6 нови функции на GitHub, които ще променят начина, по който разработчиците си сътрудничат за технологии, управляват проекти и защитават техния код

TL; DR: GitHub опростява начина, по който разработчиците – от любители до професионалисти – изграждат софтуер. Идея, първо обсъдена в бар, GitHub насърчава бърз, гъвкав и съвместен разработчик, в който можете да създавате и споделяте работата си върху всичко – от лични проекти до големи технологии с отворен код. През 2016 г. GitHub обявиха най-голямата си актуализация – донасяйки стабилни инструменти за преглед, сигурност и управление на проекти в платформата. Сега оценен на 2 милиарда долара и може да се похвали с над 600 служители по целия свят, марката продължава да променя начина на работа на разработчиците.


Тези две момчета влязоха в бар … и животът на разработчиците се промени завинаги.

Том Престън-Вернер седеше в спортен бар и грил на Zeke, незабележим бар за гмуркане в Сан Франциско, който беше приятелски настроен за феновете на Giants и технологичните глупаци в еднаква степен. Той беше там за среща с Руби, но сам седеше в една кабина и обмисляше проект, който беше започнал седмица преди това.

Крис Ванстрат, разработчик Том смътно знаеше, но се възхищаваше. Том му посочи да седне на щанда и сподели идеята си за нещо, наречено Grit, което му позволяваше да влезе в хранилищата на Git по обектно-ориентиран начин чрез Ruby. Крайният резултат за така наречената „полуизпечена идея“ на Том беше уебсайт, който действаше като център за разработчиците за споделяне на Git хранилища. Той дори имаше име предвид – GitHub.

Седмица след щастливата им среща Крис пое първия ангажимент в хранилището на GitHub. Това стартира три месеца интензивно развитие – Том работи по Grit и интерфейса на платформата, докато Крис конструира приложението Rails.

Двойката стартира частна бета версия през януари 2008 г. Месец по-късно PJ Hyett се присъедини към екипа и помогна GitHub да бъде готов за публичния им старт през април.

Три кратки месеца по-късно Том се отдалечи от заплатата на пълен работен ден и бонусната оферта за подписване на 300 000 долара от Microsoft, който бе придобил работодателя си Powerset.

„Точно както Индиана Джоунс никога не би могъл да отхвърли възможността да търся Светия Граал, така и не по-малко бих отказал възможността да работя за себе си върху нещо, което наистина обичам“, пише той в публикация в блога.

Сега GitHub поддържа общност от повече от 16 милиона разработчици, които хостват повече от 38 милиона хранилища. Можете да намерите кода, който изпрати Аполон 11 до Луната, заедно с добре известни съвременни инструменти като Bootstrap, Node.js, Angular.js, jQuery и Font Awesome.

6 нови инструменти, налични в най-голямата актуализация на GitHub

Крис, сега изпълнителен директор на GitHub, обяви най-голямата актуализация на платформата през септември 2016 г., като въведе множество нови функции и планира да добави още повече в бъдеще.

1. Отзиви: Получете обратна връзка и одобрете промените във вашия код

Говорейки за сърцето на GitHub за сътрудничество, платформата въведе инструменти за коментиране за изтегляне на заявки. Членовете на екипа или връстниците ви могат да поставят вашия код под лупа, за да се уверят, че не изпращате нищо, освен най-доброто.

Снимки на инструментите за преглед на код на GitHub

С новите инструменти за преглед на код на GitHub, разработчиците могат да коментират и да изискват промени преди обединяването на кода.

Одобрете код, поискайте промени или обсъдете възможни решения с вградени коментари. Разработчиците могат също така да защитят клонове, като изискват поне едно одобрение и никакви искани промени, преди да може да бъде обединен нов код.

2. Проекти: Управление на вашия код от идея до стартиране

Освен поддържането на код, разработчиците вече могат да използват GitHub за организиране и разпространение на работата във вашата опашка. Създайте своя собствена рамка от колони на работния процес, за да проследявате състоянието на различните елементи във вашия проект.

Снимка на платформата за проекти на GitHub

Инструментите за управление на проекти на GitHub довеждат познат организационен поток към мястото, където работят разработчиците.

Създавайте карти чрез заявки за изтегляне, проблеми или бележки и след това плъзнете и пуснете картите през различните фази на работа. Интерфейсът, който може да бъде персонализиран, се адаптира към нуждите на вашия екип, като поддържа дългосрочно планиране и приоритизиране.

3. Профили: проследявайте своите триумфи и приноси

Въпреки че потребителските профили не са нищо ново в GitHub, сега те съдържат повече информация за вашата история в платформата: първата ви ангажираност, първа заявка за изтегляне и други. Вашата времева линия на GitHub показва най-важните ви триумфи и приноси.

Снимка на потребителски профил с прикрепени хранилища

Прикрепените хранилища се появяват над познатите зелени квадрати, което позволява на разработчиците да показват любимите си проекти.

Научете в кои хранилища прекарвате времето си всеки месец и фиксирайте любимите си проекти в горната част на вашия профил.

4. Интеграции: Сътрудничество за подобряване на работните процеси и API на GitHub

GitHub повишава прозрачността и сътрудничеството със своите инженери, споделяйки пътна карта на предстоящите функции, които техният екип работи в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Една от първите версии включва превръщането на интеграции в първокласни участници, вместо да се изисква представянето им от потребителя. Администраторите могат директно да конфигурират и контролират интеграциите в цялата организация, без да използват платен потребителски акаунт.

Чрез активно извличане на обратна връзка и предоставяне на интеграторите на ранен достъп до нови функции и API, GitHub поема по-активно и съвместна роля със самите общности, които поддържат.

5. Сигурност: Защитете проектите на вашия екип с двуфакторна автентификация

Организациите могат по-добре да защитят собствения си код чрез налагане на двуфакторна автентификация и получаване на известия за потребители и вилици, които не са в съответствие.

Бизнесът на GitHub скоро ще разполага с повече инструменти за автоматизиране на управление на идентичността и достъпа чрез опция за единна регистрация на базата на SAML. Администраторите ще могат по-лесно да управляват разрешенията и достъпа на потребителите.

6. Форум на общността: Научете и получете помощ от колегите разработчици

Пристигайки през 2017 г., форумът на GitHub Community ще предложи друг начин 16-те милиона разработчици на платформата да се свържат, да получат помощ и да научат за новите технологии.

Според Крис форумите също ще предложат още едно място за GitHub да въведе нови функции и подобрения – и да получи директна обратна връзка.

Ода за отворен код: Милиони разработчици си сътрудничат в GitHub

С пускането на GitHub през 2008 г., проектът на Том Grit стана първите в света Git връзки за Ruby. Въпреки че запазването на програмата като вътрешен, защитено средство би представлявало по-тежко предизвикателство за конкурентите, Съоснователите решиха да отворят Grit.

„Всички се радваме на предимствата на софтуера с отворен код и вярвам, че сме морално задължени да се върнем на тази общност“, написа Том в публикация в блога. „Ако софтуерът е океан, тогава при отворен код се вдига отлив, който повишава всички кораби.“

Според Том кодът с отворени източници има голям бизнес смисъл: Споделянето на код насърчава добра воля, привлича таланти и дава възможност на общностите да постигнат повече работа по-бързо и по-евтино.

Групова снимка на служителите на GitHub

Посветена на общности с отворен код, в GitHub сега работят повече от 600 души.

Сега GitHub е дом на проекти с отворен код, написани на 316 уникални езика за програмиране (JavaScript е далеч и най-популярният през 2016 г., следван от Java, Python и Ruby).

GitHub сподели доклада си за състоянието на Octoverse, който показа, че почти 6 милиона потребители са имали достъп до обществени хранилища през 2016 г. Повече от 330 000 организации – включително Microsoft, Facebook, Docker и дори Белият дом – допринасят и споделят проекти в полза на света.

Ранните уроци и новите инвестиции GitHub са готови за бъдещето

Въпреки че Том напусна GitHub през 2014 г., той размисли в публикация в блога за това как пътуването на GitHub през първата им година подготви компанията за тяхното масово разрастване.

„Първата година на уеб предлагането е вълшебна“, пише той.

Определяйки обещаващо използване на технологията преди практически всеки друг, Съоснователите изградиха GitHub като страничен проект, без почти никакви разходи и конкуренция. Те се възползваха от бързо внедряване и гъвкави итерации, за да внедрят нови функции рано и често.

През първата година GitHub беше зареждан и печеливш веднага след като се отвориха за обществеността и бяха таксувани за абонаменти.

Почти десетилетие по-късно обаче GitHub е събрал 350 милиона долара в два кръга на финансиране досега. Инвестицията от 250 милиона долара от Sequoia Capital през 2015 г. постави оценката на GitHub около 2 милиарда долара. Допълнителните средства дават възможност на компанията да поема рискове и да разширява продажбите и инженерните екипи, заяви Крис в статия на TechCrunch.

„За нас GitHub наистина е за разработчиците. По същество става дума за хора “, каза той. „Това, което се опитваме да направим, е да накараме повече хора да подкрепят тези общности.“

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map