица доставчици на инфраструктура от Tier III на някои интересни места – като например неговото съоръжение в Хонолулу, което осигурява облачен вариант с ниска латентност за държавата Хавай. Компанията има и двойни локации, обхващащи източния и западния бряг на Австралия, които подобряват балансирането на географското натоварване на клиентите, закъсненията и съкращаването на данните. Планира се също така да разшири глобалния отпечатък на CloudSigma на пазара на Нова Зеландия през следващата година.

Карта на Центъра за данни на CloudSigma

Партньорствата с доставчици на центрове за данни по целия свят дават възможност на компанията да предложи глобални инфраструктурни решения.

„Това ни позволява да осъществим достъп до местните знания чрез партньори на тези пазари – например в Хонолулу, където нямаме местни знания, както и със Саудитска Арабия, най-новото ни място“, каза Ваня. „Разчитаме на техните знания и опит като разширени ръце на CloudSigma в различните ни региони.“

Ваня каза, че е печеливша уговорка, която дава възможност на местните съоръжения да разширят своите предложения за услуги, като същевременно предоставят на CloudSigma разширен обхват. Партньорствата също дават шанс на CloudSigma за увеличаване на печалбата. “Трудно е да се развиваме на конкурентен пазар, ако трябва да разчитаме само на капацитета си”, каза Ваня. „След като започнахме да работим с партньори в центъра за данни, започнахме да се разрастваме с много бързи темпове.“

Agile методология, която подпомага както развитието, така и обслужването на клиентите

Докато дългосрочната цел на CloudSigma е да планира ежегодно потенциалните усилия за разработване на продукти, компанията също така разчита на гъвкавата методология за извършване на краткосрочни корекции въз основа на отзивите на клиентите и промените на пазара..

Ваня ни каза, че методът, на който разчитат, се нарича Scrum, рамка за Agile развитие, която разделя времето на инкрементални „спринти“ или периоди две седмици, използвани за проверка на обратната връзка и съответно адаптиране.

„На всеки две седмици нашият екип се среща, за да определи пътя си напред, както и да прегледа предишните две седмици“, каза Ваня. „Ние основаваме продуктовия си тръбопровод на анкети на клиенти, общи тенденции на пазара и коментари от нашите партньори в центъра за данни“, каза тя.

Графично изобразяваща гъвкава методология

CloudSigma информира за разработването на продукти чрез двуседмични прегледи на отзивите на клиентите и тенденциите на пазара.

Един пример за приспособимост на компанията е опитът с Европейския център за средносрочни прогнози за времето (ECMWF), метеорологичен изследователски институт, който съхранява едно от най-големите суперкомпютърни съоръжения и архиви за данни за времето. По-конкретно, ECMWF предлага каталог от прогнозни данни, достъпни за закупуване от фирми по целия свят.

„Те трябваше да изпратят огромни количества данни за времето на някои от своите клиенти, но не можеха да го правят през обикновения интернет поради ограничения на скоростта“, каза Ваня. „Тъй като ECMWF е публична институция, ние се свързахме с мрежата GÉANT, която осигурява високо надеждна и сигурна връзка между университети и изследователски институции в Европа.“

Само за две седмици CloudSigma установи връзка между собствената си мрежа и Janet, за да задоволи нуждите на ECMWF. „Това е нещо, което други, по-малко пъргави облачни доставчици може да не са в състояние да доставят за толкова кратки периоди от време“, каза Ваня.

Очаквайте скоро: Услуги за разширяване и обработка на данни при бедствия

За да разшири допълнително обхвата си, CloudSigma ще си партнира с допълнителни съоръжения за обработка на данни в близко бъдеще. „Очакваме с нетърпение да открием няколко нови локации в Азия и едно в Япония до края на тази година, както и още няколко догодина“, каза Ваня.

По отношение на разработването на продукти, компанията пусна функционалност за възстановяване при бедствия във Филипините и Саудитска Арабия, която планира да предостави на всички места в центровете за данни до края на годината.

„Това е нещо, което ще даде възможност на нашите клиенти да работят при сценарии с висока наличност“, каза Ваня. „Това също ще създаде възможности за клиентите, които се страхуват – или може би не им е позволено – да имат основното си местоположение в облака поради закони или вътрешни политики.“

С възстановяването при бедствия Ваня ни каза, че клиентите могат вместо това да използват облака като опция за отказ.

„Това е готина функция, тъй като по принцип работи като независим от хипервизора и може да се прилага за всички операционни системи и приложения“, каза тя. „Ние сме доста развълнувани от това, защото това е нещо, над което работим отдавна. До края на годината ще пуснем много уебинари около тази функция. “

За клиентите, които търсят гъвкаво облачно решение, това ново предложение ще осигури още една възможност за персонализиране. Ако магазините за сандвичи щяха да се хванат, ние ще сме готови.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me