Adblock Plus: Безплатно приложение за повишаване на UX за потребителите и обединяване на рекламодатели и издатели, за да насърчи честна и печеливша мрежа

TL; DR: Adblock Plus е приложение с отворен код, което дава възможност на потребителите да блокират натрапчиви реклами, да деактивират проследяването и да филтрират домейни, за които е известно, че разпространяват злонамерен софтуер. Приложението работи, за да запази данните и устройствата в безопасност чрез определен от потребителя набор от критерии за приемливи реклами. Чрез създаването на обща позиция между потребителите, рекламодателите и издателите, Adblock Plus цели да осигури приходи от онлайн съдържание по подходящ начин за всички страни.


През 2011 г. основателят на Eyeo Владимир Палант, изпълнителният директор Till Faida и председателят Тим ​​Шумахер стигнаха до извода, че не е задължително да очаквате от компанията, която притежава Adblock Plus: Не всички реклами са лоши.

Няма съмнение, че в най-лошия случай, онлайн рекламите са прекъсващи, спам и понякога незаконни. В най-добрия случай обаче те са ненатрапчив – и дори просветляващ – начин да подкрепят създаването на съдържание онлайн. Последните проучвания подкрепят това, като 83% от анкетираните заявяват, че не са принципно против рекламата и желаят само да филтрират отвратителни реклами.

Осъзнавайки това, екипът зад Adblock Plus седна да преоткрива рекламния блокер с отворен код по начин, който да защити потребителите от натрапчиво съдържание, без да нарушава преобладаващия модел на финансиране за онлайн съдържание.

Лого на Adblock Plus и маркетингова графика

Вместо да блокира всички реклами, Adblock Plus поставя потребителите на контрол върху рекламите, които виждат.

„Точно тогава са имали еврика момент: Те могат да определят критерии за приемливи, прилични реклами“, казва Лора Софи Дорнхайм, ръководител на комуникациите в Eyeo.

С това се роди инициативата за приемливи реклами. Сега рекламният блокер с отворен код се предлага с опция за бели списъци с реклами, които отговарят на строг набор от критерии. Потребителите, които желаят да блокират всички реклами, могат да го направят, като деактивират функцията „Разрешаване на приемливи реклами“ по всяко време или могат да коригират ръчно предпочитанията си за блокиране на реклами. Приложението също така работи, за да деактивира проследяването и филтрира домейни, за които е известно, че разпространяват злонамерен софтуер, сред другите мерки за сигурност. Чрез създаването на компромис между потребители, рекламодатели и издатели, Adblock Plus цели да създаде онлайн среда, която да е честна и печеливша в същото време.

Строг набор от критерии за приемливи реклами

Adblock Plus основава своите критерии за приемливи реклами на отзиви от потребителите, както и на общността на рекламните технологии като цяло. Тези дискусии помогнаха на компанията да създаде строг набор от правила, определящи ненатрапчивите реклами. „Това са доста прости критерии, най-вече относно формата, размера и разположението на тези реклами“, каза Лаура. „Например никой не обича да бъде прекъсван от реклами, така че рекламите никога не могат да бъдат в съдържание като видео, текст или слайдшоу.“

Графика, изобразяваща способността на компанията да блокира досадни реклами

Инициативата за критерии за приемливи реклами на компанията създава стандарти за качествена реклама.

По принцип тези указания посочват, че рекламите трябва да се поставят отгоре, отстрани или под основното съдържание, за да не се наруши естественият поток на читателите. Те винаги трябва да бъдат ясно разпознаваеми като реклами и да се отличават от всяко друго съдържание. Изискванията за размер на рекламата зависят от разположението на рекламата, за да оставите достатъчно място за основно съдържание в най-често срещаните размери на екрана за настолни и мобилни устройства. Освен това рекламите, поставени над сгъвката, не могат да заемат повече от 15% от видимата част на страницата. Тези, поставени под сгъвката, не могат да заемат повече от 25% от видимата част на страницата.

Участието в инициативата за приемливи реклами е безплатно за повечето организации, с изключение на тези, които получават повече от 10 милиона допълнителни рекламни импресии на месец чрез участие. Тези по-големи предприятия са длъжни да плащат месечна такса, която обикновено представлява 30% от допълнителните приходи, натрупани чрез бели приемливи реклами. Всички участници, които плащат и не плащат, трябва да спазват едни и същи критерии за приемливи реклами, а всички бели реклами са посочени на обществен форум.

Пазете данните и устройствата в безопасност чрез силата на отворен код

Лаура заяви, че компанията стъпва на фина граница между създаването на безпроблемно потребителско изживяване и устойчивия модел за осигуряване на приходи за издателите. „Нашата цел е да променим начина, по който мрежата монетизира съдържание и можете да го направите само като работите и с двете страни“, каза тя. „Да постигнеш баланс винаги е сложно и трябва да работиш усилено, за да обясниш какво правиш ясно на всички страни.“

Между изскачащите прозорци, автоматичното възпроизвеждане на видеореклами и модалните реклами, които трябва да затворите, преди да взаимодействате със сайт, онлайн рекламните техники стават будни от ден.

„Това не е устойчиво в дългосрочен план“, каза Лора. „Например, ако отидете на The Washington Post, до две трети от данните на страницата са рекламни. От друга страна, рекламата е преобладаващият модел за монетизиране на журналистиката и много други креативни индустрии и не искаме да им навредим или да намалим голямото разнообразие от съдържание, което произвеждат. “

Като цяло, Лора каза, че успехът на компанията е показателен за ефективно постигане на баланс между двете крайности. В допълнение към инициативата за приемливи реклами на компанията, тя спазва закони за поверителност като GDPR. Всъщност Adblock Plus не събира никакви потребителски данни. „Базирайки се в Европа, ние сме отговорни за най-строгите закони за поверителност, докато много от другите блокери на реклами там са само хоби проекти“, каза Лаура. „Потребителите са по-добре да отидат с някой, на когото могат да се доверят от самото начало.“

Блокирайте проследяването и злонамерения софтуер и създайте свои собствени списъци с филтри

С инструменти, които дават възможност на потребителите да избягват проследяването и злонамерения софтуер, Adblock Plus дава приоритет на поверителността на данните в онлайн свят, който е поражен от любопитни очи и жестоки намерения. Eyeo също пусна приложение за браузър Adblock за устройства с Android и iOS, за да защити потребителите в движение. Приложението намалява риска от заразяване със злонамерен софтуер, подобрява поверителността и дори спестява данни и ресурси на батерията, тъй като рекламите често карат страниците да се зареждат по-бавно.

В допълнение към вградените филтри, компанията предлага и редица допълнителни списъци с филтри, които позволяват на потребителите да персонализират своята услуга. Например, потребителите могат да изберат да инсталират Easy Privacy – издънка на вградения EasyList, която спира рекламите да ви следят в мрежата.

Когато става дума за добавяне на нови функции, Лаура каза, че през последните години компанията е променила подхода си към разработването на продукти. „В първите си пет години потребителите доста биха откъснали всичко, което сме освободили от нашите ръце, така че нашият екип просто ще работи върху всяко издание въз основа на функциите, които смята, че са най-важни“, каза тя.

Тъй като пазарът става все по-наситен с по-широка потребителска база, този стандарт се промени. „Нашата компания е в наистина интересен етап в момента, защото ние наистина поставяме ухото си на земята и откриваме какво искат и имат нужда потребителите по отношение на функции, потребителски интерфейс и потребителско изживяване“, каза Лаура.

Отвореният характер на проекта, лицензиран по GPLv3, се поддава на сътрудничество от общността, които са добре дошли да съобщават за грешки, да кодират, да помагат на други потребители, да правят предложения, да подобряват филтрите и да оценяват приемливи реклами.

Изследване на нови начини за осигуряване на приходи от съдържание онлайн

Според Лора предизвикателството да се намери идеалният начин за осигуряване на приходи от онлайн съдържание е като състезанието до Луната. „Първият там най-вероятно го печели, въпреки че досега никой не го е заковал“, каза тя. „Имаме тази декларация за мисията: да Ви поставим отговорна за честна и печеливша мрежа. Блокирането на реклами е това, което ни направи големи, но виждаме, че това е само една част от промяната на това как съдържанието се монетизира. “

Преди две години Eyeo обедини усилия с Flattr, компания, която създаде първата в света система за микроплащане. „Това е разширение за браузър, което можете да използвате, за да разпределите определен бюджет по всички сайтове, които посещавате в определен период от време“, каза Лаура. „Ние работим върху подобряването му и намираме различен ъгъл, за да предоставим на собствениците на уебсайтове и издателите алтернатива на рекламата.“

Компанията също е обновила начина, по който разпространява приемливи реклами. Преди това ръчно са добавяли сайтове с бели списъци. Днес компанията разработва програмна система, наречена Acceptable Ad Exchange (AAX), която ще позволи на повече сайтове да участват в програмата, като същевременно поддържа високите стандарти на компанията за приемливи реклами.

Развитието се основава на оригиналното богомолство на компанията – че не всички реклами са лоши – като същевременно създава по-устойчива методология.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me